Estijoje trūksta sviesto: ekspertai atskleidė, kas laukia Lietuvos

Kaimyninėje Estijoje kai kuriose parduotuvėse jau trūksta sviesto, kyla ir jo kaina. Lietuvos prekybininkai apie brangstantį sviestą girdi, tačiau bent kol kas nepastebi ženklų, kad jis galėtų greitai pabrangti. Vis dėlto kainas stebintys ekspertai sako, kad jis jau pabrango.

Kai kuriose Estijos parduotuvėse – netikėti atsiprašymai, kad trūksta sviesto. Jis pas kaimynus pabrango daugiau kaip dešimtadaliu.

„Žinoma, visada yra sunku prognozuoti ateitį, tačiau šiuo metu sviesto lentynos yra pilnos. Kažkokių indikacijų apie trūkumą iš tiekėjų tikrai neturime, bet stebime situaciją ir savo rinką“, – sakė „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė.

Ir tiekėjai, ir prekybininkai sako, kad Lietuvoje sviesto nepritrūksime, tačiau kainas stebintys ekspertai jau skambina pavojaus varpais. Sviesto kainos pasaulyje labai sukilo.

„Jeigu žiūrėtume į žaliavos kainą, tai iš viso jis turi rekordinį 53 proc. augimą, palyginti su praėjusiais metais. Kaip sakoma, vasaros pradžioje nieko ypatingo nebuvo, o po to pradėjo kilti, kilti, kilti“, – kalbėjo „Pricer.lt“ maisto krypties vadovas Petras Čepkauskas.

Kaip sakoma, vasaros pradžioje nieko ypatingo nebuvo, o po to pradėjo kilti, kilti, kilti.

Didėjančias pieno ir grietinėlės kainas pasaulyje mato ir prekybininkai. Ateitis dėl sviesto kainų kol kas irgi neaiški.

„Iš tiekėjų nuogąstavimus, kad pieno pirkimo kainos auga, girdime jau nuo kovo mėnesio. Anot tiekėjų, jos pasiekė aukštumas, ir tikėtina, kad kils net iki metų pabaigos“, – teigė „Maximos“ atstovė Raminta Gecevičiūtė.

Žinomos ir sviesto pabrangimo priežastys. Tai – išaugusi jo paklausa pasaulyje, neapibrėžtumas dėl karvių išskiriamo anglies dvideginio mokesčio, taip pat karšti orai. Dėl karštų orų karvės esą duoda mažiau ypač riebaus pieno. Tačiau prekybininkai tikina, kad kainos bent kol kas nekyla.

„Bendraujame su tiekėjais, su gamintojais, ir tikrai girdime tų kalbų, kad brangsta žaliavos, dėl ko gali keistis ir tos kainos, bet, žinoma, dedame pastangas, kad to pokyčio pirkėjai nepajustų, nepastebėtų, kad galėtume išlaikyti tas žemiausias kainas rinkoje“, – nurodė „LIDL Lietuva“ atstovė Lina Skersytė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

„Tikrai nepastebime jokio trūkumo, jei kalbėtume apie kainas, tai natūralu, kad pieno kainoms įtakos daro sezoniškumas. Bet jei lygintume, kas buvo praėjusias kelias savaites, kažkokių pokyčių nepastebime – kainos išsilaiko panašiame lygmenyje“, – pabrėžė „Rimi“ atstovė Eglė Krasauskienė.

„Iki šių metų galo pirkėjams renkantis privačių prekės ženklų pieną, sviestą ar grietinėlę kaina liks ta pati, nes iki šių metų galo įšaldėme daugiau nei 280 privačių prekės ženklų kainas“, – aiškino „Maximos“ atstovė.

Valstybės duomenų agentūros duomenimis, sviesto kaina šiais metais keitėsi mažai. Žiemą sviestas kainavo šiek tiek pigiau, tačiau vasarą didelio kainų pakilimo nebuvo.

Esą kainos jau sukilo, o ateityje sviesto kainas esą galima bus reguliuoti, pavyzdžiui, mažesnėmis akcijomis.

„Lietuvos rinka tuo ypatinga, kad mūsų bazinės kainos labai aukštos. Na, tai galite sakyti – pas mus niekas nesikeičia, bet sumažins akcijų kiekį ir vidutiniškai vis tiek tu žmogus nusipirksi 20–30 proc. brangiau. Vis tiek, jei pasižiūrėtume į akcijinę kainą – tai vietoje 1,20 Eur, perki už 1,70 Eur. Ta kaina jau sukilo“, – tikino P. Čepkauskas.

Sviestas, kaip ir pienas, Lietuvoje yra tarp trijų perkamiausių prekių. Pati perkamiausia – bananai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
tai yra todel, kad konservastai prisidengdami nors ir absurdiskiausia teorija nori surinkt kuo daugiau pvmo

M

M portretas
Tautieciai uoliai pastebi didejancias tik prekių kainas,bet atlyginimas ir pensijos stovi vietose,stabiliuose.O,beje,kaip nemažės,karvės išnaikintos,greitai vaikai nepažins,kas tai per gyvulys?padekoti,reikia valdziai,kad viską griauna,o ką sukurs?pastatys?bankus ,ir prekybos centrus.Mokyklų nereikia,jaunimo nereikia

na

na portretas
dieve dieve kur kas nesusibesdėtų vis Lietuvą gąsdina ir maru ir badu ir karu...kodėl mes nieko negąsdinam, o visiem tik pagalbas teikiam...todėl ir vargšeliai esam..gal užteks Lietuvos žmones viskuo gąsdinti, gal galvojat, kad mes kokie dundukai ...kam nuo to viso byra
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių