E.Masiulis siūlo 20 proc. SGD terminalo akcijų skirti užsieniečiams

Susisiekimo ministras, valdančiajai koalicijai priklausantis liberalas Eligijus Masiulis sako, kad jam kelia apmaudą Energetikos ministerijos sprendimas atsisakyti idėjos iki 20 proc. būsimo suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo akcijų pasiūlyti užsienio investuotojams.

Jo nuomone, privataus kapitalo pritraukimas užtikrintų sėkmingesnę terminalo veiklą.„Mes norime konstatuoti, kad tikrai į pakankamai daugelį pastabų yra atsižvelgta. Tos neapibrėžtos vietos yra eliminuotos, įstatymas dabar yra kur kas aiškesnis. Mums galbūt apmaudą kelia ta aplinkybė, kad buvo atsisakyta pirminio varianto, kad visgi iki 20 procentų numatyti galimybę dalyvauti privačiam kapitalui“, - penktadienį po Vyriausybės posėdžio ir pasitarimo žurnalistams sakė E.Masiulis.

Jo manymu, į terminalo įmonės akcijas galėtų pretenduoti suskystintų dujų tiekėjai, jiems suteikiant iki 20 proc. akcijų.

„Manome, kad pritraukiant vieną iš svarbių žaidėjų, kuris tiektų suskystintas dujas, į įmonės valdymą, mes tik dar labiau užtikrintume sėkmingesnį įmonės veikimą bei dalintumės būsimais investiciniais kaštais su privačiu kapitalu, išlaikant strateginę valstybės įtaką šiame objekte. Aš manau, kad jeigu į tokį objektą yra pritraukiamas ir privatus kapitalas arba kitų valstybių kapitalas, kuris atitinka euroatlantinės integracijos kryptis, tai tiesiog tokie projektai būna labiau gyvybingi ir užtikrina jų didesnį ilgaamžiškumą“, - kalbėjo E.Masiulis.

Prezidentei Daliai Grybauskaitei pasiūlius atsisakyti idėjos iki 20 proc. būsimo SGD terminalo akcijų parduoti užsienio investuotojams, Energetikos ministerija Vyriausybei pateikė atnaujintą SGD terminalo įstatymo projektą, kuriame nebeliko nuostatos iki penktadalio būsimojo terminalo operatoriaus akcijų perleisti įrangos ar dujų tiekėjams.

Patikslintą SGD terminalo įstatymo projektą Vyriausybė svarstė penktadienį. Jis numato, jog valstybė valdys ne mažiau kaip du trečdalius terminalo akcijų. Anksčiau jame buvo įrašyta, kad valstybė valdo ne mažiau kaip pusę akcijų.

Prezidentės manymu, Lietuva turi išlaikyti didesnę terminalo kontrolę.Įstatymo projektu siekiama įtvirtinti visas būtinas sąlygas, kad terminalas pradėtų veikti iki 2014 metų gruodžio.Energetikos ministerija neatmeta, kad dabar vienintelis gamtinių dujų tiekėjas Lietuvai Rusijos koncernas „Gazprom“ ateityje, Lietuvai pastačius SGD terminalą, parduos jas pigiau nei šalis importuos dujas jūra.

Be to, neatmetama, kad dujų, tiekiamų per terminalą, kainą ateityje gali nustatyti Vyriausybė.Energetikos ministras Arvydas Sekmokas praėjusią savaitę sakė, kad terminalo akcijų galėtų būti pasiūlyta rinkos dalyviams, kurie dirba suskystintų gamtinių dujų versle, pavyzdžiui, Norvegijos kompanijai „Hoegh“, kuri nuomos laivą, arba JAV „Cheniere“, su kuria pasirašytas ketinimų protokolas dėl dujų tiekimo.JAV energetikos bendrovės „Cheniere“ tarptautinio tiekimo ir marketingo padalinio prezidentas Jeanas Abiteboulis praėjusių metų gegužę BNS sakė, kad įmonė svarstytų galimybę investuoti į SGD terminalą ir tapti mažąja akcininke.

„Klaipėdos nafta“ šiemet ketina skelbti dujų tiekimo SGD terminalui konkursą, o tiekimo sutartį tikimasi pasirašyti antroje metų pusėje. Planuojama, kad SGD terminalas pradės veikti 2014 metų pabaigoje.

Pirmaisiais metais tikimasi perpumpuoti apie 1 mlrd. kubinių metrų dujų. Planuojama, kad SGD terminalo pajėgumas būtų 2-3 mlrd. kubinių metrų per metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mmm

mmm portretas
masiulis ir motina parduotu.

xx

xx portretas
Begam nuo ivano o poto parduodam ivanui.Monkes biznis .

Masiulis ir Čaplikas

Masiulis ir Čaplikas portretas
tegul eina fiziškai padirbėt, nemalę tusčiai liežuviais. Čaplikas su savo "partija" - tai kažkoks nesusipratimas.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių