Ekspertai: šaltuoju sezonu reikėtų rinktis fiksuotų tarifų elektros tiekimo planus

  • Teksto dydis:

Artėjant žiemos sezonui ir siekiant stabilizuoti gaunamas sąskaita už elektros energiją, ekspertai pataria rinktis fiksuotų tarifų elektros tiekimo planus.

Žaliųjų energijos sprendimų bendrovės „Enefit“ Rinkos tyrimų ir analitikos skyriaus vadovas Valdemaras Fiodorovič atkreipia dėmesį, kad šaltuoju sezonu elektros kainos biržoje ne tik pasižymi nemažais svyravimais, bet ir pastebimai pakyla.

„Kainas „Nord Pool“ elektros biržoje, kaip ir visur laisvoje rinkoje, pirmiausia lemia pasiūlos ir paklausos santykis. Žiemą elektros poreikis smarkiai išauga, nes reikia energijos pastatams šildyti, ir kuo žiema šaltesnė, tuo labiau elektros energijos paklausa auga“, – aiškina V. Fiodorovič.

Ekspertai kiek anksčiau prognozavo, kad vidutinė elektros energijos kaina „Nord Pool“ biržoje šiemet sieks 90–105 Eur/MWh. V. Fiodorovič teigimu, dabartinės tendencijos rodo, kad tokio kainų lygio ir reikėtų tikėtis.

„Baltijos regione elektros kainos artimiausiu metu greičiausiai išliks aukštos dėl rinkai prieinamą pasiūlą ribojančių sumažėjusių vėjo energetikos galimybių ir elektros perdavimo apribojimų. Be to, dėl energijos gamybos sąnaudos išlieka aukštos dėl didesnių dujų ir anglies kainų“, – prognozuoja „Enefit“ Rinkos tyrimų ir analitikos skyriaus vadovas.

Pasak jo, tai reiškia, kad šaltasis metų laikotarpis gali atnešti iššūkių nuo didelio energijos suvartojimo priklausantiems vartotojams, todėl padaugėja klientų, norinčių apsisaugoti nuo galimų elektros kainų šuolių ir besirenkančių fiksuotų tarifų planus.

„Fiksuotų tarifų elektros tiekimo planai užtikrina, kad kiekvieną mėnesį sąskaitos dydis priklausys tik nuo suvartotos energijos kiekio, o ne nuo rinkoje susidariusių aplinkybių, kurios gali pateikti ir nemalonių staigmenų“, – sako V. Fiodorovič.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
darykit priesingai - islosit
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių