Ekspertė: Lietuva neturi taikytis į aukštesnes socialines politikas užtikrinančias valstybes

  • Teksto dydis:

Pirmą kartą per pastaruosius penkerius metus trišalė taryba be didelių ginčų sutarė dėl minimalios mėnesinės algos (MMA) didinimo. Pasirinktas Vyriausybės siūlytas variantas – nuo kitų metų sausio didinti MMA 10 proc., iki 709 eurų, atskaičiavus mokesčius. Ar tinkamas laikas MMA didinimui, pokalbis su „Creditinfo Lietuva“ verslo plėtros vadove Jekaterina Rojaka.

– Kokia būtų jūsų nuomonė ir argumentai?

– Ekonomika traukiasi. Pernai pirmojo ketvirčio rezultatas buvo labai nesėkmingas ir akivaizdu, kad antrasis, trečiasis ar ketvirtasis ketvirčiai irgi bus neigiamoje zonoje. Darbo rinka kol kas išlieka labai stabili ir pritraukianti darbuotojų. Tai atlieka palaikantį vaidmenį. Tačiau darbo užmokesčio auginimas iš apačios į viršų reikštų dar didesnes sąnaudas įmonėms, kurios bando ieškoti naujų užsakymų ir jų negauna. Tų įmonių ekonominiai rodikliai prastės, pajamos mažės, pelningumas dar labiau risis į apačią. Šiuo metu laikas kilimui labai sudėtingas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Iš socialinės pusės puikiai suprantame, kad infliacija buvo aukšta ir išlieka gerokai aukštesnė nei vidutiniškai ES. Tačiau algų didinimas paskatintų dar didesnį infliacijos palaikymą. Kiltų ne tik MMA, bet ir vidutinis atlyginimas. Automatiškai tempia viską į viršų – palaikys infliaciją aukšto lygio ir suduos didesnį smūgį ekonomikai. Pernelyg agresyvus MMA didinimas gali privesti prie visiškai priešingų rezultatų, nei norima.

Lietuva neturi ieškoti ir taikytis į aukštesnes socialines politikas užtikrinančias valstybes. Mes esame auganti valstybė, ekonomika, ir turime į tai atsižvelgti.

– Yra formulė ir susitarimas, kaip didinama MMA. Juk privalu jos laikytis.

– Atsižvelgiant į situaciją, formules būtų galima koreguoti ir keisti. Palyginti su kitomis valstybėmis, pvz., kaimyninėje Latvijoje yra gerokai mažesnis MMA ir vidutinis mėnesinio darbo užmokesčio santykis. Kalbant apie šalis, kurios yra labiausiai išsivysčiusios ir kurių stabilesnės ekonomikos, ten rodikliai stabilesni ir didesni. Turime ieškoti tokio rezultato, kuris būtų patogus ir normalus Lietuvai. Lietuva neturi ieškoti ir taikytis į aukštesnes socialines politikas užtikrinančias valstybes. Mes esame auganti valstybė, ekonomika, ir turime į tai atsižvelgti.

– Vadinasi, kasmet arba neturime didinti MMA, arba ji turi būti didinama mažiau?

– Galbūt tokioje sudėtingoje situacijoje, kai didelė infliacija ir mažesnis augimas, iš socialinės pusės labiau turėtume taikytis į neapmokestinamo pajamų dydžio didinimą ir palaikyti mažesnes pajamas uždirbančius žmones. Tačiau neskriausti ir darbdavių.

– Kokį impulsą padarytų MMA didinimas?

– Vidutiniškai ir dabar MMA didinimas užima apie 30 proc. viso darbo užmokesčio spurto. Matant dabartinę situaciją, tikėtina, kad bus dviejų greičių darbo užmokesčio kylimas – iš viršaus tų kvalifikacijos darbuotojų, kurių tikrai trūksta rinkoje, o vidutinė alga kaip tik bus labai stabili ir nedidės tiek.



NAUJAUSI KOMENTARAI

teisingai sako visiska jakaterina rojaka...

teisingai sako visiska jakaterina rojaka... portretas
nachrena aborigenams didesnes algos --jie ir su mazom neblogai issivercia , jei ubagams didinsim algas gali nukentet verslianYkai, seimunai, vyriausybybe , ir visa teisesmaukiniu mafija...kuriems pagal ju reikalavima reikia didint algas ,kas menesy bent po kokius 500 euru.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių