Pirmasis lietuvis istorijoje: pulo talentas šturmuoja rekordines aukštumas

Ąžuolas Tadaravičius nesiliauja stebinti ne tik biliardo gerbėjų, bet ir savo varžovų. Trylikametis kaunietis pastaraisiais mėnesiais veža į Lietuvą medalių, užsienio arenose vieną po kito įveikdamas už save vyresnius konkurentus.

Pirmasis istorijoje

Liepos pabaigoje Slovėnijoje vykusiame Europos jaunių ir jaunimo pulo čempionate Ą. Tadaravičius papildė savo gausią trofėjų kolekciją, nuskynęs bronzos medalį.

Jaunių pulo-10 turnyre lietuvis 6:3 nugalėjo slovėną Svitą Pavlinjeką, 0:6 nusileido švedui Walteriui Laikrei, 6:3 įveikė švedą Jonahą Kramerį, 6:3 pranoko vokietį Martiną Roserį, aštuntfinalyje 6:4 nugalėjo švedą Gabrielį Aspholmą.

Kaunietis medalį užsitikrino, kai ketvirtfinalyje 6:3 palaužė italą Alessio Bonansingą. Tik pusfinalyje Ą. Tadaravičius 2:6 neatsilaikė prieš estą Raivo Maimre'ą.

„Apie šio medalio vertę daug pasako faktas, kad to iki šiol nėra pavykę pasiekti nė vienam šios amžiaus grupės Lietuvos atstovui per visą sporto šakos istoriją. Kitas iškalbingas faktas: Ąžuolas čempionate įveikė kai kuriuos varžovus, kurie yra už jį vyresni ir turi daugiau patirties“, – pasakojo sportininko treneris Kęstutis Tadaravičius.

Sėkmė: Ą. Tadaravičius atvertė naują savo karjeros puslapį – iškovojo Europos jaunių čempionato medalį.

Ten pat Slovėnijoje pulo-14.1 rungtyje Ą. Tadaravičius liko per žingsnį nuo medalio, užkopęs ant penktojo laiptelio. Tąsyk ketvirtfinalyje jam koją pakišo tas pats italas A. Bonansinga, kuriam buvo atsirevanšuota pulo-10 disciplinoje.

„Ąžuolas turėjo realią galimybę užimti ir daugiau prizinių vietų, bet, susidūręs su tokia atsakomybe pirmą kartą, nesuvaldė jaudulio ir tai turėjo įtakos žaidimo kokybei. Kaip mes sakome: žaidė ne savo žaidimą“, – komentavo K. Tadaravičius.

Progresas – akivaizdus

Kaunietis pastebimai pagerino rezultatus, palyginti su savo debiutiniu pasirodymu pernai. Tąsyk jis užėmė debiutantui aukštą devintą vietą pulo-14.1 ir tris septynioliktąsias vietas kitose disciplinose.

Taline (Estija) įvykusiame tarptautiniame jaunučių (iki 17 metų) turnyre „EPBF Youth Tour Stop 3“ Ą. Tadaravičius pelnė sidabro medalį. Lietuvos atstovas po burtų pateko tiesiai į antrą ratą, kuriame 7:0 sutriuškino Karlą-Joosepą Pajumaa. Vėliau lietuvis 7:6 palaužė esto Revo Maimre pasipriešinimą ir pateko tarp aštuonių geriausių žaidėjų. Ketvirtfinalyje Ą. Tadaravičius 8:2 nepaliko vilčių latviui Aleksui Grigolunovičiui, o pusfinalyje 9:4 įveikė švedą Sebastianą Simonssoną Falldiną. Pergalingas Ą. Tadaravičiaus žygis nutrūko tik finale, kur jis 6:9 nusileido estui Sanderiui Tammui.

Taline dalyvavo aštuoniolika žaidėjų Estijos, Lietuvos, Latvijos, Švedijos ir Suomijos.

„Šįmet Ąžuolas į Europos čempionatą sugrįžo dar stipresnis ir geriau techniškai pasiruošęs. Tai lėmė akivaizdų rezultatų augimą“, – aiškino treneris.

Varžybose nuo vaikystės

Ą. Tadaravičiaus sėkmė tarptautinėje arenoje neturėtų stebinti. Nors vaikinui dar tik trylika, jo karjera prie biliardo stalo trunka jau kone dešimtmetį. Jis pulo varžybose ėmė lankytis dar būdamas darželinukas. Pirmame turnyre Ąžuolas sudalyvavo būdamas vos šešerių, o aštuonerių jau stodavo į mūšius su suaugusiaisiais.

„Aštuonerių vaikas stojo prie stalo su vyrais, kurie – profesionalūs žaidėjai. Natūralu, kad iš pradžių būdavo ironijos, skeptiškų nuomonių ir neįvertinimo. Tačiau pamatę, kaip berniukas žaidžia, varžovai savo nuostatas greitai pakeisdavo. Vėliau tekdavo matyti ir tokių scenų: sužinoję, kad teks kautis su Ąžuolu, vyrai jau sunerimdavo – esą geriau būtų tekęs kitas varžovas“, – pasakojo sportininko treneris.

Dabar K. Tadaravičius su šypsena prisimena epizodus, kai dvigubai ar trigubai vyresni žaidėjai prieidavo prie vaiko ir konsultuodavosi, ar gerą lazdą nusipirko ir kitais klausimais.

„Tada supratau, kad sūnus jau tapo savas mūsų bendruomenėje, o padėti kolegoms jam pačiam visada malonu“, – sakė pašnekovas.

Rėmėjų svarba

Dabar Ąžuolas – jau daugkartinis pulo Lietuvos suaugusiųjų turnyrų prizininkas ir dviejų Lietuvos vaikų snukerio turnyrų pirmų vietų laimėtojas.

Pernai jis įsirašė į istoriją tapdamas jauniausiu visų laikų Lietuvos pulo vicečempionu. Šiemet atvertė naują karjeros puslapį.

„Lietuvoje tarp bendraamžių lygiaverčių varžovų Ąžuolas neturi, tad galynėjasi su vyrais. Savo amžiaus oponentų jis sutinka tik turnyruose. Dirbdamas vien treniruotėse geriausiu žaidėju netapsi. Norint tobulėti, labai svarbu kuo daugiau dalyvauti tarptautiniuose turnyruose ir susitikti su pajėgiais priešininkais, ypač vaikais. Tai yra geriausias būdas sukaupti patirties ir tobulinti psichologinį atsparumą įtampai, skirtingai aplinkai ir žiūrovų auditorijai“, – dėstė sportininko treneris.

Išvykos į užsienį kainuoja nemažai lėšų. Pagrindinės išlaidos – skrydžiams, viešbučiams, starto mokesčiams. Trenerio skaičiavimais, vienai išvykai reikia 500–1,5 tūkst. eurų, o kelionėms į tolesnes Europos šalis – net ir kelių tūkstančių eurų. Tačiau tik taip atsiranda galimybių progresuoti, tobulėti, varžytis ir užimti aukštesnes vietas.

Prisidėti prie augančios sporto žvaigždės rėmimo gali visi norintys. Daugiau informacijos apie sportininką galima rasti svetainėje www.azuolastadaravicius.eu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

na va saunuolis .. jau duonos kasniuj gales uzsidirbt

na va saunuolis  .. jau duonos kasniuj gales  uzsidirbt portretas
losdamas snarglinese biljardinese is pinigu su taksistais , vagimis, ir aferistais....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių