A. Butkevičius siūlo atleisti nuo registracijos mokesčio paveldėtus automobilius

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pavaduotojas Algirdas Butkevičius siūlo nustatyti, kad transporto priemonių registracijos mokesčio neturi mokėti gyventojai, registruojantys paveldėtą automobilį.

Jis įregistravo tai siūlančią Motorinių transporto priemonių registracijos mokesčio įstatymo pataisą.

Anot parlamentaro, ją parengti paskatino gyventojų kreipimaisi, kai sutuoktinio ar kito šeimos nario netekę ir jo turtą paveldėję asmenys savo vardu persirašydami automobilį turi sumokėti transporto priemonių registracijos mokestį, kuris siekia iki 540 eurų.

„Transporto priemonių registracijos mokestis buvo įvestas, siekiant paskatinti gyventojus įsigyjant automobilį rinktis mažiau taršią transporto priemonę. Tuo metu turtą įgyjant paveldėjimo būdu gyventojas neturi galimybės rinktis. Be to, įprastai automobiliai šeimoje naudojami bendrai, bendroms šeimos reikmėms, todėl transporto priemonę paveldint šeimos nariui jis neturėtų būti traktuojamas kaip naujas valdytojas. Tuo metu pagal galiojantį įstatymą tiek naują automobilį rinkoje įsigijęs asmuo, tiek šeimos automobilį paveldėjęs asmuo yra sulyginami ir moka vienodą automobilių registracijos mokestį priklausomai nuo poveikio aplinkai“, – sako projektą parengęs Mišrioje Seimo narių grupėje dirbantis A. Butkevičius.

Remiantis žiniasklaidos skelbtais duomenimis, parlamentaras sako, kad vien per keturis pirmuosius mėnesius nuo įstatymo įsigaliojimo net 1300 gyventojų, persirašydami paveldėtą automobilį, buvo priversti sumokėti automobilių registracijos mokestį. Jo duomenimis, tai sudarė apie 1,5 proc. šio mokesčio mokėtojų, iš jų surinkta mokesčio suma – apie 131,9 tūkst. eurų (vidutiniškai apie 100 eurų už automobilį).

A. Butkevičius sako, kad, priėmus teikiamą įstatymo pataisą, automobilių registracijos mokestis bus socialiai teisingesnis, taiklesnis. Politikas pastebi, kad galimas valstybės pajamų iš transporto priemonių registracijos mokesčio sumažėjimas, bet jis būtų nežymus.

Šiuo metu Motorinių transporto priemonių registracijos mokesčio įstatymas nustato: „Mokestį moka motorinės transporto priemonės valdytojas, atliekantis jos registraciją Kelių transporto priemonių registre.“

Automobilių registracijos mokesčio išimtis taikoma istoriniams automobiliams ir laikinai registruojamoms (iki mėnesio) iš Lietuvos išvežamoms transporto priemonėms. Nuo 2021 metų išimtis bus taikoma ir neįgaliuosius vežti skirtoms transporto priemonėms.

Šiuo metu teisės aktai nenumato, kad artimųjų netekę ir dėl to automobilį savo vardu priversti persirašyti gyventojai išimties tvarka nebūtų apmokestinami.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alis...

Alis... portretas
mažiau laužų bus...

Prietaiselis ilgai maste kol ismaste

Prietaiselis  ilgai  maste kol ismaste portretas
genealia minty , pirmiausiai atleist nuo mokesciu paveldetus automobilius, po to anukeliu paveldetas partijas nuo mokesciu , veliau paeldetas [po mirties ] personalines pensijas, ir signataru rentas.... o dar veliau visus vagis ,zulikus, prichvatizatorius ,bandiugas ,aferiugas nuo bet kokiu mokesciu
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių