G. Skaistė: Seimas kitų metų išlaidas gynybai apkarpė 50 mln. eurų

Finansų ministrė Gintarė Skaistė sako, kad priėmus dabartinius Gynybos fondo siūlymus kitais metais į valstybės biudžetą krašto apsaugai būtų surinkta maždaug 50 mln. eurų mažiau, nei planavo projektus teikusi Vyriausybė.

Pasak G. Skaistės, jeigu ketvirtadienį Seimas priims iki šiol suderintus mokestinius pakeitimus, jie leis į biudžetą kitais metais papildomai surinkti apie 200 mln. eurų.

Gegužės pabaigoje Finansų ministerijai viešai pristačius siūlymus dėl gynybos mokesčių plantuota, kad kitąmet bus surinkti apie 300 mln. eurų, tačiau ši suma 50 mln. eurų pačiai Vyriausybei nusprendus dar nesiūlyti Seimui apmokestinti draudimo sutarčių, o dar tokia pačia suma surinktinos lėšos sumažėjo parlamentarams per projektų svarstymą nutarus akcizus kurui ir rūkalams kelti lėčiau nei ketino Ministrų kabinetas.

„Buvo išdėliotas akcizų mokėjimas per dvejus metus, tai reiškia, kad pirmaisiais metais bus šiek tiek mažiau pajamų, todėl iš šio sprendimo bus apie 200 mln. eurų 2025-ais metais“, – žurnalistams Seime ketvirtadienį sakė G. Skaistė.

Tuo tarpu dėl draudimo sutarčių apmokestinimo Finansų ministerija tęsia konsultacijas ir žada iniciatyvą Seimui teikti rudens sesijoje.

Gegužę Finansų ministerija skaičiavo, kad 2025 metais į valstybės biudžetą galėtų būti papildomai surinkta 297,8 mln. eurų (su siūloma draudimo įmoka), 2026 metais – 421,2 mln. eurų, 2027 metais – 436,5 mln. eurų.

Anot G. Skaistės, tie Gynybos fondo siūlymai, dėl kurių Seime nebuvo susitarta, yra atidedami vėlesnei stadijai, arba jų bus atsisakyta.

Mokestiniais pakeitimais siekiama gynybos finansavimą padidinti iki 3 proc. bendrojo vidaus produkto, tai reikalinga siekiant greičiau išvystyti diviziją Lietuvos kariuomenėje, priimti Vokietijos brigadą, pasirengti visuotiniam šaukimui.

G. Skaistė teigė, kad Finansų ministerijai pagerinus šių metų ekonomikos prognozes, 3 proc. BVP gynybai tampa įmanoma pasiekti dar šiemet.

„Matant šiandien atnaujintas ekonomines projekcijas Lietuvai, matyt, tikėtina, kad jau šiemet padidinsime finansavimą gynybai ir skirsime iš skolintų lėšų papildomas lėšas, reikalingas avansiniams mokėjimams oro gynybos sistemoms ir kitiems poreikiams. Tai tikėtina, kad jau šiais metais Lietuva pasieks 3 proc. bendrojo vidaus produkto (gynybai – BNS)“, – sakė finansų ministrė.

Finansų ministerija ketvirtadienį paskelbė, kad šiemet Lietuvos ekonomika šiemet augs sparčiau nei prognozuota kovą – 2,1 proc., o 2025 metais – 2,9 proc. Kovą skelbta šių metų bendrojo vidaus produkto augimo prognozė buvo 1,6 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

būtina mažinti dar labiau ,nes žmonių gyvenime

būtina mažinti dar labiau ,nes žmonių gyvenime portretas
yra žymiai svarbėsnių problemų , nei KONSERVAI tuščiai politikuoja 34 metai , jog Lietuvą pastoviai "puola rusai" ir be prasmės, tuščiai ir be pagrindo i š l a i d a u j a m e
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių