EK, Baltijos šalys ir Lenkija sutarė dėl sinchronizavimo 2025-ųjų vasarį

  • Teksto dydis:

Briuselyje antradienį vykstant Europos Sąjungos (ES) energetikos tarybai, Europos Komisija (EK), Lietuva, Latvija, Estija ir Lenkija pasirašė politinę deklaraciją dėl Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizacijos su Vakarų Europa iki 2025 metų vasario.

Dokumente taip pat įsipareigota spartinti elektros jungties tarp Lietuvos ir Lenkijos „Harmony Link“ įgyvendinimą ir išnagrinėti jos alternatyvą sausumoje pranešė Energetikos ministerija.

„Operatoriams pavesta detaliai išnagrinėti antžeminę jungties alternatyvą vietoj anksčiau planuotos jūrinės jungties. Tikimės, kad kitais metais tai leis priimti galutinius sprendimus dėl projekto įgyvendinimo“, – pranešime teigė energetikos ministras Dainius Kreivys.

Pasak Bendrijos energetikos komisarės Kadri Simson, sinchronizavimas Baltijos šalims leis visiškai kontroliuoti savo elektros tinklus, integruotis į Europos rinką bei sustiprinti regiono energetinį saugumą.

„Šiandien yra istorinė akimirka, kai pažymime didelę pažangą, padarytą siekiant Estijos, Latvijos ir Lietuvos integracijos į mūsų energijos vidaus rinką, ir atveriame kelią Baltijos šalių sinchronizavimo projekto užbaigimui iki 2025 metų vasario“, – pranešime teigė K. Simson.

Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais per pastaruosius 12 metų ES skyrė daugiau nei 1,2 mlrd. eurų.

Rugpjūtį Lietuvos, Latvijos ir Estijos premjerai pasirašė deklaraciją, kuria įsipareigojo iki 2025 metų vasario sinchronizuoti Baltijos šalių elektros tinklus su Vakarų Europa. Anksčiau tai padaryti planuota iki 2025 metų pabaigos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

?

? portretas
o kiek lietuvoj brangs kwh irgi sutare?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių