Keturi Lietuvos restoranai gavo po vieną „Michelin“ žvaigždę

Keturi Lietuvos restoranai „Demo“, „Džiaugsmas“, „Nineteen18“ ir „Pas mus restoranas“ įvertinti viena prestižinio „Michelin“ gido žvaigžde, ketvirtadienį Vilniuje pranešė šio prestižinio leidinio sudarytojai.

Viena žvaigždė suteikiama restoranams už „aukštos kokybės maistą, dėl kurio verta sustoti važiuojant pro šalį“.

„Aš tiesiog einu iš proto“, – renginyje sakė virtuvės šefas Tadas Eidukevičius iš „Demo“, atsiėmęs ir jaunojo šefo apdovanojimą.

„Michelin“ žvaigžde įvertintų restoranų „Nineteen18“ ir „Pas Mus“ atstovai taip pat neslėpė džiaugsmo.

„Aš taip tuo didžiuojuosi ir esu labai laimingas. (...) Sunku apsakyti šį jausmą“, – renginyje teigė „Nineteen18“ šefas Andrius Kubilius.

„Jaučiuosi nuostabiai. (...) Nesitikėjau šio apdovanojimo šiais metais“, – renginyje sakė „Pas Mus“ šefė Vita Bartininkaitė.

Tuo metu viena „Michelin“ gido žvaigžde įvertinto restorano „Džiaugsmas“ šefas Martynas Praškevičius ant scenos sunkiai dėliojo žodžius. „Aš negaliu patikėti. Ačiū labai“, – sakė jis.

„Bib Gourmand“ kategorijoje buvo įvertinti restoranai „Gaspar's“, „14 horses“, „Le Travi“ ir „Numan“. Šiuo žymėjimu įvertinamos maitinimo įstaigos, siūlančios kokybišką maistą už puikią kainą.

Aš tiesiog einu iš proto.

„Michelin Green Star“ žvaigždutė, suteikiama už tvarią veiklą, suteikta restoranui „Red Brick“.

Iš viso į „Michelin“ gidą pateko 34 Lietuvos restoranai. Be minėtųjų, tai – „Amandus“, „Apvalaus Stalo Klubas“, „Arrivée“, „Augustin“, „Da Antonio“, „DIA“, „Dine“, „Elven“, „Ertlio namas“, „Fabrikėlis“, „Farmer & The Ocean“, „Gastronomika“, „HeJi“, „Justa Pasta“, „Momo Grill“, „Monai“, „Monte Pacis“, „Pacai“, „Protėviai“.

Gide taip pat atsidūrė „Red Brick“, „Somm“, „Stebuklai“, „Stikliai“, „Telegrafas“, „Uoksas“ ir „Vila Komoda“.

Nė vienas iš Lietuvos restoranų negavo dviejų arba trijų žvaigždžių įvertinimų, skiriamų dar aukštesnės klasės virtuvėms.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Evalda Šiškauskienė BNS yra sakiusi, kad šalies maitinimo įstaigų įtraukimas į „Michelin“ gidą turės itin teigiamą įtaką turizmui, pritrauks turtingų atvykėlių.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija anksčiau BNS nurodė jog, tam, kad būtų įtraukta į „Michelin“ gidą, Lietuva sumokėjo per 1,5 mln. eurų be pridėtinės vertės mokesčio (PVM).

Už šią sumą pasirašyta trejų metų sutartis, jos metu „Michelin“ vertintojai pakartotinai lankysis Lietuvoje ir galbūt pakels restoranų reitingą arba suteiks vertinimą naujam restoranui. Dalis pinigų bus skirta ir šalies reklamai.

2023 metų lapkritį „Michelin“ suteikė žvaigždę Latvijos restoranui „Max Cekot Kitchen“, o Estijos restoranams „NOA Chef's Hall“ ir „180 by Matthias Diether“ po žvaigždę suteikta 2022 metų vasarą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Artas

Artas portretas
Buvau parases apie etiketą ... "išgaravo" komentaras .... JEI "RESTORANE" pamatėte ant stalo smaila (virtuvini) peili ... bėkite, atnese kava be saltos stiklines vandens- bėkite... nes 100% nemokšos .Apie skoniu receptorių dirginimus tikrai nieko nežino , nes tai žymiai subtiliau. Pvz: citrinos visiems sukelia rugstumo jausmą ... O pavartojus kai kuriuos (natūralius) indigrientus paprasta citrina rodosi saldi kaip saldainis. Štai kokiu ziniu turi turėti sefas, o ne pam.zus ant kiausiniu ivardinti juos delikatesu ...

Ne kainoi esme

Ne kainoi esme portretas
Jei neturtingas vis tiek bent karta metuose leistum sau ..., Bet ...nueini ... uzsakai ... ir gauni mesla, namu lygio ar parduotuvinius pusgaminius. Nesizeminkit ... kaip .. . Slyksti ta ypatybe ... Buvau ten ten, o ne valgio skonis toks ir toks ... Ir visai nesinori po tokios "sventes" vaistineles ieskoti.

Biznis

Biznis portretas
Dabar ten kainos bus trigubos kad investicija atsipirktų...
VISI KOMENTARAI 36

Galerijos

Daugiau straipsnių