D. Kreivys: JAV remia Baltijos šalių sinchronizaciją ir atsijungimą nuo BRELL

  • Teksto dydis:

Jungtinės Valstijos remia Lietuvos siekį spartinti Baltijos šalių sinchronizaciją ir atsijungimą nuo BRELL elektros žiedo, sako Vašingtone su darbiniu vizitu viešintis energetikos ministras Dainius Kreivys.

„JAV yra mūsų saugumo garantas ne tik gynybos, bet ir energetinio saugumo srityje. JAV pilnai remia Lietuvos siekį spartinti Baltijos šalių sinchronizaciją ir atsijungimą nuo BRELL elektros žiedo kaip įmanoma anksčiau, nelaukiant 2025-ųjų“, – penktadienį išplatintame pranešime cituojamas energetikos ministras.

D. Kreivys ketvirtadienį Vašingtone susitikęs su JAV energetikos sekretore Jennifer Granholm (Dženifer Granholm) pristatė energetinio saugumo situaciją Lietuvoje.

„Rusijos energetinis šantažas ir geopolitinės manipuliacijos dujų rinkoje didina vienašališkų veiksmų tikimybę ES šalių atžvilgiu, todėl spartesnė sinchronizacija su kontinentinės Europos elektros tinklais leistų užsitikrinti didesnį Baltijos šalių energetinį saugumą“, – sakė D. Kreivys.

JAV yra mūsų saugumo garantas ne tik gynybos, bet ir energetinio saugumo srityje.

Pasak pranešimo, JAV energetikos sekretorė išreiškė visišką palaikymą Lietuvos ketinimams ir domėjosi Lietuvos pasirengimu žiemos sezonui.

Dujų importas iš JAV per SGD terminalą vien per tris šių metų ketvirčius sudarė beveik 80 proc.

„Lietuvai atsisakius rusiškų dujų importo, JAV yra didžiausia suskystintų dujų eksportuotoja Lietuvoje, todėl kalbėjomės ir apie svarbų JAV vaidmenį tiekiant dujas Europai ir Lietuvai kitais metais. Aptarėme galimybę dalį dujų kiekio užsitikrinti ilgalaikiais kontraktais, kas sudarytų galimybę apsaugoti nuo reikšmingo dujų kainų šokinėjimo pažeidžiamiausius vartotojus“, – teigė  D. Kreivys.

Pasak jo, glaudesnis bendradarbiavimas su JAV yra taip pat svarbus užtikrinant kritinės infrastruktūros objektų saugumą.

Ministras Vašingtone taip pat susitiko su JAV Valstybės departamento Energetinių resursų biuro vadovu Geoffrey R. Pyattu (Džefriu R. Pajetu), kuris pabrėžė išskirtinę Lietuvos paramą remiant Ukrainą, įskaitant Ukrainos energetinės infrastruktūros atstatymą po Rusijos atakų.

Pranešime sakoma, kad jis gyrė Lietuvą už demonstruojamą lyderystę mažinant Europos priklausomybę nuo Rusijos energetinių išteklių.

D. Kreivys ir G.P. Pyattu aptarė ir moderniosios branduolinės energetikos vystymosi perspektyvą bei galimą bendradarbiavimą šioje srityje.

D. Kreivys dar lankėsi ir Branduolinės energetikos institute,  JAV Energetikos departamentui pavaldžioje Nacionalinės atsinaujinančios energetikos laboratorijoje Denveryje., su kuria bendradarbiavimo susitarimą pasirašys Lietuvos energetikos agentūra.

Remiantis šiuo susitarimu, Lietuva per ateinančius dvejus metus kartu su JAV mokslininkais parengs modelį, kuris numatys sparčiausius ir ekonomiškai efektyviausius būdus Lietuvai pareinant prie 100 proc. atsinaujinančios energetikos gamybos, tokiu būdu užtikrinant visišką šalies savarankiškumą apsirūpinant energija.


Šiame straipsnyje: Dainius KreivysBRELLJAV

NAUJAUSI KOMENTARAI

>pilietis

>pilietis portretas
kokios šalies esi"pilietis",kiaule prorusiška?

Jhonny K. from Lithuania

Jhonny K. from Lithuania portretas
Jhonnys sako kad JAV yra musu visu galu partneris ir parduoda mums savo laisvas dujas 3× brangiau nei savo rinkoje nes yra strateginis partneris. Ir pasirodo kad ilgalaikes sutartys yra gerai:) Wow nesitikejau tokio posukio iš Jhonny K:)

Įdomu,

Įdomu, portretas
kuo parems?Patapšnoti per petį jokia parama.Na,nuskrido Kreivys į USA,pakapojo tikrų mėsainių.O rezultatas iš jo vizito nulinis.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių