NBA vasaros lyga Orlande: ką verta stebėti?

„Magic“ treniruočių salėje „Amway Center“ startuoja kasmetinė Orlando vasaros lyga, kurios metu jaunieji krepšininkai bandys įrodyti savo vertę, o kiti žaidėjai stengsis pasirodyti, kad galėtų sulaukti pasiūlymo sudaryti sutartį.

Šiemet kovos dešimt komandų – „Magic“, Bostono „Celtics“, Bruklino „Nets“, Detroito „Pistons“, Hiustono „Rockets“, Indianos „Pacers“, Majamio „Heat“, Oklahomos „Thunder“, Filadelfijos „76ers“ ir Jutos „Jazz“.

Nors rungtynes tiesiogiai transliuos „NBA TV“ televizija, tačiau susitikimai vyks už uždarų durų.

T.Abromaitis/Scanpix nuotr.

Europiečių invazija, lietuviškos šaknys, veteranai ir kt.

Orlando vasaros lygoje dalyvaus ir nemažai europiečių krepšininkų, kurie išsibarstė po įvairias komandas. Nors lietuvių čia nebus, nes Donatas Motiejūnas nėra įtrauktas į „Rockets“ sudėtį, tačiau bent dalelė lietuviškumo čia bus. Bostono „Celtics“ komandai atstovaus lietuviškų šaknų turintis Timas Abromaitis.

Savo vertę bandys įrodyti šie europiečiai: Tornike Shengelia („Nets“), Viačeslavas Kravtsovas („Pistons“), Timas Ohlbrechtas („Rockets“), Rudy Gobertas ir Rašidas Mahalbašičius (abu „Jazz“).

Vasaros lygoje dalyvaus ir dviejų gerai žinomų NBA asmenybių atžalos – legendinio NBA įžaidėjo Johno Stocktono sūnus Michaelas. „Jazz“ ekipai atstovausiantis 24 metų 185 cm ūgio atakų organizatorius praėjusį sezoną praleido Vokietijos antrojoje lygoje, kur rinkdavo 13,8 taško, atkovodavo 3,9 atšokusio kamuolio bei atlikdavo 3,5 rezultatyvaus perdavimo.

„Heat“ ekipai atstovaus NBA stratego Larry Drew sūnus L.Drew antrasis. 23 metų 188 cm ūgio įžaidėjas dalyvavo šių metų naujokų biržoje, tačiau savo pavardės neišgirdo. Praėjusį sezoną amerikietis UCLA universitete rinko 7,5 taško, atkovodavo 2,4 atšokusio kamuolio bei atlikdavo 7,3 rezultatyvaus perdavimo.

Vyriausias vasaros lygos dalyvis bus 34 metų 201 cm ūgio NBA veteranas Rasualas Butleris, kuris atstovaus „Pacers“ komandai. Amerikietis bandys vėl praverti sugrįti į NBA lygą, kurioje nežaidžia nuo 2012 metų kovo.

Scanpix nuotr.

Trenerių karuselė

Neseniai profesionalaus krepšininko karjerą baigęs Jasonas Kiddas buvo paskirtas „Nets“ treneriu ir jau debiutuos artimiausiu metu. Trenerio patirties neturintis amerikietis vadovaus Bruklino krepšininkams susitikime su Detroito „Pistons“.

Naujasis „Celtics“ treneris Bradas Stevensas, kuris taip pat neturi NBA patirties, stebės Bostono komandos žaidimą. „Celtics“ vasaros lygoje treniruos Jay Larranaga, dirbantis ekipos trenerių štabe.

Filadelfijos „76ers“ – vienintelė NBA komanda, kuri dar neturi vyriausiojo trenerio, tačiau tai nėra bėda. Vasaros lygoje prie klubo vairo stovės Michaelas Curry,  prieš tai dirbęs jau atleisto vyr. trenerio Dougo Collinso asistentu.

Naujas formatas

Pirmą kartą Orlando vasaros lygoje komandos kovos dėl čempionų titulo. Per pirmąsias penkias dienas turnyrinėje lentelėje komandos bus skirstomos pagal taškų sistemą. Ekipa, laimėjusi rungtynes, gaus tris taškus. Taip pat klubai gaus po vieną tašką už kiekvieną laimėtą kėlinį. Šie pokyčiai buvo skirti padaryti lygą įdomesnę ir atkaklesnę.

Komandos turės tik vieną dieną poilsiui, tačiau kol kas nėra aišku, kokia tai diena bus. Penktadienį (07.12) pirmos dvi daugiausiai taškų surinkusios komandos kovos dėl čempionų titulo. Taip pat vyks rungtynės ir dėl trečios, penktos, septintos ir devintos vietų.

Scanpix nuotr.

Ką reikėtų stebėti?

Antruoju šaukimu šių metų naujokų biržoje pasirinktas Victoras Oladipo turėtų būti geriausias „Magic“ vasaros lygos žaidėjas. Nors manoma, kad gynėjas nebus „Magic“ ekipos veidu, kokiu buvo Dwightas Howardas ar Shaquille'as O'Nealas, tačiau dėl savo užsispyrimo, charakterio ir noro „juodai“ dirbti krepšininkas gali pasiekti nemažų aukštumų.

Tiesa, visų akys kaip tik bus nukreiptos į V.Oladipo. Ar 21 metų 196 cm ūgio atletas sugebės susitvarkyti su jauduliu? Pamatysime artimiausiu metu.

Kuomet Alas Jeffersonas ir Paulas Millsapas paliko „Jazz“, sirgaliai atkreipė dėmesį į 21 metų 216 cm ūgio vidurio puolėją Rudy Gobertą. Nors jis ir buvo pasirinktas tik 27–uoju šaukimu, bet tai neatspindi aukštaūgio meistriškumo. „Centras“ turėtų nemažai laiko pasireikšti vasaros lygoje, kas padės jam lengviau įsilieti į NBA lygą. Kartu su Enesu Kanteriu ir Derricku Favorsu šis žaidėjas sudarys ganėtinai jauną, tačiau perpektyvią ir įdomią priekinę liniją.

Detroito „Pistons“ ekipa dabar turi monstrišką priekinę liniją – Joshas Smithas, Andre Drummondas ir Gregas Monroe. Veikiausiai komandos žaidimas suksis vien apie juos, bet „Pistons“ vadovybė pro akis nepraleis Kentaviouso Caldwello–Pope'o debiuto vasaros lygoje. Aštuntasis šaukimas – tikras taškų rinkėjas, todėl nereikėtų nustebti, jeigu 198 cm ūgio gynėjas vasaros lygoje bus ekipos lyderis, o prasidėjus sezonui sulauks vietos ir starto penkete.

Iškeitę Jrue Holiday, „76ers“ vadovai tikisi, kad Michaelas Carteris–Williamsas bus naujuoju starto penketo įžaidėju. Tiesa, Filadelfiją paliko jau ne vienas krepšininkas, o jų viltis Nerlensas Noelis dėl traumos praleis pirmus kelis mėnesius reguliaraus sezono, todėl vienuoliktu šaukimu pasirinktas Carteris–Williamsas sulauks daug spaudimo. Sirgaliai norės, kad jis visokeriopai pakeistų išvykusį J.Holiday. Jeigu įžaidėjas prastai pasirodys vasaros lygoje, jo debiutas NBA nebus rožėmis klotas.

Dewayne'as Dedmonas šiemet nebuvo pašauktas naujokų biržoje, bet vidurio puolėjas bandys savo vertę įrodyti „Heat“ komandai. Ir tai jis gali padaryti su kaupu. Šis aukštaūgis yra labiau gynybinio stiliaus – kovoja dėl kamuolių, blokuoja varžovų metimus, geba perimti kamuolius. Būtent to ir ūgio dažniausiai trūkdavo čempionų titulą ginančiai Majamio ekipai. Kai kurie analitikai mano, kad D.Dedmonas, jeigu sėkmingai pasirodys Orlande, sulauks pasiūlymo sudaryti kontraktą.

Prieš tris metus Nolanas Smithas žibėjo Djuko universitete ir tikėjosi to paties Portlando „Trail Blazers“ komandoje. Visgi, du metai NBA lygoje šiam įžaidėjui nenusisekė. Šis 188 cm ūgio įžaidėjas dabar yra įgavęs patirties ir atstovaus „Celtics“ komandai. Žinant tai, kad Bostono klubas savo istorijoje verčia naują lapą, tai bus naudinga ir N.Smithui, norinčiam įrodyti, kad jo vieta yra NBA.

Atsukus laiką į 2011 m. vasaros lygą, A.Drummondas buvo itin išaukštintas, liaupsinamas ir dėl savo atletiškumo lyginamas su D.Howardu. Visgi, viskas buvo kitaip – atletas atrodė blankiai, todėl dabar būtent jis turėtų būti labiausiai „užsivedęs“ reabilituotis po nesėkmingo ankstesnio pasirodymo. Įgavęs patirties ir naujų įgūdžių, vidurio puolėjas turbūt dominuos Orlande.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių