G. Skaistė: siūloma NPD kitąmet didinti 20 proc.

Finansų ministerija siūlo nuo kitų metų neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD) didinti 20 proc. iki 751 euro, o minimalią mėnesio algą (MMA) – 10 proc. iki 924 eurų.

„Dėl šių dviejų sprendimų minimalią algą gaunantis žmogus į rankas gautų 76 eurais daugiau“, – spaudos konferencijoje pirmadienį sakė ministrė Gintarė Skaistė.

Anot jos, šis sprendimas valstybės biudžetui kainuotų daugiau nei 200 mln. eurų.

Pasak G. Skaistės, MMA ir NPD susilyginti turėtų 2028 metais. 2026-aisiais NPD turėtų sudaryti 91,4 proc. MMA, valstybei šis sprendimas per trejus metus kainuos 573 mln. eurų.

G. Skaistė pabrėžė, kad tai pajamas didins 811 tūkst. dirbančiųjų, kurie šiuo metu uždirba mažiau nei vidutinis darbo užmokestis.

Dėl šių dviejų sprendimų minimalią algą gaunantis žmogus į rankas gautų 76 eurais daugiau.

Pasak ministrės, norint sparčiau siekti šio tikslo reikia kitų mokestinių pakeitimų, kurie papildytų valstybės biudžetą.

„Šis sprendimas yra ypatingai brangus valstybės biudžetui, todėl tolesnė NPD plėtra be papildomų kitų mokestinių pajamų surinkimo sprendimų tiesiog yra sunkiai įmanoma ir jeigu norima toliau vykdyti tokią politiką, kad visgi didinti NPD dvigubai sparčiau nei MMA, tiesiog reikalingi kiti sisteminiai mokestiniai pakeitimai, kurie iš kitos pusės didintų biudžeto pajamas ir leistų daryti šį sprendimą“, – sakė G. Skaistė.

Jos teigimu, kitu atveju mažėtų valstybės galimybių labiau finansuoti krašto apsaugą, švietimą ar kitas sritis. 

„Jeigu tiesiog beatodairiškai būtų didinamas NPD, be kitų sprendimų, natūralu, kad tai turėtų poveikį valstybės biudžeto galimybėms finansuoti tokias visuotinai svarbias sritis, kaip krašto apsauga, kaip švietimo susitarimas, kaip visos kitos viešosios paslaugos“, – teigė G. Skaistė.

MMA didinimui praėjusį penktadienį jau pritarė trišalė taryba. Tačiau galutinį sprendimą priims Vyriausybė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Reikia kelt pajamas kainos , mokesciai kyla su mazesnemis pajamomis darosi sunkiau isgyvent , mokesciai ir lesalas ,jei valstybe nedidins musu darbdaviai nepakels , uzsienio kapitalo imones isipareigoje moket vidutine alga ir moka ten problemu mazau o musu verslininkai tai issisukineje o valstybinese ir bedu ner su minimalkes pakelimu .

kada pensijas didinsit

kada pensijas didinsit portretas
padlos valdžioje

?????

????? portretas
Tai kokį čia" produktą vieni gaunam mokėdami 15 proc, o kiti 20 proc".???? Atsibuskite - MES NIEKO NEGAUNAM. Čia iš mūsų uždirbtų pinigų atimama ar 15 ar 20 proc. Visų pirma, tai neapmokestinama suma mėnesiui turi būti mažiausiai 1000 eurų mėnesiui, nes tai minimali suma dirbančiam žmogui pragyvenimui. Šlykštu ir klausyti...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių