G. Landsbergis po balsavimo dėl PVM lengvatos: Rubikonas buvo peržengtas

Seimui pritarus valdančiosios koalicijos atstovų Laisvės partijos frakcijos siūlymui dėl pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos maitinimo sektoriui pratęsimo visiems metams, konservatorių vadovas Gabrielius Landsbergis sako, kad „Rubikonas buvo peržengtas“ ir žada imtis „politinių žingsnių“.

„Sėsime, svarstysime dėl tolimesnių žingsnių politinių. Man atrodo, kad šiandien tam tikras, gal ir nelabai platus, bet Rubikonas buvo peržengtas“,  – žurnalistams antradienį sakė G. Landsbergis.

Parlamentas antradienį pritarė „laisviečių“ siūlymui taikyti lengvatinį pridėtinės vertės mokesčio tarifą maitinimo sektoriui visus 2023 metus, o ne iki liepos, kaip siūlė Vyriausybė.

G. Landsbergis sakė, kad papildomos 65 mln. eurų išlaidų biudžete yra „didelė suma“, kuri galėjo būti panaudota kitoms reikmėms.

„To nebuvo padaryta, tie pinigai yra dabar tokiu būdu paskirstyti. Man taip pat yra apmaudu, kad koalicijos partneriai irgi neišgirdo. Dėl to, kad buvo diskusijos ir partijos, ir tarp partijų vadovybės, manėme, kad buvo rastas sutarimas“, – teigė konservatorių lyderis.

Sėsime, svarstysime dėl tolimesnių žingsnių politinių. Man atrodo, kad šiandien tam tikras, gal ir nelabai platus, bet Rubikonas buvo peržengtas.

Jis taip pat sakė, kad šiuo sprendimu buvo pažeistas pasitikėjimas tarp koalicijos partnerių. Vis dėlto G. Landsbergis grėsmės griūti valdantiesiems neįžvelgė.

„Nemanau (kad kyla grėsmė koalicijai – BNS). Manau, kad bus rasti sprendimai, kaip toliau gyvuosime. Ir toliau galime darbų nuveikti. Bet šiandien buvo reikšmingas pasitikėjimo pažeidimas koalicijoje padarytas“, – tvirtino konservatorių lyderis.

„Laisviečių“ pasiūlymą palaikė ir konservatoriai Mykolas Majauskas bei Mindaugas Skritulskas.

M. Majauskas trauktis iš pareigų neketina

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas M.  Majauskas sako neketinantis trauktis už užimamų pareigų, nes tam nėra „dalykinių argumentų“.

Taip jis kalbėjo po balsavimo dėl pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos, kurią palaikė jis, bet ne partijos kolegos.

„Negirdžiu dalykinių argumentų, kodėl turėčiau trauktis. Jei bus priimti priežiūros institucijų, partijos, partijos vadovybės, Gabrieliaus Landsbergio sprendimai, tuomet juos racionaliai vertinsiu ir priimsiu atitinkamus sprendimus“, – sakė BFK vadovas.

Trauktis nei iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, nei iš šios partijos frakcijos parlamente neketina ir kitas konservatorius Mindaugas Skritulskas, balsavęs kitaip nei siūlė Vyriausybė dėl PVM lengvatos maitinimo paslaugoms.

„Jokių sprendimų aš nedarysiu, balsavau pagal savo sąžinę įsitikinimus, taip, kaip esu davęs priesaiką Seime“, – antradienį BNS sakė Seimo narys.

Jokių sprendimų aš nedarysiu, balsavau pagal savo sąžinę įsitikinimus, taip, kaip esu davęs priesaiką Seime.

„Aš buvau nuoseklus ir pateikimo stadijoje balsavau „už“. Esu už tai, kad mokesčiai būtų tvarūs, nustatomi ne mėnesio laikotarpiui, bet bent jau metams, kad verslas galėtų planuoti“, – teigė jis.

M. Majauskas ir M. Skritulskas antradienį pritarė „laisviečių“ siūlymui taikyti lengvatinį 9 proc. PVM tarifą maitinimo sektoriui visus 2023 metus, o ne iki liepos, kaip siūlė Vyriausybė.

Tuo metu sporto renginiams, klubams ir atlikėjams lengvatinis PVM tarifas galios iki liepos.

Neterminuotai 9 proc. PVM bus taikomas apgyvendinimo, meno ir kultūros įstaigoms bei renginiams, elektroninėms knygoms ir periodiniams leidiniams, o 5 proc. PVM – kompensuojamiems specialiems medicinoje naudojamiems maisto produktams.  

Mūšis dėl PVM lengvatų restoranams, kultūros, sporto paslaugoms vyko nuo pat biudžeto projekto pateikimo spalį.

Nors Vyriausybė palaikė konservatyvesnes PVM lengvatas, M. Majauskas ir jo vadovaujamas komitetas siekė, kad jos būtų taikomos plačiau.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų prezidiumas buvo įpareigojęs frakcijos Seime narius neteikti ir nepalaikyti biudžetui iniciatyvų, nederintų su Vyriausybe.

M. Majauskas sprendimus vadino kompromisiniu, tačiau svarbiu laimėjimu. Pasak jo, nors BFK veikė mažumoje, atliko kelis kartus daugiau darbo nei bet kuris kitas komitetas.

Seimo pirmininkė sako balsavimo nesureikšminanti

Seimui pritarus valdančiosios koalicijos atstovų Laisvės partijos frakcijos siūlymui dėl pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos, parlamento pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigia sprendimo nesureikšminanti.

„Šiandieną Seimas apsisprendė taip, kaip apsisprendė. Aš to klausimo sprendimo stipriai nesureikšminimu, nors pati pasisakiau už kompromisinį variantą“,  – žurnalistams antradienį sakė ji.

Nemanau, kad kažką tai kalba jis ypatingai apie koaliciją. Sprendimas – priimtas, Seimas dėl jo apsisprendė, nuomonės frakcijoje išsiskyrė ir tiek.

Ji pažymėjo, jog pritarimas tokiam siūlymui apie koalicijos situaciją daug nesako.

„Nemanau, kad kažką tai kalba jis ypatingai apie koaliciją. Sprendimas – priimtas, Seimas dėl jo apsisprendė, nuomonės frakcijoje išsiskyrė ir tiek. Judame toliau“,  – teigė Seimo pirmininkė.

Premjerė Ingrida Šimonytė yra sakiusi, kad balsavimas dėl kitų metų valstybės biudžeto priėmimo Seime parodys, ar Vyriausybė turi parlamento paramą.

„Aš tikrai nenorėčiau komentuoti premjerės žodžių ar juos kažkaip interpretuoti. Aš pati tokių sulyginimų nesu dariusi“, – nurodė V. Čmilytė-Nielsen.

„Aš pati ne kartą esu sakiusi, kad šis klausimas pakankami siauras, pakankamai nišinis. Tiesą pasakius šiek tiek ir nepelnytai gavo tiek daug dėmesio. Čia matyt dėl tų tokių asmenybinių kovų“, – pridūrė ji.

V. Mitalas: Laisvės partijos siūlymas dėl PVM nebuvo netikėtas

Laisvės partijos siūlymas dėl pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos maitinimo sektoriui pratęsimo nebuvo netikėtas, sako šios partijos narys, Seimo vicepirmininkas Vytautas Mitalas.

Konservatorių lyderiui G. Landsbergiui žadant imtis politinių žingsnių po šio Seimo sprendimo, V. Mitalas sako nemanantis, kad koalicijai iškilo pavojus.

„Ne, nemanau, kad trupa“, – žurnalistams antradienį sakė Seimo vicepirmininkas.

„Apie mūsų sprendimą visi partneriai žinojo seniai. Tai nebuvo netikėta ir tikrai nebuvo sutarta, kad mes kažkaip neteiksime to pasiūlymo ar pateikus už jį nebalsuosime“, – teigė jis.

V. Mitalas grėsmės griūti valdantiesiems neįžvelgė.

„Negaliu komentuoti kažką apie „Rubikoną“, jo dydį ar panašiai. Manau, kad su „Rubikono“ peržengimais reikia, tikrai, susitvarkyti labiau jų partijoje, o mūsų partija buvo nuosekli tuo klausimu ir lieka nuosekli“, – sakė V. Mitalas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alvydas

Alvydas portretas
Kas išdriso prieštarauti DIDŽIAJAM VADUI . Juk pas konservatorius kas prieš tuos i ..... JUK DYDYSIS TAUTU VADAS ... O JUS DRĮSTAT PRIEŠTARAUTI !!, ATĖJO SAULĖ VISIEMS LAIKAMS ....

ai

ai portretas
rubikonas bus perzengtas kai konservastai tabaluos ant saku

Bet dar laukia

Bet dar laukia portretas
Antano upelis! Teks dar kelnes raitotis!
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių