G. Šimkus: mažėjančios palūkanos skatina ekonomikos aktyvumą

Europos Centriniam Bankui (ECB) ketvirtadienį trečiąkart šiais metais sumažinus bazines palūkanų normas, Lietuvos banko (LB) vadovas sako, jog tai reiškia atpigusį skolinimąsi gyventojams bei verslui.

Gedimino Šimkaus teigimu, palūkanų normų mažėjimas yra ekonomiką skatinantis veiksnys.

„Ar dabar, kai nuo birželio buvo pradėtos mažinti palūkanų normos, per daugiau nei ketvirtį gali įvykti reikšmingi pokyčiai? Ne. Bet ir ekonomikos aktyvumą, ir nekilnojamo turto rinkos, ir kreditavimo aktyvumą palūkanų normų mažėjimas skatina“, – žurnalistams pirmadienį sakė LB valdybos pirmininkas G. Šimkus.

Jo teigimu, mažėjant palūkanoms daugiau pinigų lieka vartojimui, įmonių investicijoms, apyvartinėms lėšoms.

„Kalbant apie tuos, kurie jau yra paėmę paskolas, palūkanų normų sumažėjimas mažina paskolų įmokas, o tai reiškia, kad daugiau pinigų lieka vartojimui. Jeigu kalbant apie verslą – galbūt investicijoms, apyvartinėms lėšoms“, – teigė G. Šimkus. 

Kalbant apie tuos, kurie jau yra paėmę paskolas, palūkanų normų sumažėjimas mažina paskolų įmokas, o tai reiškia, kad daugiau pinigų lieka vartojimui.

 

Pasak LB vadovo, mažinamos palūkanos ypač aktualios Lietuvoje dominuojant kintamoms palūkanų normoms.

„Pirmiausia, tai reiškia atpigusį skolinimąsi. (...) Lietuvoje dominuoja kintamos palūkanų normos tiek skolinantis verslui, tiek gyventojams, o tai reiškia, kad skolinimasis pinga“, – sakė G. Šimkus.

„O tai reiškia prieinamumą įsigyti tai, ką skolinantis norima įsigyti, pavyzdžiui – būstą. O verslui – atlikti investicijas, planuoti įmonės plėtrą“, – pridūrė LB vadovas.

G. Šimkus: palūkanų normos toliau bus mažinamos

ECB valdančiosios tarybos narys G. Šimkus sako kad ECB ir toliau turėtų mažinti palūkanų normas.

„Nežinau, koks bus sprendimas gruodžio mėnesį, tačiau aš manau, kad (palūkanų normų – BNS) judėjimo kryptis yra aiški – žemyn“, – teigė G. Šimkus. 

Vis dėlto, anot jo, palūkanų normų mažinimo gruodį „tikėtis galima“, o ECB sprendimą lems platesnė ir įvairesnė naujausių ekonominių rodiklių bei duomenų bazė.

„Mes turėsime ir BVP augimą, ir naujus infliacijos duomenis. (...) Mes turėsime ir vidaus infliacijos, darbo užmokesčio, paslaugų infliacijos duomenis, atnaujintus pirkimo vadybininkų indeksus, matysime, kurlink jie juda. (...) Manau, kad gruodžio mėnesį bus pakankamai duomenų įsitikinti, kiek ta dezinfliacijos trajektorija, kuri yra ant bėgių, kiek tas lokomotyvas paspartėjo, o gal jis vyksta truputį lėčiau“, – teigė LB vadovas 

Pagrindinė iš trijų ECB nustatomų bazinių palūkanų normų – naudojimosi indėlių galimybe palūkanų norma – praėjusį ketvirtadienį buvo sumažinta 0,25 procentinio punkto iki 3,25 procento.

Kartu tiek pat mažėjo refinansavimo palūkanų norma - nuo 3,65 iki 3,4 proc., o riboto skolinimosi galimybės palūkanų norma – nuo 3,9 proc. iki 3,65 procento.

Rinkos dabar tikisi dar trijų iki ateinančių metų kovo pinigų politikos euro zonoje švelninimo etapų, įskaitant gruodį, kaskart bazines palūkanas apkarpant ketvirčiu procento.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių