Saugaus elgesio keliuose vaikai mokosi iš suaugusiųjų

  • Teksto dydis:

Lietuvos kelių policijos tarnybos duomenys rodo, kad pernai per pirmus du mokslo metų mėnesius šalies keliuose buvo sužeista 120 vaikų. Sveikatos psichologė Monika Kuzminskaitė įsitikinusi – tokių nelaimių būtų kur kas mažiau, jei vaiką supantys suaugusieji aktyviau prisidėtų prie saugių įpročių formavimosi.

Iš senų – nauji įgūdžiai

Kembridžo universiteto psichologijos specialistai dr. Davidas Whitebreadas ir dr. Sue Bingham teigia, kad vaikai lengviau įgyja naujų įgūdžių, naują informaciją siedami su tuo, ką jau moka. „Šaukštas proto“ įkūrėja M.Kuzminskaitė mano, kad taip galima padėti mažiesiems mokant saugaus elgesio kelyje.

„Ugdant naują įprotį, kurį laiką reikia valingų pastangų prisiminti, kad suplanuotą veiksmą reikia atlikti, o esamo įpročio elementai ar kiti išoriniai priminimai gali padėti atlikti ir naują, dar tebeugdomą veiksmą. Pavyzdžiui, galite, atsikėlę ryte ir išlipę iš lovos rašteliu ar matomoje vietoje padėtu daiktu priminti sau pasikloti lovą. Galiausiai vis tiek atsikėlimą iš lovos automatiškai imsite sieti su lovos klojimu“, – pasakojo psichologė.

Pašnekovės žodžiais, vaikai negimsta kažką mokėdami, o ir išmokti mokytis taip pat reikia.

„Tėvai nuo pat gimimo yra svarbiausi ir daugiausia įtakos vaikui, jo vertybių ir nuostatų formavimuisi darantys žmonės, todėl svarbu ir tai, ko jie vaiką moko, kokį pavyzdį rodo savo elgesiu“, – vardijo M.Kuzminskaitė.

Reikia ir tėvų pastangų

„Lietuvos draudimo“ Strategijos, klientų ir marketingo departamento direktorė Aurelija Kazlauskienė sako, kad šiemet, remiantis Kembridžo universiteto psichologijos specialistais, buvo sukurta priemonė, kaip vaikai galėtų mokytis saugaus eismo.

„Sukūrėme dviejų minučių trukmės dainelę, kurios vaikai kviečiami klausytis valydamiesi dantis ryte ir vakare. Prijungėme naujo įpročio įgūdžių formavimą prie jau esamo įgūdžio – valyti dantis kiekvieną rytą ir vakarą“, – pasakojo ekspertė.

M.Kuzminskaitė pastebėjo, kad daug vaikų linkę mesti mokymąsi po pirmos nesėkmės, tačiau padėti įveikti kylantį nusivylimą ir susierzinimą – būtent tėvų, globėjų, vyresniųjų brolių ir seserų užduotis.

„Svarbu rodyti tinkamą pavyzdį, paaiškinti situaciją vaikui suprantama kalba – tai tikriausiai svarbiausias lengvesnio mokymosi veiksnys. Mokyklinio amžiaus vaikai autoritetais renkasi jau ne vien tėvus, todėl svarbu, kad ir mokykloje, ir iš kitų jiems svarbių herojų ir aplinkinių girdėtų tą pačią informaciją ir matytų tokius pat pavyzdžius“, – aiškino psichologė.

Teisingas pavyzdys

M.Kuzminskaitė pažymi, kad apie aktualias problemas reikia kalbėti nuolat, ypač apie reikalingus jų sprendimus ir apie pažangą jas sprendžiant.

„Geriausias būdas įsiminti svarbius dalykus – kartoti, ypač jauniausiems mokiniams, kurie pradeda eiti per gatvę savarankiškai, – patarė sveikatos psichologė. – Geriausia būtų, jei tėvai gatvėje komentuotų savo veiksmus, rodytų dalykus, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį – pavyzdžiui, raudoną šviesoforo signalą arba draudžiamą ženklą,  pasakotų, kaip reikėtų elgtis esant vienai ar kitai situacijai. Taip vaikai kartu įsimins ir žodžius, kurie virs jų pačių vidiniu monologu, sufleruojančiu, ką reikia daryti, ir veiksmus.“

Anot jos, būtų nuostabu, jei vaikai galėtų žaisti tinkamo elgesio gatvėje žaidimus ir taip stiprinti pasitikėjimą savarankiškais sprendimais.

„Mokymosi procese labai svarbu po truputį didinti vaiko sprendimų ir elgesio laisvę, klausti vaiko, ką reikėtų daryti. Matant, kad vaikas realybėje ar žaisdamas elgiasi tinkamai ir priima teisingus sprendimus, tėvai labiau pasitikės vaiku ir patys bus ramesni“, – sakė „Šaukštas proto“ įkūrėja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vairuotojas

vairuotojas portretas
Daug kalbama apie vaiku suguma,darzeliose,mokyklose ir tevai,dauguma,galbut.Bet mano matytas atvejis labai sukreciantis,gaila kad buvau isjunges vaizdo registratoriu,taigi per pareja pradinukas nusoko,nuo dviracio ir parsivare,o jo tevas nuo dviracio nenulipo,salia savo sunaus kirto pereja ant dviracio,ir dar kazka vaikui aiskino.

Stazas uz vairo 55m.

Stazas uz vairo 55m. portretas
Brangus vaikuciai.Masina pati nesustoja,ja reikia sustabdyti.Jeigu vairuotojui galvoje simtai problemu ,jis gali jusu laiku nepastebeti.Neskubekite zengti i vaziuojamaja kelio dali.Isitikinkite ar tikrai masina mazina greiti.Saugokite save ir uzaugsite dideli ir stiprus.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių