Treneriai pasirinko atlikėjus

Pasirengimą Europos jaunių krepšinio čempionatui lengva pergale užbaigusios Lietuvos rinktinės trenerių štabas paskelbė galutinį komandos dvyliktuką.

Ekipoje du "užsieniečiai"

Repeticijas prieš Vilniuje vyksiančias žemyno jaunių pirmenybes viena pagrindinių favoričių laikoma Lietuvos aštuoniolikmečių rinktinė baigė 109:62 sutrypusi čempionate taip pat dalyvausiančią Italiją.

p>Po šio mačo komandos vyriausiasis treneris Kazys Maksvytis atsisveikino su dviem paskutiniaisiais auklėtiniais, nepatekusiais į pagrindinį ekipos žaidėjų dvyliktuką: gynėju Eigirdu Žukausku ir puolėju Rimvydu Brenciumi.

Lietuvos rinktinei čempionate atstovaus po keturis kauniečius ir vilniečius, po vieną krepšininką iš Klaipėdos ir Jonavos bei du užsienyje rungtyniaujantys žaidėjai.

Čempionatą lietuviai pradės ketvirtadienį A grupės rungtynėmis su Ukraina.

Čempionato žvaigždės

Organizatorių teigimu, čempionatas Vilniuje kelia nemažą klubų skautų susidomėjimą. Lietuvoje laukiama daugelio Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) ekipų žvalgų.

"Dėmesys, kurį jaučiame, yra tris ar keturis kartus didesnis nei prieš pernai Kaune vykusias Europos jaunučių pirmenybes", – tikino čempionato organizacinio komiteto vykdomasis direktorius Mindaugas Špokas.

Svarstoma, kad klubų žvalgai akyliausiai seks Vilniaus "Lietuvos ryto" vidurio puolėjo Jono Valančiūno žaidimą. Aštuoniolikmetis krepšininkas šiemet jau ne kartą buvo atsidūręs NBA atstovų taikinyje.

Lietuvos rinktinėje potencialių čempionato žvaigždžių yra ir daugiau: perspektyviais gynėjais laikomi kaunietis Vytenis Čižauskas ir vilnietis Dovydas Redikas, JAV rungtyniaujantis Deividas Pukis.

Neaišku, ar galutinėje Turkijos komandos paraiškoje bus viena ryškiausių kylančių Europos krepšinio figūrų Enesas Kanteris. 2009 m. aštuoniolikmečių pirmenybėse aukštaūgis buvo vienintelis, savo individualiu pasirodymu prilygęs J.Valančiūnui. Tąkart geriausiu turnyro žaidėju išrinktas 211 cm ūgio turkas per rungtynes rinko beveik po 19 taškų ir 16 atkovotų kamuolių. Kitą sezoną NCAA rungtyniausiantis E.Kanteris Eurolygoje debiutavo būdamas vos šešiolikos metų.

Ekspertai ragina atkreipti dėmesį ir į tokius krepšininkus kaip rusas Dmitrijus Kulaginas ar vokietis Philippas Neumannas.

Tikisi pasipelnyti

Vilniaus valdžia viliasi, kad jaunių čempionatas padės reklamuoti Lietuvos sostinę Europoje. Pirmenybėse dalyvausiančioms 16 komandų savivaldybė surengs nemokamas ekskursijas po miestą, Rotušėje priims FIBA Europos delegatus.

Miesto valdžia norėtų ir uždirbti iš per tūkstančio į Vilnių atvyksiančių komandų atstovų, oficialių asmenų bei užsienio sirgalių. "Vidutiniškai kiekvienas sirgalius mieste per dieną paliks 700 litų, – pranašavo Vilniaus vicemeras Gintautas Babravičius. – Šias pajamas susirinks paslaugų teikėjai, mokėsiantys mokesčius, kurie sugrįš į miesto biudžetą."

Vis dėlto organizatoriai neslepia, kad prekyba bilietais į čempionato rungtynes kol kas neišsijudino. Viliamasi, kad lietuviai bilietus pirks rungtynių dienomis.

"Jeigu Lietuvos komanda žais gerai, ateis ir žmonių. Norime jiems parodyti mūsų ateities žvaigždes, kurios po maždaug penkerių metų sudarys nacionalinės rinktinės pagrindą", – agitavo M.Špokas ir pateikė praėjusią vasarą Kaune vykusio Europos jaunučių (iki 16 metų) čempionato finalo pavyzdį.

Tada per kelias valandas žiūrovai iššlavė 5 tūkst. bilietų į lemiamas rungtynes, kurias lietuviai pralaimėjo ispanams.

Stogą suremontavo

Čempionato organizatoriai žada, kad lietus daugiau nebegrasins sujaukti pirmenybių eigos. Praėjusį sekmadienį ūmios liūties neatlaikęs "Lietuvos ryto" arenos stogas buvo skubiai sutvarkytas.

"Sutrūkęs lietvamzdis buvo pakeistas, sutvirtintas. Buvome užtikrinti, kad per čempionatą fontanų arenoje nebus", – antradienį dienraščiui teigė M.Špokas.

Primename, kad sekmadienį pro stogo konstrukcijas prasimušęs lietaus vanduo keliose vietose čiurkšlėmis bėgo ant žiūrovų tribūnų, todėl teko nutraukti draugišką Lietuvos ir Japonijos moterų krepšinio rinktinių mačą.

Jaunių čempionatas vyks sostinės "Lietuvos ryto" ir "Siemens" arenose.


Lietuvos jaunių rinktinė


Žaidėjas Pozicija Komanda

Vytenis Čižauskas gynėjas Kauno "Aisčiai"

Renaldas Simanavičius gynėjas Kauno "Žalgiris-Sabonio mokykla"

Evaldas Aniulis gynėjas Vilniaus "Akademija"

Dovydas Redikas gynėjas Vilniaus "Akademija"

Deividas Pukis gynėjas "Christian Life Center Academy" (JAV)

Tadas Maželis gynėjas Klaipėdos "Neptūnas"

Edgaras Ulanovas puolėjas Jonavos "Triobet-Malsta"

Rolandas Jakštas puolėjas Kauno "Žalgiris-Sabonio mokykla"

Tautvydas Sabonis puolėjas Malagos "Unicaja" (Ispanija)

Žygimantas Skučas puolėjas Kauno "Žalgiris-Sabonio mokykla"

Jonas Valančiūnas vidurio puolėjas Vilniaus "Lietuvos rytas"

Egidijus Mockevičius vidurio puolėjas Vilniaus "Akademija"



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių