Elektros tarifai – pagal naują sistemą

Kainų komisija elektros skirstomųjų tinklų bendrovėms nurodė pakeisti kai kuriuos kainodaros principus. Gali būti, kad neliks lengvatinių elektros tarifų besinaudojantiems elektrinėmis viryklėmis.

Bus iš ko rinktis

"Pagrindinis elektros kainų modelio reformos tikslas yra tai, kad kuo daugiau vartotojai sunaudoja, tuo mažiau moka. Kainai neturės įtakos tai, ar žmogus turi elektros viryklę ir ar naudoja elektrą šildymui. Dieninis ir naktinis tarifas išlieka", – naujienų agentūrai BNS sakė Kainų komisijos pirmininkė Diana Korsakaitė.

Anot jos, Kainų komisija skirstomiesiems tinklams davė užduotį paruošti kelis kainodaros variantus, dėl kurių kaina nedidėtų, o vartotojas turėtų iš ko rinktis. D.Korsakaitės teigimu, pasirinktą mokėjimą planą bus galima keisti.

"Kadangi šiemet mes tvirtinsime kainų ribas, kurios galios trejus metus, mes ir laikomės nuomonės, kad šis laikas yra tinkamas naujai tarifikacijos sistemai Lietuvoje įvesti – tai yra atsisakyti to, kas yra pasenę, ir pereiti prie modernesnių tarifų nustatymo principų", – Lietuvos radijui teigė sakė D.Korsakaitė.

Prašymų dar nepateikė

Kaip teigiama komisijos pranešime, įgyvendinus šiuos principus didės konkurencija, nes dėl namų ūkių galėtų konkuruoti ir nepriklausomi elektros tiekėjai, siūlydami patrauklias mokėjimo sąlygas.

Be to, bus pagerintas vartotojų aptarnavimas – skirstomųjų tinklų bendrovės skatinamos dalį investicijų nukreipti į vartotojų poreikių pažinimą ir tuos poreikius atitinkančių pasiūlymų formavimą.

p>Kainų komisija ir skirstomųjų tinklų bendrovės informavo, kad kol kas nepateikė prašymų panaikinti lengvatinius tarifus turintiems elektrines virykles.

"Tokių prašymų niekas mums nepateikė, nesame jų gavę ir užregistravę. Pirmiausia reikia nustatyti viršutines ribas, o tik po to – konkrečius tarifus", – sakė Kainų komisijos atstovė Loreta Kimutytė.

"Nieko blogo nebus"

Bendrovės Rytų skirstomųjų tinklų (RST) generalinis direktorius ir būsimasis sujungtos elektros skirstomųjų tinklų bendrovės "Lesto" vadovas Arvydas Tarasevičius BNS taip pat sakė, kad jokių prašymų įmonė nepateikė.

"Tokią galimybę analizuojame jau seniai, bet jokių sprendimų dar nėra ir dar mėnesį jų tikrai nebus", – sakė RST vadovas.

Jis patikino, kad įvesti abonementinio mokesčio įmonė tikrai nesiūlys, o kitus galimus tarifų pokyčius komentuoti esą dar anksti, nes šiuo metu atliekami skaičiavimai: "Blogo tikrai nieko nebus."

Apie ketinimus nuo kitų metų naikinti lengvatinius tarifus besinaudojantiems elektrinėmis viryklėmis neoficialiai yra užsiminę Energetikos ministerijos vadovai.

Kainas paskelbs lapkritį

Elektros skirstymo bendrovės RST ir VST spalio pradžioje Kainų komisijai ketina pateikti skaičiavimus dėl naujų viršutinių kainų ribų, ir tik jas patvirtinus bus skaičiuojami ir Komisijai teikiami konkretūs kitų metų tarifai. Komisija juos turi paskelbti lapkričio pabaigoje.

Šiuo metu elektros viryklėmis maistą ruošiantys gyventojai už kilovatvalandę moka 2–4 centais mažiau. Tokia lengvata anksčiau buvo aiškinama tuo, kad ruošti maistą elektra – brangiau nei dujomis.

Turintys elektrines virykles sudaro 18 proc. VST ir 20 proc. RST privačių klientų.

Kitų metų elektros kainos vartotojams bus nustatytos lapkričio pabaigoje. Iki tol komisija turi patvirtinti gamybos kainą, viešuosius interesus atitinkančių paslaugų kainą, perdavimo, skirstymo ir tiekimo kainas.

Patvirtinus šias dedamąsias, bus nustatytos visuomenines elektros energijos kainos ir jų taikymo tvarka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių