ESO per trejus metus tinklo plėtrai ketina skirti daugiau nei 80 mln. eurų

Valstybės valdomos „Ignitis grupės“ elektros skirstymo bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) per trejus metus tinklo plėtrai ketina skirti virš 80 mln. eurų, sako jos vadovas Renaldas Radvila.

Jo teigimu, tam numatytos Europos Sąjungos (ES) lėšos būtų panaudotos keičiant transformatorinių pastotes bei sudarant galimybes prie tinklo prisijungti gaminantiems vartotojams.

„Viena iš tų priemonių yra Europos Sąjungos finansavimas ir transformatorinių pastočių keitimas, ir galimybės prisijungti gaminantiems vartotojams sudarymas – tai yra artimiausių trijų metų planas. Ir yra numatytos lėšos – šiuo metu derinamas finansavimo aprašas, šitie pinigai bus investuoti į tinklo plėtra, ir ta suma yra virš 80 milijonų eurų“, – LRT radijui trečiadienį sakė ESO vadovas R. Radvila.

Pasak Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisijos pirmininko Justino Urbanavičiaus, ES tinklo plėtrai numatyti 82,5 mln. eurų Lietuvą turėtų pasiekti per šių metų antrąjį–trečiąjį ketvirčius.

Pasak R. Radvilos, pernai įsirengti papildomą infrastruktūrą ir papildomai primokėti ESO prašė 2,8 proc. prie tinklo norinčių prisijungti gaminančių vartotojų, šiemet tokių vartotojų dalis siekia 5 proc. ESO vadovo teigimu, tokiu atveju, klientas turi padengti 50 proc. prijungimo kaštų.

Lietuvos atsinaujinančių išteklių energetikos konfederacijos (LAIEK) vadovas Martynas Nagevičius sako, kad papildomos išlaidos prijungimui prie tinklo dažnai yra priežastis, kodėl gyventojai nusprendžia neįsirengti saulės elektrinių.

„Greičiausia čia būtų žvilgsnis į ESO, kad reikėtų matyt toje vietoje stiprinti tinklus arba numatyti, kad Europos Sąjungos paramą, kuri yra teikiama už saulės elektrinę, būtų galima panaudoti taip pat ir prijungimui prie tinklo“, – LRT radijui sakė M. Nagevičius.

Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisijoje trečiadienį bus kalbama apie gaminančių vartotojų prijungimą prie ESO tinklo, posėdyje turėtų Energetikos ministerijos bei Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) atstovai.

ESO duomenimis, nuo šių metų pradžios į bendrovę dėl techninių sąlygų išdavimo kreipėsi 8,8 tūkst. gaminančių vartotojų, iš jų beveik 1,7 tūkst. išreiškė pageidavimą padidinti turimos saulės elektrinės įrengtą galią. 

Balandį Energetikos ministerija skelbė, kad gaminančių elektros vartotojų skaičius Lietuvoje viršijo 50 tūkst., o bendra saulės elektrinių įrengtoji galia siekia daugiau nei 550 megavatų (MW). 


Šiame straipsnyje: ESOplėtraelektra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių