Unikalią brolių stalo teniso kolekciją tebepildo visas pasaulis

„Su broliu svajojame apie tai“, – sakė Vincas Franckaitis, dalydamasis mintimis apie planus Lietuvoje įkurti Stalo teniso muziejų.

Švenčia 80-metį

Tai, kokių unikalių vertybių savo kolekcijose yra sukaupę 80-ąjį gimtadienį šiandien švenčiantys broliai dvyniai Franckaičiai – Vincas ir Romualdas – gali pamatyti ne vien stalo teniso bendruomenė ar ištikimiausi šios olimpinės sporto šakos gerbėjai.

Jubiliatų V. ir R. Franckaičių rinkiniuose – ir Lietuvos stalo teniso istorija, ir šio žaidimo evoliucijos liudininkai: nuo vadinamųjų barabaninių, iš karvės ar avies pūslės pagamintų rakečių, iki šiuolaikinių eksperimentinių 44 mm kamuoliukų.

Vincas su Romualdu vaikystėje stalo tenisą žaidė ant močiutės skrynios, o vėliau, jau kaip tarptautinės kategorijos teisėjai, skaičiavo taškus ryškiausiems virtuozams pasaulio ir Europos čempionatuose.

Profesionalas: V. Franckaitis – vienas iš pasaulio stalo teniso teisėjų elito./ LSTA nuotr.

Kaune gyvenantis V. Franckaitis iki šiol kviečiamas į tarptautines varžybas, o R. Franckaitis, užbaigęs darbus Joniškio sporto centre, atsidėjo savo kolekcijos reikalams.

Pasaulio elito gretose

„Pernai teisėjavau Suomijoje, Lenkijoje, Rumunijoje, dar keliose šalyse. Turiu aukščiausios tarptautinės kategorijos Mėlynąjį ženkliuką. Pasaulyje tarp 9 tūkst. arbitrų yra maždaug 300 šios pakopos teisėjų, – sakė V. Franckaitis. – Mėlynasis ženkliukas yra elito ženklas, jis suteikia pirmumo teisę dirbti pasaulio ir Europos čempionatuose – kaip teisėjui ar varžybų komisarui. Iki šiol teisėjavau penkiolikoje pasaulio ir 30-yje Europos čempionatų. Buvau pakviestas ir į 2020-ųjų Tokijo olimpines žaidynes, bet viską sujaukė pandemija, tad arbitrų brigados daugumą galiausiai sudarė japonai.“

Evoliucija: pasak R. Franckaičio, stalo tenisas stengiasi žengti koja kojon su nūdienos sporto tendencijomis./ LSTA nuotr.

Pasak pašnekovo, Mėlynąjį ženkliuką jis pelnė 2003-iaisiais, išlaikęs kvalifikacinius egzaminus.

„Reikalavimai – itin griežti. Su broliuku sėkmingai įveikėme teorijos barjerus, bet Romualdui šiek tiek nepasisekė praktika, o man Honkongo, Singapūro, Australijos, Malaizijos, Egipto, Prancūzijos, Anglijos, JAV, Kanados ekspertai pastabų neturėjo“, – prisiminė V. Franckaitis.

Kolekcija vis pilnėja

„Vienam itin skrupulingam egzaminuotojui nepatiko, kad neva neatkreipiau dėmesio į tam tikras smulkmenas“, – paaiškino R. Franckaitis ir pridūrė, kad tąkart labai nesikrimto, nes namuose laukė daug įsipareigojimų.

Reliktas: V. Franckaičio kolekcijoje – ir legendinio Lietuvos stalo tenisininko V. Dzindziliausko raketė./ Regimanto Zakšensko nuotr.

Tarp jų – vadovavimas Lietuvos stalo teniso asociacijos (LSTA) teisėjų kolegijai, darbas Joniškio sporto centre ir tradicinių turnyrų organizavimas.

„Be to, teisėjauju nacionalinėse varžybose, dažnai kviečia kaimynai latviai – juk man pasiekti Rygą paprasčiau nei Vilnių“, – juokavo R. Franckaitis.

Šiuo metu į savo archyvo tvarkymo rūpesčius pasinėręs R. Franckaitis teigė, kad naujų eksponatų kolekcijai nestokoja.

Nuopelnai: R. Franckaitis, dirbdamas Joniškio sporto centre, išugdė iš šio regiono kilusius Lietuvos stalo teniso čempionus ir prizininkus./ joniskiosc.lt nuotr.

„Ypač pagausėjo kamuoliukų – jų jau sukaupiau per 7 tūkst. ir vis dar atkeliauja siuntinukų iš Kinijos, Japonijos, kitų pasaulio šalių, kur turime draugų kolekcininkų, – sakė pašnekovas. – Kamuoliukai evoliucinuoja: anksčiau jų diametras buvo 38 mm, vėliau – 40 mm, bet japonai jau rengia savo varžybas su 44 mm kamuoliukais. Tai dėl TV ir žiūrovų interesų. Kai smūgiuotas kamuoliukas lekia 180 km/val. greičiu, sirgaliams be TV pagalbos sudėtinga fiksuoti pokyčius.“

Sudomino Joniškio merą

Anot V. Franckaičio, su broliu yra surinkę bent 25 tūkst. su stalo tenisu susijusių eksponatų.

„Tai ne vien kamuoliukai ar raketės, kiti žaidimo reikmenys, dokumentai, knygos, kiti leidiniai. Yra gausybė daiktų su šio žaidimo atributika – raktų pakabukų, segtukų, degtukų, taurelių ir net peilių ar šakučių“, – pridūrė R. Franckaitis.

Vertybės: brolių V. ir R. Franckaičių kolekcijos – Lietuvos stalo teniso istorijos atspindys./ LSTA nuotr.

Šiuo metu su dalimi V. Franckaičio kolekcijos galima susipažinti Kaune įsikūrusiame Sporto muziejuje, su R. Franckaičio rinkiniais – Joniškyje.

„Norėtume, kad viskas būtų vienoje edvėje. Kaune ar Joniškyje? Svarstome, kas galėtų suteikti palankias sąlygas prisiglausti, nes įtakingų ir turtingų rėmėjų neturime“, – kalbėjo V. Franckaitis.

„Jau kreipiausi į Joniškio merą Vitalijų Gailių, man regis, jį sudomino mūsų idėja“, – teigė R. Franckaitis.

Kas pakeis Rūtą?

Pernai gruodį paminėtas LSTA 95-asis  gimtadienis.

Jubiliejaus iškilmėse V. ir R. Franckaičiai palinkėjo sėkmės žaidėjos karjerą baigusiai daugkartinei Lietuvos ir Europos čempionei, trijų olimpinių žaidynių dalyvei Rūtai Paškauskienei.

Mums teks kantriai luktelėti, kol užaugs R. Paškauskienės lygio žaidėja ar žaidėjas.

„Manau, kad kitos tokio lygio žaidėjos kaip Rūta mums teks ilgokai palaukti. Didžiuojuosi, kad bent truputį prisidėjau prie jos sėkmės ir tobulėjimo. Buvau kontratakuojantis gynėjas, tad Rūtą treniravusi jos mama Romualda Garkauskienė kartais paprašydavo, kad pažaistume per pratybas. Tikiuosi, kad Rūtai tai pravertė“, – sakė R. Franckaitis.

„Rūta – fenomenali stalo tenisininkė. Kas ją galėtų pakeisti? Trenerė Jolanta Prūsienė ugdo perspektyvias seseris Riliškytes, taip pat yra talentingų berniukų, bet, kol užaugs R. Paškauskienės lygio žaidėja ar žaidėjas, mums teks kantriai luktelėti, o treneriams – kaip reikiant padirbėti“, – reziumavo V. Franckaitis.


Sveikina ir dėkoja

Už atsidavimą savo auklėtiniams, meilę sportui ir sveikam gyvenimo būdui, gyvenimiškas pamokas, mokymą nenuleisti rankų, įdomiausias vasaras, praleistas ant dviračių, nepamirštamas keliones autobusu į Rygą ir dainas važiuojant namo, kasmetes vasaros stovyklas ir dar daugybę nuostabių akimirkų, kurias prisiminus veide atsiranda šypsena, – jubiliejaus proga trenerius V. ir R. Franckaičius sveikina ir nuoširdžią padėką siunčia artimieji ir visos trenerių ugdytos sportininkų kartos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Megejas

Megejas portretas
Bravissimo broliukai!Tokiu LT nera-Jus geriausi ir istikimiausi stalo teniso asai!Gyvuokit ilgai ,ilgai!

Anonimas

Anonimas portretas
Mielas Vincai ir Romai sveikinu su graziu gimtadieniu geros geros sveikatos.Jaigu prisiminsi kas tai vok.gyvenantis kulturistas S.K.

Tautietis

Tautietis portretas
Nuosirdus sveikinimai nuo futbolo komandos 'Banga' trenerio A. G. Jus esat SAUNUOLIAI !!! SekmesJums !
VISI KOMENTARAI 5

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių