Nauji koronaviruso atvejai – ne tik Santaros klinikose bei Vilniaus miesto ligoninėje

Tarp 15 per antradienį nustatytų naujų koronaviruso atvejų – ir Santaros klinikų bei Vilniaus miesto klinikinės ligoninės darbuotojai, trečiadienį pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

„Didžioji dalis yra Vilniaus apskrityje, Kauno apskrityje patvirtintas vienas atvejis ir Klaipėdos apskrityje – vienas atvejis“, –  spaudos konferencijoje trečiadienį sakė NVSC Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Ginreta Megelinskienė.

Vilniaus apskrityje registruota 13 koronaviruso atvejų: trys iš jų – Santaros klinikų darbuotojai, taip pat užsikrėtė vienas su šiuo židiniu susijęs pacientas.

Koronavirusas nustatytas dar keturiems Vilniaus miesto klinikinės ligoninės darbuotojams: dviem Intensyviosios terapijos ir vienam Vidaus ligų skyriaus darbuotojui bei Fizinės medicinos ir reabilitacijos skyriaus gydytojai.

Taip pat užsikrėtė Rusijoje ir Latvijoje dirbęs tolimųjų reisų vairuotojas bei jo giminaitis.

„Vairuotojas, pirminiais duomenimis, dirbo Rusijoje ir Latvijoje, grįžęs susitiko su savo pusbroliu ir tik po susitikimo sužinojo, kad jam yra patvirtinta COVID-19 liga, tai susirgo ir jis, ir jo pusbrolis“, – sakė G. Megelinskienė.

Situacija Santaros klinikose tikrai neramina: nuo gegužės 13 dienos registruoti jau aštuoni Santaros klinikų darbuotojų susirgimai COVID-19 liga.

Dėl dar trijų Vilniaus apskrityje nustatytų atvejų dar aiškinamasi.

Kaune koronavirusas nustatytas Santaros klinikų darbuotojui, taip pat susirgo užsikrėtusio Kartenos katalikiškosios palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninės darbuotojo artimasis, buvęs saviizoliacijoje.

Koronavirusu užsikrėtė iš viso aštuoni Santaros darbuotojai, du pacientai

Santaros klinikose koronavirusas nustatytas aštuoniems darbuotojams, taip pat užsikrėtė du su Krūtinės chirurgijos skyriumi susiję pacientai, trečiadienį pranešė NVSC.

„Situacija Santaros klinikose tikrai neramina: nuo gegužės 13 dienos registruoti jau aštuoni Santaros klinikų darbuotojų susirgimai COVID-19 liga“, – sakė NVSC Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Ginreta Megelinskienė.

„Šiandien yra gauta informacija, kad dviem pacientams yra nustatyta COVID-19 liga, jie taip pat yra sietini su Krūtinės chirurgijos skyriumi“, – informavo ji.

Keturi užsikrėtę medikai dirba Infekcinių ligų centre, kiti keturi atvejai nustatyti kituose skyriuose, bet manoma, kad gali būti susiję.

„Trys asmenys dirba skirtinguose reanimacijų skyriuose, vienas – Krūtinės chirurgijos skyriaus darbuotojas“, – sakė G. Megelinskienė.

Bandoma išsiaiškinti, iš kur šie atvejai atsirado, vykdoma epidemiologinė disgnostika.

„NVSC yra žinoma informacija apie pacientą, kuris nuo gegužės 7 dienos buvo hospitalizuotas šios asmens sveikatos priežiūros įstaigos Krūtinės chirurgijos skyriuje, vėliau gegužės 18 dieną, kreipėsi pakartotinai į Priėmimo ir skubiosios pagalbos skyrių ir jam buvo išskirtas COVID-19 ligos sukėlėjas“, – pasakojo G. Megelinskienė.

Šiuo metu tiriami Krūtinės chirurgijos ir Reanimacijos skyrių darbuotojai bei pacientai.

Pasak NVSC atstovės, paaiškėjus atvejams Infekcinių ligų centre buvo organizuojami mokymai dėl asmens priemonių dėvėjimo.

„Labai priklauso ir kokie ligoniai patenka į skyrių ir Infekcinių ligų centrą. Pastaruoju metu mes kalbėjome ir apie mirčių atvejus, kurie buvo Santaros klinikose, tai reiškia bet kuriuo atveju buvo sunkesni ligoniai, reikalaujantys daugiau priežiūros. Reikia atsižvelgti į daugybę komponentų, kurie galėjo nulemti ligos atsiradimą ir išplitimą. Tačiau žinoma, vienas iš jų galėjo būti ir asmeninių apsaugos priemonių naudojimas“ , – sakė ji.

Su kuo susiję atvejai kituose skyriuose kol kas nėra nustatyta.

Stabdomos planinės operacijos

Dėl nepalankios epidemiologinės situacijos nuo gegužės 21 iki 26 dienos VUL Santaros klinikose stabdomos planinės chirurginės operacijos Santariškių g. 2 korpusuose. Sustabdyta planinė hospitalizacija į Krūtinės chirurgijos skyrių, šio skyriaus pacientai izoliuojami vienas nuo kito į atskiras palatas, kad būtų užkirstas kelias galimam kryžminiam infekavimui.

Padaliniai, kuriuose nustatyta pavojingos infekcijos židiniai, uždaromi, o užsikrėtę pacientai perkeliami į Infekcinių ligų centrą. Kaip informuoja VUL Santaros klinikų Infekcijų kontrolės skyrius, Infekcinių ligų centre keturiems darbuotojams nustatytas teigiamas koronaviruso COVID-19 testas. Šiuo metu jie neturi jokių nusiskundimų ir yra saviizoliavęsi. Visi kontaktavę kolegos ištestuoti, bet nuo darbo nenušalinti. Kadangi visas ligoninės personalas reguliariai prevenciškai tikrinamas ir naudoja asmens apsaugos priemones, jų rizika apsikrėsti vieniems nuo kitų yra minimali.

Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje koronavirusu užsikrėtė 40 žmonių

Per praėjusią parą koronavirusą nustačius dar keturiems Vilniaus miesto klinikinės ligoninės darbuotojams, bendras patvirtintų atvejų skaičius įstaigoje išaugo iki 40, trečiadienį pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

Kaip spaudos konferencijoje sakė NVSC Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Ginreta Megelinskienė, vienas iš keturių naujų atvejų užfiksuotas Fizinės medicinos ir reabilitacijos skyriuje.

Anot jos, iki šiol personalo užsikrėtimai buvo nustatomi tik Vidaus ligų ir Intensyvios terapijos skyriuose.

„Dėl to ir buvo teiktas siūlymas ištirti visus įstaigoje dirbančius asmenis, kad nebūtų per ilgą laiką išsitęsęs ištyrimas ir momentiškai matytume esamą situaciją. Nuogąstavome, kad gali būti ir daugiau, ypatingai atsižvelgiant į situaciją dėl komandų sudarymo“, – kalbėjo NVSC atstovė.

„Vis dėlto, neaišku, su kuo susijęs šis atvejis. Galbūt siejasi ir su tais pačiais skyriais, gal siejasi su kitais židiniais. Mes juk matome ir daugiau židinių. Nė vieno varianto negalime atmesti“, – pridūrė ji.

Anot G. Megelinskienės, ligoninėje koronavirusu iš viso užsikrėtė 19 darbuotojų bei 21 pacientas. Iš jų devyni pacientai mirė, tačiau COVID-19 kaip mirties priežastis įvardinta septyniems.

Vilniaus apygardos prokuratūra trečiadienį pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo kovos su epidemijomis ar užkrečiamomis ligomis taisyklių pažeidimo bei tarnybos pareigų neatlikimo Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje.

Kaip pranešė prokuratūra, toks sprendimas priimtas išnagrinėjus antradienį gautą Nacionalinio visuomenės sveikatos centro pareiškimą dėl šioje gydymo įstaigoje nustatytų visuomenės sveikatos saugą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimų, manoma, turėjusių įtakos COVID-19 infekcijos išplitimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jo

jo portretas
kaip gali Veryga vadovauti visai Lietuvai,jei jis savo ūkyje nesusitvarko?

Genute

Genute portretas
Senoliai tai saugoja šį, o va jaunime lis nenori saugotis. Taip ir parneša virusą senoliams. Negi taip sunku truputy prisėsti ant savo užpakalio. Jeigu taip bus, tai visa vasara ir dar pusė žiemos sėdėsi krantinė. Kodėl kaltina Poną Veryga. Jis jums neliepia nesilaikyti karantino Kaip tik prašo saugotis. O jums vis blogai. Saugo blogai, kaip patys suserga vėl kaltina Veryga. Kaltinkim tiktai save, nes iš tikrųjų mes savęs nesaugom.

...

... portretas
Tas ve'Ryga NET savo ūky 'koronos' suvaldyt negali, negalima jam patikėt mūsų visų likimo!
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių