Finansų ministerija skaidresnę lošimų sistemą žada nuo lapkričio

Su Lošimų priežiūros tarnybos vadovu Virginijumi Daukšiu pirmadienį susitikusi finansų ministrė Gintarė Skaistė teigė, kad netrukus startuos nauja duomenų iš lošimo automatų valdymo sistema. Anot ministrės, sistema padidins lošimų sektoriaus skaidrumą ir užtikrins teisingesnį apmokestinimą.

Naujoji Automatų kontrolės informacinė sistema – LAKIS – veikti pradės nuo lapkričio 1 d. Kaip teigiama Finansų ministerijos pranešime spaudai, sistema bus galima valdyti duomenis apie įplaukas ir išmokėtas išmokas.

„Iki šiol azartinių lošimų sektoriuje matėme didelių netolygumų tiek kalbant apie mokesčių mokėjimą, tiek ir apie tikslių duomenų prieinamumą. (…) Tai (LAKIS – ELTA) leis užtikrinti kontrolę, turint galimybes susieti mokesčio dydį su įrenginio uždirbamomis pajamomis. Taip iš esmės atsiras galimybė įtvirtinti nuoseklią priežiūros sistemą, užtikrinti skaidrumą ir teisingą apmokestinimą“, – teigė G. Skaistė.

Finansų ministerija taip pat yra pateikusi Loterijų ir lošimų mokesčio įstatymo pakeitimus, kuriais nuo 2022 m. liepos 1 d. siekiama, atsižvelgiant į kitų valstybių praktiką, atsisakyti dabar taikomo fiksuoto dydžio loterijų ir lošimų mokesčio ir pereiti prie lošimo organizatorių gaunamų grynųjų pajamų apmokestinimo – nustatyti procentinę dalį nuo faktiškai lošėjų statomų sumų ir išmokėtų laimėjimų skirtumo. Tai taip pat prisidėtų prie didesnio sektoriaus skaidrumo.

Ministerija taip yra pateikusi Loterijų ir lošimų mokesčio įstatymo pakeitimus, kuriais nuo 2022 m. liepos 1 d. būtų siekiama, atsisakyti dabar taikomo fiksuoto dydžio loterijų ir lošimų mokesčio bei pereiti prie lošimo organizatorių gaunamų grynųjų pajamų apmokestinimo.

Susitikimo metu ir Seimo narių inicijuotos teisėkūrinės iniciatyvos: nuotolinių lošimų atsiejimas nuo antžeminių lošimų, privalomo savivaldybių leidimo steigti visas lošimų vietas 5 metų laikotarpiui, licencijos išdavimo mokesčio pakėlimo bei privalomo paramos skyrimo Lietuvos tautiniam olimpiniam komitetui (LTOK) atsisakymo ir mokesčio tarifo didinimo.

Anot G. Skaistės, galimybė savivaldybių taryboms pačioms spręsti dėl licencijų išdavimo suteiktų daugiau svertų regionuose priimti sprendimus dėl paslaugų, taip pat padėtų užtikrinti, kad lošimų vieta nekeltų problemų aplinkinei infrastruktūrai – neįsikurtų šalia gyvenamųjų namų, mokymosi įstaigų

Ministrės teigimu, šiuo metu galiojantis Lietuvos tautinio olimpinio komiteto privalomos paramos skyrimas nėra tvarus, o Valstybės kontrolė dar 2015 m. pabrėžė, jog kyla abejonių ir dėl jo skaidrumo.

„Lietuvoje turime unikalią situaciją – dabar galiojantis įstatymas įtvirtina privalomą paramą, o tai iš esmės prieštarauja esminiam Labdaros ir paramos įstatyme nustatytam savanoriškumo principui. Be to, ši „parama“ panašesnė į privalomą mokestį, kuris, kitaip nei įprasta, nėra renkamas į valstybės biudžetą ir įmonėms suteikia galimybę susimažinti pelno mokestį. Turime keisti sporto finansavimo modelį į tvaresnį, prognozuojamesnĮ“, – sakė G. Skaistė.

Susitikime kalbėta ir apie papildomus iššūkius, kuriuos stebės tiek Lošimų priežiūros tarnyba, tiek ir Finansų ministerija: azartinių lošimų reklamos pažeidimai ir lošėjų apsauga bei lošimų prevencija.

Šiuo metu Finansų ministerija taip pat rengia papildomus azartinių lošimų sektoriaus teisinio reglamentavimo pakeitimus, kuriais siekiama įgyvendinti pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos reikalavimus. Įvedus šiuos pakeitimus būtų įtvirtinta galimybė lošimų organizavimo vietoje, atsiskaityti banko kortele, mažinamos korupcijos pasireiškimo galimybės sektoriuje, atsižvelgiant į Specialiųjų tyrimų tarnybos rekomendacijas, taip pat lengvinama administracinė naštą verslui, atsisakant reikalavimo, susijusio su lošimo įrenginių ženklinimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Būtent

Būtent portretas
Koncervatoriai pardavė nuotolinius ir dabar kas tik nori galės irganizuoti nuotolinius lošimus ir siurbti lietuvių pinigėlius. Bet koncervatorių tokia jau politika, daryti kuo blogiau vietiniams

Jo

Jo portretas
Nuotolinius lošimus konservatoriai pardavė užsienio kompanijoms, o 20 metų dirbančius tradicinius antžeminius nusprendė sunaikinti.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių