Afrikinis kiaulių maras vis dar plinta Europoje

  • Teksto dydis:

Nors Lietuvoje afrikinio kiaulių maro (AKM) protrūkių ūkiuose šiais metais kol kas nenustatyta, šios ligos virusas Europoje vis dar plinta ir toliau kelia grėsmę viso žemyno kiaulininkystės sektoriui, praneša Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

Pasak VMVT, pastarosiomis dienomis apie naują AKM protrūkį jų šalyje informavo Serbijos veterinarijos tarnyba. Užkratas patvirtintas smulkiame kiaulių ūkyje Nišavskio regione. Šiemet Serbijoje nustatyta jau 11 atvejų, kai ligos židiniais tapo nedideli vietiniai ūkiai.

Taip pat šiais metais apie 199 AKM viruso paveiktas kiaulių laikymo vietas pranešė ir Rumunija. Daugiau AKM protrūkių kiaulių ūkiuose ES teritorijoje kol kas nekilo.

VMVT atkreipia dėmesį, kad, nors AKM virusas dažniausiai yra nustatomas šiltuoju metų laiku, bet šie pavyzdžiai ir praėjusių metų Lietuvos atvejis, kai ligos protrūkis komerciniame kiaulių ūkyje kilo balandžio mėnesį, parodo, kad AKM gali į ūkius patekti ir žiemos ar pavasario mėnesiais.

VMVT duomenimis, pernai Lietuvoje AKM buvo nustatytas trijose kiaulių laikymo vietose ir 256 šernams 230 Lietuvos vietų. Šiemet mūsų šalyje rasti 26 šiuo virusu užsikrėtę šernai.

Veterinarijos specialistai akcentuoja, kad didžiausią įtaką AKM pasireiškimui ir plitimui turi biologinio saugumo reikalavimų laikymasis. Todėl savo ūkius norintys apsaugoti kiaulių laikytojai raginami griežtai laikytis biologinio saugumo reikalavimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Taip taip, arabai "dirba". Virusai, dabar ju cinkelis.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių