G. Landsbergis: denonsuoti sutartis su Rusija, Baltarusija buvo galima dar pavasarį

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad Vyriausybei gegužę pateikus siūlymą denonsuoti sutartis su Rusija ir Baltarusija dėl investicijų, prezidentas Gitanas Nausėda turėjo pakankamai laiko perduoti Seimui svarstyti šį klausimą dar pavasario sesijoje.

„Kai buvo pateikta Vyriausybės gegužės mėnesį, (...) buvo pakankamai laiko denonsuoti dar pavasario sesijoje. Vėliau buvo du neeiliniai posėdžiai, buvo galima denonsuoti per juos ir tą klausimą buvo galima užbaigti“, – Seime žurnalistams antradienį sakė G. Landsbergis.

Lietuvos diplomatijos vadovo teigimu, Užsienio reikalų ministerija (URM) „visada identifikavo“, kad sutartys turi būti nutrauktos nedelsiant, ypač turinčios didelę reikšmę, prisidedančios prie agresoriaus interesų.

„Mūsų vertinimu, (...) agresorius turi didelį interesą, kad tos sutartys išliktų ir būtų nenutraukiamos. Rudens sesija buvo pasirinkta tik dėl to, kad nebuvo pasirašyta, nebuvo denonsuota Prezidentūroje, nebebuvo kitos išeities“, – kalbėjo Lietuvos diplomatijos vadovas.

Jis tvirtino, kad „yra legitimus klausimas“, kodėl, nutraukus visas sutartis, dvi, turinčios didžiausią reikšmę, nenutrauktos, tačiau teigė negalintis atsakyti į šį klausimą.

Mūsų vertinimu, (...) agresorius turi didelį interesą, kad tos sutartys išliktų ir būtų nenutraukiamos. Rudens sesija buvo pasirinkta tik dėl to, kad nebuvo pasirašyta, nebuvo denonsuota Prezidentūroje (...)

 

Ministras nekomentavo, ar prezidento delsimas susijęs su vadinamąja Valstybės saugumo departamento (VSD) pranešėjo parlamentine komisija, identifikavusia galimą su Baltarusija siejamo verslo įtaką G. Nausėdai.

„Mūsų buvo paprašyta įvertinti visas sutartis, mes įvertinimus pateikėme. Dauguma sutarčių yra jau denonsuotos arba nutrauktos, jeigu buvo ministeriniu lygiu, likusios yra šios dvi“, – teigė G. Landsbergis.

Ministro teiginių apie galimybes dar pavasarį perduoti sutarčių denonsavimo klausimą Seimui Prezidentūra nekomentuoja.

Vyriausybė sprendimą nutraukti su Rusija ir Baltarusija 1999 metais pasirašytas sutartis dėl investicijų skatinimo ir abipusės apsaugos priėmė gegužės pabaigoje.

Kiek anksčiau antradienį G. Nausėdos vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais Asta Skaisgirytė Žinių radijui teigė galinti „visiškai atsakingai“ pasakyti, jog prezidentas nėra spaudžiamas baltarusiškų trąšų verslo.

Ji žinią apie nedenonsuotas sutartis taip pat vadino „šaršalu“, susijusiu su artėjančiais Seimo rinkimais.

A. Skaisgirytė tvirtino, kad prezidentas sutarčių denonsavimo projektus Seimui pateiks „pačiomis artimiausiomis dienomis“, bet pridūrė nežinanti, ar tai įvyks šią savaitę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

?

? portretas
ir kokia is to nauda?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių