Vienkartinis puodelis kainuos eurą?

  • Teksto dydis:

Mokesčiai už komunalinių atliekų tvarkymą mažės, jeigu gyventojai jas rūšiuos, sako Aplinkos ministerijai netrukus pradėsiantis vadovauti Kęstutis Navickas. Jis žada skatinti rūšiuoti atliekas mažesniais mokesčiais, o pirmuosius į šį procesą ketinama įtraukti individualių namų savininkus.

„Yra mokestinės priemonės, kad tie, kurie prisideda prie tvaraus atliejų tvarkymo, jie turėtų mokėti mažiau“, - pirmadienį Seimo konservatorių frakcijoje teigė paskirtasis ministras. Jis pripažino, kad tai padaryti nebus lengva, ypač kai į tuos pačius konteinerius atliekas meta kelių daugiabučių gyventojai. 

K.Navickas pranešė, kad dėl šios priežasties pirmiausia bus skatinami individualių namų savininkai, tačiau kartu bus galvojama, kaip įtraukti daugiau daugiabučių gyventojų.

Yra mokestinės priemonės, kad tie, kurie prisideda prie tvaraus atliejų tvarkymo, jie turėtų mokėti mažiau.

„Ketiname iš vienos pusės koncentruotis į individualius namus - parodyti tą mokestinę naudą, jeigu prisideda prie rūšiavimo (...). Esu numatęs (...)  keliose aktyviose bendrijose reikėtų padaryti bandomuosius projektus, kurias turėtume parodyti per sąskaitas... ir apskritai jose turėtume labai aiškiai parodyti, kiek kainuoja nerūšiuotų atliejų sutvarkymas ir kaip atrodo jai surūšiuotų tvarkymas“, - teigė K.Navickas.

Kęstutis Navickas, V. Skaraičio / BFL nuotr.

Lietuvoje norima įvesti naujas atliekų surinkimo taisykles - pagal jas iki kitų metų pradžios visos šalies savivaldybės turėtų rinkti vienodais principais nustatomą rinkliavą - ji būtų sudaryta iš dviejų dalių: pastovios ir kintamos.

Pagal šias taisykles daugiabučių gyventojai galės efektyviau sumažinti mokesčius, jeigu viso daugiabučio gyventojai pradės rūšiuoti atliekas

Be to, visos Lietuvos savivaldybės šiuo metu ruošiasi pasinaudoti 70 mln. eurų parama moderniems požeminiams arba pusiau požeminiams konteineriams įrengti iki 2020 metų.

Už vienkartinį puodelį - euras

Paskirtasis aplinkos ministras K. Navickas žada apmokestinti vienkartinę tarą. Todėl jau kitais metais vartotojams gali tekti brangiau mokėti už gėrimus, pilamus į vienkartinius plastiko ar popierinius puodelius.

„Tokie dalykai, kaip vienkartiniai puodeliai - mados ir prabangos produktai - turėtų būti tinkamai apmokestinami, kad nesinorėtų jais naudotis arba naudojimasi jais jaustųsi finansiškai. Tai nebūtų didelis atliekų kiekis, bet toks apmokestinimas psichologiškai auklėtų“, -  Seimo konservatorių frakcijoje pirmadienį sakė K.Navickas.

Vėliau BNS K.Navickas sakė, kad toks mokestis galėtų atsirasti greitai - 2017 arba 2018 metais.

„Kai pradėsime dirbti, o pirmiausia kibsime į darbus su atliekomis, tai tikiuosi, kad labai greitai pamatysime. Gal ir anksčiau (negu 2018 metais - BNS)“, - teigė K.Navickas, pasak kurio, „puodelio“ mokestis galėtų būti „toks, kad jaustųsi - kad ir euras“. 

K.Navickas teigė vienkartinių puodelių apmokestinimo su verslo atstovais dar nėra aptaręs: „Verslas tada turėtų pasiūlyti alternatyvas, jeigu mes turime siekį dėl aplinkos kokybės, turime kažką daryti“.

K.Navicko manymu, didžioji dalis lėšų, surinktų už vienkartinius puodelius, turėtų tekti visuomenės švietimui.

„Įstatymiškai galima reglamentuoti, kur koks procentas nueitų. Švietimui turėtų būti ypač didelė dalis, ypatingai vartojimo įpročių kaitai, nes mes šią vietą labai apleidę - naudodamiesi tais produktais, nesusimąstome, kodėl aplinkosaugininkai taip daug kalba apie grėsmes“, - teigė K.Navickas.

Vienkartiniai puodeliai, priklausomai nuo jų dydžio, kainuoja 3-20 centų, tačiau dažnai jų kaina būna įtraukta į gėrimo kainą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Vigantas Labai teisingai padarys.

Vika

Vika portretas
Isprotejo Navickas,ne kitaip! 1 eura uz vienkartini puodeli? Na,zinoma,kai jis uzdirba tukstanti,o gal ir ne viena,kas jam tas euras uz puodeli? Truputi persistenge vyras,matosi,kad zalio supratimo neturi apie zmoniu,ypac jaunimo,kuris dazniausiai ir geria kava is vienkartiniu, finansiniu galimybiu. Zmogelis skaiciuoja pagal savo pajamas. O siaip pasakysiu,kad musu seima jau kelis metus rusiuoja siuksles,kai to daugelis nedaro. O jeigu nori imti uz puodeli 1 eura,tai turi supirkti juos,kaip ir ta tara,uz kuria dabar mokame 10 centu - tiek ir grazinama. Taip kad ir sitie kavos puodeliai turi kainuoti panasiai ir buti surenkami. Tegul negalvoja tas veikejas,kad gales pelnytis is paprastu zmoniu.

Xolera

Xolera portretas
Tik vieną eurą? O kodėl ne kokius tris? Jooo, durnių kreiseris įgauna pagreitį.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių