Olimpinė ugnis atkeliavo į Braziliją

  • Teksto dydis:

Antradienį iš Ženevos į Braziliją atskraidinta lėktuvu olimpinė ugnis pradėjo savo kelionę per visą šalį, kol galiausiai pasieks Rio de Žaneiro stadioną per 2016 metų vasaros olimpiados atidarymo ceremoniją.

Deglo nešimo estafetę Brazilijoje antradienį pradėjo dukart aukso medaliu apdovanota tinklininkė Fabiana Claudino (Fabijana Klaudino), perėmusi deglą iš jį įžiebusios prezidentės Dilmos Rousseff (Dilmos Rusef), kuriai šiuo metu gresia apkalta ir kuri gali būti greitai nušalinta nuo pareigų.

„Brazilija yra pasiruošusi priimti sėkmingiausias olimpines žaidynes istorijoje“, – sakė D.Rousseff, skelbdama tris mėnesius truksiančios ugnies kelionės po šalį pradžią.

D.Rousseff kitą savaitę turėtų būti nušalinta nuo pareigų, Senatui ruošiantis pradėti apkaltos procesą; taigi, per žaidynių atidarymą „Maracana“ stadione rugpjūčio 5 dieną prezidento pareigas eis viceprezidentas Michelis Temeris (Mišelis Temeris).

Olimpinė ugnis antradienį buvo atskraidinta lėktuvu iš Ženevos ir nugabenta į prezidentūrą.

Iš jos olimpinis deglas keliaus per 329 miestus, nešamas estafete, kurioje dalyvaus apie 12 tūkst. bėgikų. Olimpiados organizatoriai tikisi, kad tai padidins visuomenės susidomėjimą žaidynėmis, kurios vyks Braziliją krečiant korupcijos ir kyšininkavimo skandalams, didžiausiam per kelis dešimtmečius ekonominiam nuosmukiui ir Zikos viruso protrūkiui.

Savo 20 minučių trukusioje kalboje D.Rousseff sakė, kad Rio de Žaneiras yra pasirengęs priimti sportininkus – paruošęs varžybų vietas ir užtikrinęs jų saugumą.

„Brazilija yra visiškai pasiruošusi suteikti apsaugą sportininkams, techniniam personalui, delegacijų vadovams, turistams ir žurnalistams – visiems mūsų svečiams“, – sakė jis.

Pasak D.Rousseff, šalis bendradarbiauja su tarptautinėmis saugumo agentūromis, kurios turi „darbo su terorizmo prevencija patirties“.

„Olimpinis deglas bus su džiaugsmu sutiktas visuose mūsų neaprėpiamos Brazilijos miestuose, – sakė ji. – Ugnis nušvies svetingą ir atsakingą šalį“.

Prezidentė taip pat užsiminė apie didžiausią Pietų Amerikos šalį krečiančias politines ir ekonomines problemas.

„Mes žinome, kad mūsų šalyje šiandien yra politinių problemų, – sakė ji. – Mes žinome, kad vyrauja politinis nestabilumas. Brazilija yra pajėgi susidoroti su šiomis problemomis šiuo sunkiu laikotarpiu, labai sunkiu, kritiniu laikotarpiu mūsų demokratijos istorijoje... Svarbu kovoti, ir mes žinome kaip kovoti“.

Saugumo ekspertai pranašauja protestus estafetės kelyje. Keli šimtai protestuotojų susirinko prie kelio, kuriuo turėjo būti nešamas deglas antradienį ir kurį saugojo didžiulės policijos pajėgos.

Vienas ženklas anglų kalba skelbė „Čia yra olimpičmentas“ (OlyImpeachment is here).

Pulkininkas Jose Vicente da Silva (Žozė Visentė da Silva), buvęs viešojo saugumo vadas, neseniai naujienų agentūrai „The Associated Press“ sakė, kad olimpinės ugnies kelyje laukiama demonstracijų.

„Kur bekeliautų tas deglas, – sakė J.V.da Silva, – bus plakatų už arba prieš prezidentę President Rousseff; yra didelių protestų per estafetę tikimybė“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių