Ką reikia daryti, norint spėti pateikti daugiabučių renovacijos paraišką?

  • Teksto dydis:

Nors senų ir energiškai neefektyvių daugiabučių Lietuvoje yra dauguma, pastaraisiais metais vis didesnė dalis šalies gyventojų įvertina Daugiabučių namų modernizavimo programos teikiamą naudą: galimybę gyventi kokybiškai ir už tai nepermokėti. Po renovacijos modernesnis pastatas vidutiniškai gali sutaupyti 50–70 proc. ar net daugiau jam apšildyti naudojamos energijos. Būsto energijos taupymo agentūra informuoja, ką reikia daryti, norint spėti laiku iki birželio 1 d. pateikti paraišką daugiabučiui modernizuoti.

Pirmas žingsnis – susirinkimas

Tam, kad renovacija prasidėtų, turi įvykti pirmas susirinkimas su gyventojais, kuriame apžvelgiama esama namo situacija, renovacijos priemonės ir finansavimo sąlygos: valstybės paramos galimybės visam namui, kompensacijų – atskiriems asmenims. Vėliau administratorius pateikia susirinkimo ir priimtų sprendimų protokolą. Jei renovacijai pritaria 55 proc. butų savininkų ir daugiau, administratorius imasi kito etapo – rengti būsto atnaujinimo projektą.

Atnaujinimo procesu rūpintis imasi gyventojų paskirtas projekto administratorius, jei sprendimas renovuoti daugiabutį priimtas gyventojų iniciatyva. Kitu atveju, kai gyventojai pritaria savivaldybės iniciatyvai,  projekto administratorių paskiria savivaldybė.

Antras žingsnis – pradedamas planavimas

Pritarus renovacijai, pradedamas rengti daugiabučio atnaujinimo projektas. Tam reikės parengti daugiabučio energinį naudingumą įrodantį dokumentą – energinio naudingumo sertifikatą ir investicijų planą. Investicijų plane numatomos namo atnaujinimo priemonės ir jų kaina. Investicijų planas turi būti pristatytas butų savininkams ir koreguojamas pagal pareikštas pastabas.

Renovacijos projekto administratorius konkurso būdu atrenka įmonę, kuri parengia pirminį daugiabučio namo modernizavimo investicijų plano variantą. Kad būtų išvengta nesusikalbėjimo per susirinkimą, likus dviem savaitėms iki viešo renovacijos klausimų aptarimo, kiekvienam buto savininkui pateikiamas susipažinti investicijų planas.

Trečias žingsnis – plano aptarimas ir tvirtinimas

Vėliau plano rengėjas parengtą investicijų planą pristato visiems butų savininkams projekto administratoriaus suorganizuotame susirinkime. Jo metu atsakoma į gyventojams kilusius klausimus, paaiškinama, kokia yra dabartinė namo techninė ir energinė būklė ir kodėl reikia įgyvendinti vieną ar kitą energiją taupančią priemonę.

Pagal gyventojų išsakytus norus investicijų plano rengėjas planą pakoreguos ir pristatys kitame susirinkime. Planas tvirtinimas gyventojų susirinkime arba balsuojant raštu – jam turi pritarti 55 proc. būstų savininkų. Jeigu bus imamas kreditas, šiame etape būtina priimti sprendimą dėl lėšų skolinimosi.

Investicijų planas numatytas biudžetas yra maksimalus. Vėliau kainos perkant paslaugas gali mažėti. Patvirtinus investicijų planą gyventojų susirinkime, investicinis planas kartu su protokolu ir kitais dokumentais teikiamas BETA.

Ketvirtas žingsnis – susisiekimas su BETA

Šiame etape BETA specialistai vertina investicijų planą, atsižvelgdami į pasirinktų įgyvendinti namo modernizavimo priemonių atitiktį Daugiabučių namų atnaujinimo programoje apibrėžtoms priemonėms, planuojamą pasiekti suminį energinį efektyvumą ir kitus reikalavimus. Jei investicijų planas atitinka visus nustatytus reikalavimus, sudaromas reitinguotas pagal kvietime nurodytus kriterijus finansuojamų projektų sąrašas, pasirašoma valstybės paramos sutartis.

Daugiau informacijos – nemokamu tel. 8 800 200 12.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kiek tai gali tęstis?

Kiek tai gali tęstis? portretas
Vėl sukčiams uždegta žalia šviesa .Pandemijos metu ,ar tai ne atvira apgaulė?

Politikai eilini leidimą suteikia apgaudinėti žmones.

Politikai eilini leidimą suteikia apgaudinėti žmones.  portretas
Pagražino pateikimą su didesniu procentu sutinkančių gyventojų .Bet vagys tai liko tie patys.Privatizacija daugiabučių iš naujo ir pinigų išieškojimas nauju būdu .Kiek tas išorinis grožis išsilaiko kelis metus ir kainuoja kaip naujai statomas namas. Gana pudrinti žmonėms smegenis ,nes nauda turi tik darbus vykdančios institucijos ir kombinatoriai.

Gyventojai

Gyventojai portretas
Namas 1961 m statybos ,pagal susidėvėjimą turėjo kapitalinis -garantinis -atnaujinimo remontas pagal technines apžiūras atliktas jau 2 kartus. Kauptos tiek metų amortizacinės lėšos-pradingo visiems LT daugiabučiams -išvogė valdžios nutarimais,išskyrus kooperatinius namus...? 50 proc. paramą ale kompensaciją tolesnio apvogimo renovuotis,sumažino iki 30 proc..,dar kartą "įsi savina) ? Valstybės vadovai su žydmasonais apvogė LT visuomenę 3,45 karto eurą įvesdami...,kainos viskam tiek kartų ir pakilo ,kartu su darbais...atlyginimai-pensijos ne .O ir sudūlėję per 30 m daugiabučiai ypač blokiniai ,nurūdyjusiom pertvarom perdengimais ..kt. ,apklijavus dažnai vėl putplasčiu po daugybės straipsnių del degumo ir pelėsio-,fasado ventiliacijos..tinkami tik griovimui,Tai vėl visuomenės apgaulė-apvogimas...darbai su amžinu broku,auksinėmis kainomis..dauguma tai supranta....
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių