Kaip elgtis pirmą dieną naujame darbe?

  • Teksto dydis:

Pirmoji diena darbe dažnai būna įsimintiniausia, tačiau ir kelianti daugiausiai streso. Tam, kad pirmąją dieną darbe patirtumėte kuo mažiau įtampos, jums tereikia ją tinkamai suplanuoti. Dažnai žmonės renkasi išlikti pasyvūs pirmąją dieną darbe, tačiau tai gali būti klaida: pirmoji diena užduoda toną jūsų karjerai, rašoma „Pasaulio ekonomikos forumo“ tinklalapyje.

Yra keletas dalykų, kuriuos turėtumėte atlikti jau pirmąją dieną darbe. Kai kuriems jų turėtumėte pasiruošti iš anksto.

Būkite nusiteikę, kad jums teks prisistatyti kolegoms, trumpai papasakoti, ką veikėte prieš pradėdami dirbti naujajame darbe. Apgalvokite, ką norėsite pabrėžti ir papasakoti apie save per maždaug 30 sekundžių. Būkite pasiruošę ir tam, kad teks apibūdinti, ką veiksite naujoje pozicijoje, kadangi gali būti žmonių, kurie neišmano jūsų vaidmens arba tiesiog nori užmegzti ir palaikyti pokalbį.

Jei maršrutas į naująją darbovietę nėra išbandytas, turėtumėte įvertinti arba išbandyti, kiek laiko truksite atvykti į naująją darbo vietą. Patartina pirmąsias porą dienų atvykti kiek anksčiau, tačiau palaukti netoliese esančioje kavinėje ar kitoje patogioje vietoje ir darbe pasirodyti laiku.

Vienas svarbiausių faktorių, lemiančių sėkmę darbe, yra ne tik sutarti su kolegomis, tačiau ir „susidėti su tinkamais“. Didelėje darbovietėje kai kurie iš kolegų palaikys artimesnius ryšius su vadovais. Jei norite kilti karjeros laiptais, turėtumėte įsilieti į tinkamą kompaniją.

Kitas itin svarbus dalykas – suprasti kontoros politiką. Kiekviename darbe yra tam tikra hierarchija, tvarka, nusakanti, kas kam yra pavaldus, kam užduoti atitinkamus klausimus. Paprastai tai nurodo kolegų pareigos, tačiau galia gali pasireikšti daugybe skirtingų būdų, tad jums reikėtų išsiaiškinti, kaip tai iš tiesų veikia praktikoje.

Pirmasis įspūdis yra labai svarbus, todėl tikrai nenorite pasirodyti nelaimingas, piktas, arogantiškas ar bailus. Šypsokitės, demonstruokite entuziazmą ir gerą nuotaiką.

Kai abejojate, rinkitės konservatyvų sprendimą, kaip rengtis, ką sakyti ir ką daryti.  Būkite ne mažiau profesionalus, nei buvote darbo pokalbio metu. Aprangos kodą apsibrėžkite iš anksto, kad pirmąją dieną darbe neiškristumėte iš konteksto. Tai svarbu, nes apranga kartais gali atstumti žmones arba „siųsti“ neteisingą žinutę. Geriausiu atveju jūs norite susilieti su kitais ir sudaryti sąlygas sau pačiam bei kolegoms jaustis patogiai.

Nesidrovėkite, pasisveikinkite ir prisistatykite visiems kolegoms. Pasikalbėkite su kaip įmanoma daugiau žmonių. Jei pasirodysite draugiškas ir atviras nuo pat pradžių, turėsite daugiau galimybių pelnyti pasitikėjimą.

Susidraugaukite bent su vienu kolega. Pabendraukite su juo daugiau nei su kitais. Turėdami šiek tiek artimesnį kolegą jau pirmąją darbo dieną jausite mažiau streso, tai padės jums greičiau prisitaikyti naujoje aplinkoje. Leiskite kolegai suprasti, kad esate pasirengęs jam pagelbėti, o kai jums prireiks pagalbos, galėsite jos tikėtis.

Nepersistenkite. Bandymas padaryti įspūdį gali išmušti jus iš vėžių. Kiekvieno naujo darbuotojo svajonė yra būti pastebėtam ir pagirtam jau pirmosiomis dienomis, tačiau tai gali kainuoti per daug energijos. Padarysite įspūdį natūraliai, juk jūs jau pasamdytas.

Išjunkite savo telefono garsą. Jūs turite būti 100 proc. atsidavęs darbui, ypač pirmąją dieną.

Būkite savimi, nebandykite apsimetinėti, kuo nesate. Juk pirmą ir 31 dieną darbe nenorėtumėte atrodyti tarsi du skirtingi žmonės.


Šiame straipsnyje: darbaskolegosstresas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių