Studentai skundžiasi aplaidžiais dėstytojais

Studentai skundžiasi, kad auditorijose dažnai arba visai nesulaukia dėstytojų, arba jie vėluoja į paskaitas, joms tinkamai nepasiruošia.

Universitetų atstovai neneigia esant tokių „nepavyzdingų" dėstytojų, tačiau esą su jais dažniausiai užtenka draugiškai pasikalbėti ir taikiai išspręsti problemą, rašo studentas.lt.

Lietuvos studentų sąjunga (LSS) dažniau sulaukia žodinių studentų skundų negu rimtų raštiškų pareiškimų. Studentai skundžiasi, kad universitete, kolegijoje nustatytu laiku nevyksta užsiėmimai, dėstytojai į juos vėluoja ar neskiria pakankamo dėmesio savo dėstomam dalykui. Studentai neretai tvirtina, kad jie moka už paslaugą, tačiau kokybiškų paslaugų negauna.

Lietuvos studentų atstovybių sąjungos (LSAS) prezidentė Indrė Vareikytė sako, kad daugiau sulaukiama studijuojančių valstybės finansuojamose vietose studentų skundų nei iš studijuojančiųjų savo lėšomis.

Studentų sąjungų teigimu, pagrindinė paskaitų praleidimo priežastis yra ta, kad dėstytojas yra „laisvasis migrantas", dažnai dėl mažo atlyginimo priverstas dirbti keliose vietose ir dėl to nespėjantis laiku atvykti į paskaitas. Be to, aukštųjų mokyklų administracija neturi galimybės informuoti apie pasikeitimus.

Pasak Vilniaus universiteto Akademinės etikos komisijos pirmininko pavaduotojos Nijolės Lomanienės, universitete pasitaiko tokių problemų, bet jas turi spręsti fakulteto administracija.

Jos nuomone, dėstytojų vėlavimas į paskaitas ar jų praleidimas yra pravaikštos, apibrėžtos darbo įstatymuose, ir už tokius dalykus turėtų būti baudžiama administracine tvarka.

Kauno technologijos universiteto studijų prorektorius Pranas Žiliukas teigia, kad jo vadovaujamoje aukštojoje mokykloje tokių skundų pasitaiko labai retai, dažniausiai jie būna tik žodiniai.

„Tai nėra dažni dalykai. Katedrų vedėjai seka darbuotojų darbą. Jei dėstytojas negali atvykti į paskaitą, jis pavaduojamas", - kalbėjo P.Žiliukas.

Aukštųjų mokyklų administracijų ir studentų interesus ginančių sąjungų tvirtinimu, sulaukus skundo apie dėstytojų pravaikštas, neatsakingą požiūrį į darbą, pirmiausia bandoma pasikalbėti su juo pačiu ir geranoriškai spręsti problemą. Dažname universitete dėstytojų darbui vertinti studentams pateikiamos anoniminės anketos. Jei nepadeda ir šios priemonės, kreipiamasi į dekaną, rektorių, kuris priima galutinį sprendimą.

Studentas gali bandyti ir teisiškai įrodyti, kad nesilaikoma studijų sutarties. Jis gali siekti išsireikalauti žalos atlyginimo, nors praktikoje tokių atvejų dar nėra pasitaikę.


Šiame straipsnyje: studentasmokslaidėstytojai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių