Lietuvoje yra per 130 ūkių, rinkai tiekiančių išskirtinės kokybės produktus, daugiausia medų, vaisius, daržoves, grūdus. Švaraus, natūralaus maisto augintojams ir perdirbėjams taikomi specialūs reikalavimai.
Šiems produktams sertifikuoti ir kitoms su papildomais reikalavimais susijusioms išlaidoms kompensuoti skiriama ES ir valstybės parama.
Daugiausia ūkininkai parduoda šviežias gėrybes, tačiau kai kurias jie perdirba. Be konservantų ir saldiklių išvirtų uogienių, sirupų, sulčių realizavimo laikas perpus trumpesnis nei įprastų įmonių panašių gaminių.
"Prekėms taikomi atitinkami reikalavimai. Prieš išvažiuodama prekiauti, pasižiūriu, patikrinu, ar tikrai galiu klijuoti geros kokybės etiketę", – sakė Kauno rajono ūkininkė Vita Šlapkauskienė.
Žymėti savo produktus išskirtinės kokybės ženklu Šlapkauskai pradėjo šiemet, gavę sertifikatą. Už papildomas išlaidas jiems skirta daugiau nei 10,3 tūkst. litų išmoka. Be to, nuo šių metų tokie ūkiai gali gauti ir kitą paramą.
"Įgyvendinama nauja ES programa – aplinką tausojanti vaisių ir daržovių auginimo sistema. Pagal ją išskirtinės kokybės šviežių vaisių ir daržovių augintojai gali pasinaudoti parama prarandamiems derliaus nuostoliams kompensuoti, kurie susidaro taikant griežtesnius agrarinės aplinkosaugos reikalavimus savo ūkyje", – teigė Žemės ūkio ministerijos Kokybės politikos departamento vyr. specialistė Ausma Miškinienė.
Išauginti ir perdirbti išskirtinės kokybės vaisius bei uogas ūkininkams atsieina brangiau nei įprastiems chemizuotiems ūkiams, tad ir kainų jie prašo kiek didesnių.
"Kol kas perspektyvų plėstis nematau. Pirkėjų nėra arba reikia paskui pirkėjus į Angliją važiuoti", – pasakojo Kauno rajono ūkininkas Mindaugas Šlapkauskas.
Į rinką išskirtinę savo produkciją Lietuvoje gali tiekti 132 sertifikuoti ūkiai, daugiausia bitynai, daržovių ir vaisių augintojai.
Žemės ūkio ministerijos specialistai sako, kad kitais metais turėtų atsirasti ūkių ir perdirbėjų, gaminančių išskirtinės kokybės pieno ir mėsos produktus.
Naujausi komentarai