Baldų bei tekstilės gamintojus ir importuotojus norima įpareigoti tvarkyti atliekas

Baldų bei tekstilės gamintojus ir importuotojus jau kitąmet norima įpareigoti tvarkyti jų gaminių atliekas bei pakuotes. Tai pirmadienį pranešė Aplinkos ministerijos Atliekų politikos grupės vadovė Vilma Slavinskienė.

„Kitais metais pradėsime tos didesnės gamintojų atsakomybės principo srities praplėtimą. Bus nustatyta gamintojų atsakomybė baldams ir tekstilei. Mūsų teisėkūros planuose toks pokytis suplanuotas“, – pirmadienį Aplinkos apsaugos komitetui diskutuojant dėl atliekų tvarkymo paslaugų prieinamumo teigė V. Slavinskienė.

Aplinkos viceministrė Raminta Radavičienė sakė, kad 2024 metais planuojama priimti tam reikalingas įstatymo pataisas. 

„Vartotojas du kartus nemokėtų: pirkdamas prekę susimokėtų už atliekų tvarkymą ir tas garantuotų (...) neatlygintiną atliekų pridavimą. Tai garantuotų neatlygintiną tekstilės ir baldų pridavimą“, – komitete teigė ji.  

„Tekstilė ir baldai yra tie srautai, kurie dabar sukelia didesnį finansinį krūvį gyventojams“, – pridūrė viceministrė.  

Pasak R. Radavičienės, tekstilei būtų taikoma bendra Europos Komisijos tvarka, kurios paskelbimas, anot jos, vėluoja. Jos teigimu, Lietuvoje nenorima išradinėti dviračio ir skubinti proceso.

„Iškyla klausimas, kam šiuo atveju taikytina atsakomybė: ar žaliavų audinių tiekėjams ar drabužių teikėjams į rinką, ar užsakovams. Čia yra pagrindinis klausimas ir diskusija“, – tvirtino viceministrė. 

Į verslo sričių, kam taikoma gamintojo atsakomybė, sąrašą įtraukus baldų ir tekstilės gamintojus, jie patys turėtų organizuoti į rinką patiektų gaminių atliekų ir jų pakuočių tvarkymą arba steigti organizaciją ir jai pavesti šį darbą.

Dabar gamintojų ir importuotojų atsakomybės principas taikomas elektros ir elektroninės įrangos, transporto priemonių, alyvos, baterijų ir akumuliatorių, pakuočių bei taros, padangų gamintojams ir tiekėjams. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių