Prieš LKL sezono startą ambicijų netrūksta ne tik milžinams

Šiandien prasideda jubiliejinis, 30-asis, Lietuvos krepšinio lygos sezonas. Pirmosios Prienuose ant parketo žengs vietos „Labas GAS“ ir Jonavos „Cbet“ ekipos. Tą pačią dieną Kėdainiuose startuos „Nevėžis-Optibet“ ir šiemet Alytui atstovausianti „Wolves“ komanda. Pirmadienį sezoną tarpusavio akistata Klaipėdoje pradės „Neptūno“ ir Kauno „Žalgirio“ krepšininkai.

Nori atsiimti karūną

Šį sezoną „Betsafe“-LKL pirmenybėse rungtyniaus rekordinis ekipų skaičius – net dvylika. Nors daugelis jų kelia aukštus tikslus, didžiausias ambicijas puoselėja Kauno „Žalgiris“. Kauniečiai praėjusį sezoną po vienuolikos metų dominavimo ne tik prarado čempionų titulus, bet net nepateko į finalą. Teko guostis bronzos medaliais.

Paskutiniame kontroliniame mače ketvirtadienį Kazio Maksvyčio auklėtiniai 90:77 palaužė Rygos VEF ekipą. Nugalėtojams daugiausia taškų (po 14) pelnė puolėjai Edgaras Ulanovas (7 rezultatyvūs perdavimai) ir Rolandas Šmitas. Tyleris Cavanaugh pridūrė 12 taškų (7 atkovoti kamuoliai). Šeštąją pergalę per septynias akistatas įsirašę kauniečiai sezoną pasitiks ir su nauju rėmėju – lažybų bendrove „Top sport“.

„Aišku, treniruočių buvo nedaug, gal kažkiek ir trūksta, nes prisijungėme neseniai, bet geras dalykas yra tai, kad pažįstame trenerį. Žinome jo sistemą, beveik visus derinius“, – „Žalgiris TV“ dėstė gynėjas Lukas Lekavičius.

Vairininkas: „Neptūno“ vadžias perėmusiam M.Braziui teks nelengva užduotis pakartoti pernykštį žygį. / E. Šemioto nuotr.

Veteranu nesijaučia

Įžaidėjo teigimu, pirmajame savaitės kontroliniame mače su Alytaus „Wolves“ (80:59) jis pamatė pozityviai nuteikusį vaizdą – aktyviai gintis ir pulti galintį kolektyvą.

„Treneris leido truputį pailsėti. Stengiausi išmesti iš galvos rinktinės žaidimą, nes patyrėme tikrai skaudžių pralaimėjimų. Šiemetis „Žalgiris“ paliko gerą įspūdį. Manau, kad esame labai energingi, kibiai ginamės, žaidžiame agresyviai“, – aiškino žalgirietis.

Kalbėdamas apie komandos žaidimą ir jos galimybes, L.Lekavičius išskyrė, kad jaunesnių ir energingesnių krepšininkų savo arsenale turintis „Žalgirio“ trenerių štabas labiausiai akcentuoja darbą savoje aikštės pusėje.

„Treneris treniruotėse akcentuoja, kad bandysime spausti varžovus, keistis ginamaisiais, būti agresyvūs, neleisti priimti kamuolių, neduoti kvėpuoti kitoms komandoms. Turime ir puolimo ginklų – galėsime bėgti į greitą puolimą. Be to, esame gana atletiški. Manau, čia bus mūsų pranašumas“, – tikino krepšininkas.

28-erių L.Lekavičius ruošiasi jau septintam sezonui Kaune, todėl drabužinėje jį jau drąsiai galima vadinti vienu labiausiai patyrusių krepšininkų. Paklaustas apie veterano statusą, gynėjas šyptelėjo.

„Atsisėdau šalia Manto Kalniečio drabužinėje. Persislinkau arčiau veteranų. Šiek tiek keista. Bet visada taip įvyksta, ateina naujų žaidėjų, o senesni išeina. Viskas normalu“, – teigė L.Lekavičius.

Atsisėdau šalia Manto Kalniečio drabužinėje. Persislinkau arčiau veteranų. Šiek tiek keista.

Vicečempionai – ramūs

Komandos senbuviu gali vadintis ir Panevėžio „7bet-Lietkabelio“ treneris Nenadas Čanakas, prie panevėžiečių vairo stovintis nuo 2018 m. Su gerokai atsinaujinusiais LKL vicečempionais specialistas iš Serbijos pirmąsias oficialias sezono rungtynes žais jau šį sekmadienį namų arenoje su Pasvalio „Pieno žvaigždėmis“.

„Pasiruošimas praėjo gerai. Mūsų pagrindinė stiprybė šį sezoną turėtų būti gynyba. Turime labai mobilią komandą. Kai klube pasikeičia tiek krepšininkų, natūralu, kad nelengva. Tų dalykų, kuriuos taikėme praėjusį sezoną, turime mokytis iš naujo. Žinoma, treneriui tenka didžiausia atsakomybė“, – dėstė N.Čanakas.

Tarp likusiųjų Panevėžyje yra Grantas Vasiliauskas, Vytenis Lipkevičius ir Gabrielius Maldūnas. Komandos gretas papildė jauni talentai Mantas Rubštavičius ir Paulius Murauskas, o naujokai Gyorgy Golomanas ir Kristianas Kullamae rungtyniavo Europos čempionate.

Būrys naujokų

Nemažai pasikeitė ir čempiono titulą ginsiančio Vilniaus „Ryto“ veidas. Prie ekipos prisidėjo buvęs LKL MVP Elvaras Fridrikssonas. 27-erių islandas į Lietuvą grįžo iš Belgijos. Gytis Masiulis, amerikietis Marcusas Fosteris, vengras Benedekas Varadis – tai tik keletas iš būrio naujokų. Tačiau svarbiausią pergalių kalvį vilniečiai išlaikė. Prie komandos vairo lieka 38-erių kaunietis Giedrius Žibėnas.

Pasiruošimas vyko gerai. Mūsų pagrindinė stiprybė šį sezoną turėtų būti gynyba.

Permainų netrūksta turnyro vidutiniokų ir autsaiderių gretose. Klaipėdos „Neptūno“ klubas sukirto rankomis su naujais rėmėjais – „Amberton“ viešbučių grupe, lažybų bendrove „7bet“. Komandos vadžias perėmė buvusio vyriausiojo trenerio Dainiaus Adomaičio asistentas Mindaugas Brazys, komandą papildė aukštaūgis iš Latvijos Rinaldas Malmanis, atletiškasis Rokas Gustys, amerikiečiai Austinas Wiley ir Maliekas White'as, grįžo Mindaugas Girdžiūnas, bet paliko uostamiesčio krepšinio simbolis Martynas Mažeika, Jonavai paskolintas Adomas Sidarevičius ir t.t.

Kėdainių „Nevėžis-Optibet“ pakeitė ne tik žaidėjus, bet ir klubo vadovą. Juo tapo buvęs trenerių štabo narys Jonas Mačiulis. Jis pakeitė sporto direktorių Virginijų Bulotą, kurio karjera pasuko į Azerbaidžaną.

Kėdainiečius ir toliau treniruos Gediminas Petrauskas, ekipoje bus keturi legionieriai: Artūras Žagaras, Rafaelis Rodriguesas, Timas Lambrechtas, Bradas Davisonas ir būrys vietinių krepšininkų.

„Būtų geriau, kad liktų 7–8 žaidėjai, kurie būtų vieni pagrindinių. Pas mus situacija tokia, kad vedliai išėjo, reikėjo ieškoti naujų, liko tie, kurių vaidmuo buvo antraeilis. Tad iš esmės reikėjo burti beveik visą naują komandą“, – pasakojo J.Mačiulis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių