Pajūryje lenktyniaus greičio ant vandens asai

Per vieną savaitgalį – net dviejų pasaulio čempionatų startai: Klaipėdoje varžysis motorlaivių Formulės-2 (F2) ir Formulės-4 (F4) lenktynininkai.

E. Riabko – tarp favoritų

Šiandien ir rytoj Kruizinių laivų terminale vyks motorlaivių F2 pasaulio čempionato trečio etapo ir F4 antro etapo varžybos.

Pirmas F2 etapas įvyko Italijoje, antras – Norvegijoje. Bendroje sezono įskaitoje Lietuvos atstovas Edgaras Riabko kol kas antras (24 taškai), Egidijus Dagilis taškų dar neiškovojo.

Lyderis – penkiskart pasaulio čempionas Rashedas Al Qemzi (Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE), 25 tšk.), trečioje vietoje – britas Matthew Palfreymanas (20 tšk.).

Daugiau nei po 10 taškų yra surinkę Mansooras Al Mansoori (JAE, 15 tšk.) ir Duarte'as Benavente'as (Portugalija), Mathilda Wiberg (Švedija) ir Davidas del Pinas (Italija, 12 tšk.).

Tarp Lietuvos sportininkų varžovų Klaipėdoje bus ir R. Al Qemzi, M. Palfreymanas, M. Al Mansoori, D. Benavente'as, ir abi F2 čempionate dalyvaujančios moterys – M. Wiberg ir britė Mette Brandt Bjerknæs (9 tšk., aštunta vieta).

Paraiškas F2 pasaulio čempionato trečio etapo lenktynėms yra pateikę iš viso 20 motorlaivininkų iš dvylikos šalių.

„Pernai šios varžybos mūsų uostamiestyje sulaukė itin didelio dėmesio, todėl nusprendėme išplėsti jų programą – į ją įtraukėme ir F4 pasaulio čempionato etapą. Tikiuosi, sportininkai ir žiūrovai gerai praleis laiką“, – sakė vienas renginio organizatorių E. Riabko.

Dramatiška atomazga

2023-iaisiais Klaipėdoje pergalę šventė R. Al Qemzi, antras buvo estas Stefanas Arandas, trečias – Monako atstovas Giacomo Sacchi. E. Riabko užėmė vienuoliktą vietą.

Tąkart prizininkai jau buvo išsidaliję trofėjus ir šampaną, kai varžybų teisėjai sudėliojo kitokią finalininkų rikiuotę.

Iš pradžių kartu su R. Al Qemzi prizus atsiėmė britas Colinas Jelfas ir S. Arandas. Tačiau tai dar nebuvo pabaigtuvės – darbo ėmėsi teisėjų komisija. Posėdžio sprendimas nuliūdino C. Jelfą, slovaką Tomašą Čermaką, o nudžiugino S. Arandą ir G. Sacchi.

Išnagrinėję lenktynių dalyvių protestus, varžybų vaizdo įrašus, arbitrai už taisyklių pažeidimus skyrė baudų C. Jelfui ir T. Čermakui, tad britas iš antros vietos smuktelėjo į ketvirtą, o slovakas – iš penktos į dešimtą. Į antrą poziciją pakilo S. Arandas, iš ketvirtos į trečią – G. Sacchi.

Pagyrė ir sirgalius

F4 lenktynių pirmas etapas buvo surengtas gegužę Belgijoje, kur lenktyniavo 25 motorlaivininkai, tačiau lietuvių tarp jų nebuvo.

Tąkart sėkmė lydėjo norvegą Andre Solvangą, prizines vietas taip pat užėmė suomis Noelis Vänttinenas ir prancūzas Jeanas Baptiste'as Thomas. Jie turėtų startuoti ir Klaipėdoje.

Mūsų šaliai atstovaus Paulius Stainys, Nida Kilinskaitė ir Gintaras Marcinkus.

P. Stainys – 2021 m. Europos F4 vicečempionas, 2023 m. pasaulio čempionato bronzos medalio laimėtojas. N. Kilinskaitė – 2017 m. Europos GT250 klasės čempionė ir 2020 m. Europos GT15 klasės prizininkė. G. Marcinkus – 2022 m. Europos OSY 400 klasės čempionato prizininkas (iškovojo bronzos medalį).

„Puiku, kad varžybos vyks Klaipėdoje – F2 patirtis liudija, kad čia – geros sąlygos treniruotis ir lenktyniauti, nuostabūs sirgaliai. Mūsų sezonas artėja pabaigos link – paskutinis etapas numatytas rugsėjį Italijoje, tad Lietuvoje laukiame atkaklių, azartiškų startų“, – kalbėjo F4 varžybų direktorė Jeni Jelf.

Šiandien Klaipėdoje vyks motorlaivių F4 kvalifikacinės varžybos (14 val.), pirmas „Grand Prix“ plaukimas (16 val.) ir F2 kvalifikacinės lenktynės (17 val.).

Rytoj: F4 kvalifikaciniai startai (13.30 val.), antras „Grand Prix“ plaukimas (15.30 val.), F2 dalyvių paradas (17 val.) ir „Grand Prix“ lenktynės (17.15 val.).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių