Aiškinsis, kokie veiksniai skatina ir riboja neįgaliųjų įdarbinimą

Užimtumo tarnyba inicijuoja tyrimą dėl neįgaliųjų asmenų įdarbinimo Lietuvos darbo rinkoje skatinančių ir ribojančių veiksnių.

Kaip pranešė tarnyba, mokslinį tyrimą jos užsakymu atliks Kauno technologijos universitetas. Tikimasi, kad rezultatai pravers gerinant šiems žmonėms teikiamų paslaugų kokybę.

„Tyrimo tikslas – nustatyti neįgaliųjų asmenų įdarbinimo Lietuvos darbo rinkoje skatinančius ir ribojančius veiksnius, atskleidžiant jų kvalifikacijos ar perkvalifikavimo poreikius ir lūkesčius. Remdamiesi duomenimis, galėsime tikslingiau ir kokybiškiau parinkti paslaugas ir priemones mūsų klientams, siekiant tvaraus jų užimtumo“, – sako Užimtumo tarnybos Priemonių įgyvendinimo organizavimo skyriaus vedėja Indrė Sevostjanova.

Kauno technologijos universiteto mokslininkai atlikdami tyrimą taikys giluminio struktūrizuoto interviu metodą. Rezultatus planuojama apibendrinti iki gegužės 31-osios.

Pasak tarnybos, tyrimas vyks dviem etapais. Pirmojo metu bus siekiama išsiaiškinti neįgaliųjų įsidarbinimo lūkesčius ir barjerus.

„Pirmojo etapo turinį sudarys skirtingo neįgalumo tipo ir darbingumo lygio neįgaliųjų įsidarbinimo motyvai ir poreikis. Taip pat – jų lūkesčiai, susiję su darbdavio pasirinkimu, darbo vieta, pareigomis, darbo laiku. Bus atsižvelgta ir į vidinius bei išorinius veiksnius, kurie skatina ar riboja skirtingo neįgalumo tipo ir darbingumo lygio neįgaliuosius įgyti reikiamą darbui kvalifikaciją“, – teigia tarnyba.

Interviu su neįgaliaisiais metu bus siekiama išsiaiškinti jų požiūrį į egzistuojančias kvalifikacijos įgijimo ar perkvalifikavimo galimybes. Taip pat – nustatyti priemones, kurios paskatintų skirtingo neįgalumo tipo ir darbingumo lygio neįgaliuosius integruotis į darbo rinką.

Antrojo etapo metu bus analizuojama esamų ir potencialių darbdavių nuostatos, lūkesčiai ir įsitraukimas į neįgaliųjų įdarbinimą.

Nurodoma, kad Užimtumo tarnyboje 2021-ųjų vasario 1 dieną buvo registruoti 19 352 darbingo amžiaus neįgalieji. Iš jų 647 nustatytas iki 25 proc. darbingumo lygis, 5990 – 30–40 proc. siekiantis darbingumo lygis, 12 715 – 45–55 proc. darbingumo lygis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių