Europos krepšinio sprendimai – Lietuvoje

  • Teksto dydis:

Pasikeitė Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės galimų varžovų šiemet vyksiančio Europos čempionato aštuntfinalyje sudėtis – Rusijos komandos vietą užėmė Juodkalnijos ekipa.

Pritarė sankcijoms

Vilniuje posėdžiavę Tarptautinės krepšinio asociacijų federacijos (FIBA) Europos generalinės asamblėjos nariai pritarė valdybos sprendimui pašalinti iš oficialių varžybų Rusijos ir Baltarusijos nacionalines komandas ir klubus.

Sankcijos galios 2022–2023 m. sezonui.

Tad Rusijos vyrų krepšinio rinktinė, turėjusi dalyvauti šiemet rugsėjį vyksiančiame Europos čempionato finalo turnyre, eliminuota iš jo, o vieta A grupėje suteikta Juodkalnijos komandai.

Juodkalniečių varžovai bus Sakartvelo, Ispanijos, Bulgarijos, Belgijos ir Turkijos krepšininkai.

A grupėje 1–4 pozicijas užėmusios ekipos aštuntfinalyje susikaus su ketveriuke iš B grupės, kurioje – Lietuvos, Vokietijos, Vengrijos, Slovėnijos, Bosnijos ir Hercegovinos bei Prancūzijos ekipos.

Šansas Ukrainai

Rusams ir baltarusiams užtrenktos durys ir į 2025 m. Europos čempionatą – šių šalių rinktinės nedalyvaus atrankoje.

FIBA generalinis sekretorius Andreasas Zagklis, be kita ko, pareiškė, kad kol kas nesvarstoma galimybė „EuroBasket 2025“ vienos grupės varžybas iš Ukrainos perkelti į Lietuvą.

„Mūsų prioritetas – Ukraina. Nemanau, kad šiuo metu sąžininga spekuliuoti šia tema ir kalbėti, kas nutiktų, jei ukrainiečiai negalėtų suorganizuoti renginio“, – sakė A. Zagklis.

Pokyčiai turnyruose

Baltarusijos krepšininkai nebaigs 2023 m. pasaulio čempionato atrankos – jų rezultatai B grupėje anuliuoti, tad Graikijos, Turkijos ir Didžiosios Britanijos atstovai jau turi kelialapius į kitą etapą.

Sankcijos – ne vien Rusijos ir Baltarusijos vyrų, bet ir moterų, jaunimo, trijulių krepšinio rinktinėms, klubams.

Be to, FIBA Europos valdybos sankcijos taip pat skirtos Rusijos ir Baltarusijos moterų, jaunimo, trijulių krepšinio rinktinėms.

Pokyčiai palies kai kurias Lietuvos komandas, pirmiausia – jaunių (iki 18 metų) merginų ekipą, kurioms Europos čempionato C grupėje buvo tekusios rusės. Jas pakeis švedės, tad mūsiškės dar varžysis su suomėmis ir vengrėmis.

Trijulių krepšinio 2022 m. pasaulio jaunių (iki 18 metų) taurės finalo varžybose, kurios numatytos rugpjūtį, Lietuvos vaikinai pakeis baltarusius.

Išeitis – tik teismas?

A. Zagklis, komentuodamas žaidėjų ir iš tarptautinių turnyrų pašalintų Rusijos klubų darbo santykius, teigė, kad ginčytinus klausimus FIBA siūlo spręsti teisiniu keliu.

„Vadovaujamės savo taisyklėmis ir nuostatais. Turime Arbitražo teismą, kuris padeda tokiose situacijose, kitus teisinius mechanizmus. Pati FIBA kitais būdais negali įsiterpti į krepšininkų ir klubų nesutarimus“, – sakė FIBA generalinis sekretorius.

Pozicija: FIBA Europos generalinė asamblėja patvirtino sankcijas Rusijos ir Baltarusijos krepšiniui / fiba.com nuotr.

Skyrybų su Maskvos CSKA formalumų kol kas nesutvarkė Marius Grigonis – Rusijos klubas reikalauja didelės išpirkos, kad sutartis būtų nutraukta.

„Galime krepšininką sulaikyti komandoje tiek dėl sankcijų, tiek ir dėl baudų arba sugadinti tam žaidėjui tolesnę karjerą. Pinigų sumos traukiantis iš klubo – solidžios, tačiau jei nenori žaisti – nepriversi. Labai teisingas kelias – individualiai susitarti ir išsiskirti, visi žaidėjai, kurių sutartys jau nutrauktos, susimokėjo pinigus ir atsisveikino“, – dėstė CSKA klubo prezidentas Andrejus Vatutinas.

2021-aisiais M. Grigonis pasirašė su CSKA trejų metų 4 mln. eurų vertės sutartį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių