Dėl finalo ketverto Belgrade pasisakiusiam P. Motiejūnui – karštas atsakas iš Serbijos

  • Teksto dydis:

Pauliaus Motiejūno pasisakymas dėl Eurolygos finalo ketverto rengimo Belgrade pasiekė turnyro organizatorių galvas.

Kauno „Žalgirio“ vadovas ketvirtadienį rengtoje spaudos konferencijoje samprotavo, jog dėl Serbijos pozicijos karą Ukrainoje vykdančios Rusijos atžvilgiu Belgradas šiuo metu nėra tinkama vieta tokiam turnyrui.

„Būnant lietuviu, žiūrint karo vaizdus, tai yra netinkama vieta vykti renginiui, netinkamas laikas ten važiuoti, bet sprendimas buvo anksčiau priimtas ir jo pakeisti nėra kaip“, – sakė P. Motiejūnas.

Belgrado finalo ketverto organizacinio komiteto prezidentas Goranas Šašičius sureagavo į Kauno „Žalgirio“ vadovo žodžius ir išplatino didžiulį viešą atsakymą.

Jame G. Šašičius apeliavo į „Žalgirio“ klubo poziciją, pasisakymus ir istoriją. Kiekvienas pareiškimas pradėtas pabrėžtina pradžia.

Pateikiame laiško vertimą:

„Atviras laiškas mano draugui Pauliui Motiejūnui,

kaip serbas, žvelgdamas į platesnį karo vaizdą, kurį, priešingai nei jūs, mes, serbai, matėme ir tikiuosi, kad jums to neteks, norėčiau pateikti keletą atsakymų.

Kaip serbas, žvelgdamas į platesnį karo vaizdą, aš į Vytauto Didžiojo universitetą atvežiau Eurolygos magistrantūros studijų programą.

Kaip serbas, žvelgdamas į platesnį karo vaizdą, dirbdamas Eurolygoje visuomet kėliau klausimą, kada Eurolygos finalo ketvertas bus surengtas jūsų „Žalgirio“ arenoje.

Kaip serbas, žvelgdamas į platesnį karo vaizdą, pastebiu, jog nepavykusį sezoną pavertėte politine kampanija.

Kaip serbas, žvelgdamas į platesnį karo vaizdą, visada buvau prieš politikos maišymą su sportu, kadangi politika skaldo, o sportas vienija.

Kaip serbas, žvelgdamas į platesnį karo vaizdą, neprisimenu, jog jūs būtumėte rodę tokį solidarumą, kai mano šalis 1999 metais buvo bombarduojama NATO ar kai NATO įsiveržė į Libiją, Iraką, Afganistaną ir dar kelias dešimtis šalių.

Kaip serbas, žvelgdamas į platesnį karo vaizdą, mes žinome, ką reiškia sankcijos, hiperinfliacija, milijonai pabėgėlių ir karo destrukcija.

Kaip serbas, žvelgdamas į platesnį karo vaizdą, nesuprantu jūsų veidmainystės, kai rungtynėse su Serbijos klubu demonstruojate norą pasiųsti žinutę prieš karą, bet tuomet jūsų aktyvieji sirgaliai mojuoja NATO vėliava Serbijos komandai. Ar galėčiau paklausti, kokią žinutę norite pasiųsti – taikos ar karo?

Kaip serbas, žvelgdamas į platesnį karo vaizdą, mačiau, kaip jūs ir jūsų apsauga išvijote serbų sirgalius ne tik iš arenos, bet ir iš jūsų gražios šalies.

Kaip serbas, žvelgdamas į platesnį karo vaizdą, prisimenu, jog jūsų „Žalgirio“ sirgaliai visuomet buvo pasitinkami su pagarba, kai tik atvykdavo stebėti komandos rungtynių Belgrade.

Kaip serbas, žvelgdamas į platesnį karo vaizdą, galiu pasakyti, jog neseniai Belgrado „Štark“ arenoje surengėme lengvosios atletikos pasaulio čempionatą ir mūsų sirgaliai palaikė visus sportininkus, nepaisant jų tautybės.

Kaip serbas, žvelgdamas į platesnį karo vaizdą, prisimenu, kaip jūsų sirgaliai 2018 m. mėgavosi Belgrade vykusiu Eurolygos finalo ketvertu. Jeigu nepamenate, galiu atsiųsti jums daugybę vaizdo įrašų, įrodančių, jog esu teisus.

Kaip serbas, žvelgdamas į platesnį karo vaizdą, nesutinku, jog Belgradas yra netinkama vieta Eurolygos finalo ketvertui. Mano tikėjimas – visiškai priešingas: visiems sirgaliams, ypatingai iš Lietuvos, turnyras patiks dar labiau, nes pagaliau vėl galės mėgautis atsidavimu aikštelėje, kai vienas iš paskutinių turnyrų neįvyko, o kitas buvo organizuotas be sirgalių. Jūs turėtumėte paklausti savęs, jaučiate atsidavimą ar jaučiate karą? Galop norėčiau pasakyti, kad žmonės, kurie nepatyrė karo, prašo jo, o tie, kurie regėjo karą, nebenori daugiau matyti jo.

Kaip serbas, žvelgdamas į platesnį karo vaizdą, galiu pasakyti, kad mes, serbai, niekur nenorime regėti karo šioje planetoje. Gyvename dėl meilės, taikos ir laimės.

Su meile iš Belgrado.“

Eurolygos finalo ketvertas Belgrade planuojamas gegužės 19-21 dienomis.


Šiame straipsnyje: paulius motiejūnaskrepšinisSerbijakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių