Vaikai mokosi ne vien dziudo abėcėlės

"Viliamės, kad ateityje kuris nors iš mūsų auklėtinių pasieks sportines aukštumas, nepaklususias mano kartos kovotojams", – tikisi daugkartinis Lietuvos dziudo čempionas ir treneris Karolis Bauža.

Klubo įkūrėjas – olimpietis

32-ejų metų olimpietis, dviejų Europos čempionato bronzos medalių laimėtojas ir 2009-ųjų jaunimo pirmenybių čempionas K.Bauža prieš dvejus metus įkūrė dziudo klubą "Budoka".

"Treniruojame vaikus. Jauniausi – pusketvirtų metų, vyriausi – penkiolikamečiai", – sakė K.Bauža.

Pirmą grupę "Budoka" filiale Jonavoje sudarė vos keli berniukai. Šiuo metu klubo veikla aprėpusi ir Kauną, Marijampolę, sportuoja per 300 vaikų.

"Gali būti, kad dar plėsimės. Norėtume, kad mūsų treniruotes lankytų bent 500 berniukų ir mergaičių", – teigė olimpietis.

Gali būti, kad dar plėsimės. Norėtume, kad mūsų treniruotes lankytų bent 500 berniukų ir mergaičių.

Padeda patyrę kolegos

K.Baužai padeda patyrę kolegos – tarptautinių varžybų, Lietuvos dziudo čempionatų nugalėtojai ir prizininkai.

"Budoka" trenerių štabe – Europos jaunių čempionato sidabro ir bronzos medalių laimėtojas Rokas Nenartavičius, šalies čempionai Tigranas Galstianas, Mantas Jakubavičius, taip pat – Donatas Sabonis, Linas Cibulskas, Indrė Gurnickienė.

"Tai, ko man vaikystėje, tik pradėjusiam mokytis dziudo paslapčių, trūko, dabar stengiuosi suteikti mūsų auklėtiniams, – pabrėžė iš Jurbarko kilęs K.Bauža. – Be to, dziudo – ne vien olimpinė sporto šaka. Šis kovos menas formuoja charakterį, ugdo aktyvų gyvenimo būdą."

Pasak Londono olimpiados dalyvio, plačioji "Budoka" misija – ieškoti talentų, auginti naują Lietuvos dziudo kartą.

Laukiami ir tėveliai

"Pradedame nuo dziudo abėcėlės – etiketo, stovėsenos, kitų pagrindinių šios sporto šakos elementų. Mokomės saugaus kritimo technikos – tai ypač svarbu vaikams, daug judantiems ir mokykloje, ir namuose, – pasakojo K.Bauža. – Kad nebūtų nuobodu, pratybas kaitaliojame su žaidimais, estafetėmis. Vasarą organizuojame stovyklas, sezono uždarymo šventes, į kurias pakviečiame ir tėvelius – tai labai motyvuoja jų atžalas."

"Dirbti įdomu, nes bendraujame su skirtingų charakterių ir pomėgių vaikais", – pridūrė T.Galstianas.

Vienas atsakingiausių etapų jauniesiems sportininkams ir jų treneriams – meistriškumo egzaminai. Pirmas įvertinimas – baltas diržas.

"Yra ryšinčių ir geltoną, oranžinį ar žalią diržą", – sakė T.Galstianas.

Durų neužtrenkia

"Varžybos, rezultatai – ne prioritetai. Pirmiausia – "Budoka" vidaus turnyrai, kad vaikai apsiprastų, susipažintų, bendrautų. Dalyvaujame ir kitų klubų renginiuose", – tęsė pokalbį K.Bauža.

"Budoka" auklėtiniai jau išmėgino jėgas ir tarptautiniuose turnyruose Latvijoje, Rusijoje.

"Įsitikinome, kad mūsų iniciatyva ir darbo metodika pasiteisino, nes su klubu per mokslo metus atsisveikina vos vienas kitas berniukas ar mergaitė. Tačiau ir išsiskirdami nė vienam neužtrenkiame durų", – teigė "Budoka" įkūrėjas ir vadovas, kandidatas į 2020-ųjų Lietuvos olimpinę rinktinę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senobe

Senobe portretas
Visas dziudo vienas metimas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių