Naujas biatlono sezonas: startai – daug žadantys

Lietuvos vyrų biatlono komanda pasaulio taurės pirmo etapo varžybose Suomijoje užfiksavo istorinį rezultatą: estafetę 4 po 7,5 km baigė užėmusi aštuntą vietą.

Šaudė taikliai

Kontiolahtyje surengtose varžybose mūsiškių ekipos kvartetą sudarė Tomas Kaukėnas, Vytautas Strolia, Karolis Dombrovskis ir Maksimas Fominas.

Lietuvos sportininkai net septynis šaudymo ruožus iš aštuonių įveikė nepanaudoję nė vieno papildomo šovinio, o šaudykloje užtruko mažiausiai tarp visų 20 komandų – vos 4 min. 7,3 sek.

Pirmas į trasą iššliuožė labiausiai iš mūsiškių patyręs T. Kaukėnas. Jis, šaudydamas gulomis, nesuklydo nė sykio ir į antrą distancijos ratą pajudėjo būdamas trečioje pozicijoje. Baudos ratas antroje šaudykloje trejų olimpinių žaidynių dalyvį bloškė į 15-ą vietą, o estafetę jis perdavė 14-as.

Likę trys Lietuvos biatlonininkai šaudyklose pataikė 30 šūvių iš tiek pat galimų. Rinktinės lyderis V. Strolia grąžino ekipą į dešimtuką, antrame etape užfiksavęs trečią rezultatą iš visų dalyvių. Sėkmingai su užduotimis tiek šaudykloje, tiek trasoje susitvarkė K. Dombrovskis – estafetę jis perdavė penktas.

Varžovai – iš elito

Ketvirtame etape Lietuvai atstovavo anksčiau vos dvejose tokio rango varžybose startavęs 22-ejų metų M. Fominas. Kylanti biatlono žvaigždė pademonstravo šaltakraujiškumą: neprašovė nė sykio.

Lietuvos biatloninkai net septynis šaudymo ruožus iš aštuonių įveikė nepanaudoję nė vieno papildomo šovinio.

Į lemiamą distancijos ratą Lietuvos biatlonininkas pajudėjo šeštas. Netrukus jį aplenkė suomis, o finišo tiesiojoje – slovėnas.

„Jei būčiau likęs septintas, rezultatą vadinčiau maksimaliu. Labai gaila, kad varžovams užleidau vieną vietą, bet esu laimingas, nes mūsų komanda – aukštoje pozicijoje“, – sakė M. Fominas.

Lietuvos rinktinės šaudymo treneris Ruslanas Nikitinas teigė, kad lengvai su įtampa susitvarkantis sportininkas – kiekvieno trenerio svajonė.

„Visi sportininkai mūsų komandoje gali šaudyti gerai. Prieš startą su Maksimu nagrinėjome individualios rungties varžybas, aptarėme šaudymą. Jis sakė, kad gali užtikrinčiau šaudyti. Būdamas jaunas jis pasaulio taurės varžybose jau kovojo dėl aukštų vietų su elitu“, – komentavo R. Nikitinas.

Uždirbo 2 tūkst. eurų

Estafetės 4 po 7,5 km varžybas laimėjo norvegai Vetle Sjaastadas Christiansenas, Sturla Holmas Laegreidas, Tarjei Boe ir Johannesas Thingnesas Boe – 1 val. 19 min. 26,2 sek.

Antri finišavo 43,9 sek. nuo čempionų atsilikę vokiečiai, treti – 1 min. 5,9 sek. norvegams pralaimėję prancūzai.

Mūsiškius (1 val. 22 min. 14,0 sek.) taip pat pranoko Austrijos (1 val. 21 min. 57,4 sek.), Čekijos (1 val. 22 min. 00,1 sek.), Suomijos (1 val. 22 min. 00,3 sek.) ir Slovėnijos (1 val. 22 min. 13,4 sek.) ekipos.

Iki šiol Lietuvos ekipos pasaulio taurės varžybose užimta aukščiausia vieta buvo 13-oji vieta.

„Džiugu, bet tai nėra stebuklas. Pažiūrėkime į praeito sezono statistiką: visada galėjome kovoti dėl dešimtuko, jei būtume šaudę taip, kaip šįkart“, – sakė K.Dombrovskis.

Už aštuntą vietą Lietuvos komandai teko 2 000 eurų čekis.

Šiandien biatlonininkai varžysis sprinto rungtyje, o rytoj laukia persekiojimo varžybos.

Nepataikė tik kartą

20 km asmeninėse lenktynėse savo karjeros rekordą pagerino 30-metis anykštėnas Vytautas Strolia.

Po trijų šaudymo ruožų Lietuvos biatlonininkas buvo antras, o lemiamą šaudyklą pasiekė trečias. Mūsiškis suklydo tik sykį – netaiklus buvo pirmas jo šūvis ketvirtame šaudymo ruože.

Jei ne baudos minutė, V. Strolia būtų iškovojęs sidabrą. Šįkart – aštunta vieta (51 min. 13,6 sek.).

Rungtį laimėjo švedas Martinas Ponsiluoma (vienas netaiklus šūvis, 49 min. 36,5 sek.). Antras buvo be klaidų šaudęs šveicaras Niklasas Hartwegas (50 min. 13,7 sek.), trečias – taip pat taikliai šaudęs vokietis Davidas Zobelis (50 min. 35,8 sek.).

Kitiems Lietuvos atstovams sekėsi prasčiau: tarp 97 dalyvių K. Dombrovskis užėmė 58-ą vietą, T. Kaukėnas – 91-ą, o M. Fominas – 92-ą.

„Sezonas bus ilgas, visko gali atsitikti, bet tikrai esu patenkintas, labai džiaugiuosi užimta vieta, tikiu, kad galima pasirodyti dar geriau“, – sakė V. Strolia.

2023-iųjų išbandymai

Svarbiausios biatlonininkų varžybos – 2023-iaisiais: sausio 25–29 d. Šveicarijoje vyks Europos čempionatas, o vasario 8–19 d. Vokietijoje – pasaulio.

Oberhofo trasa Vokietijoje mūsiškiams – viena sėkmingiausių. Būtent joje pirmą kartą per karjerą į 20-uką pateko V. Strolia, aštuntą ir dešimtą vietas yra užėmusi Diana Rasimovičiūtė, geriausius savo rezultatus sprinto rungtyse yra užfiksavę K. Dombrovskis, Natalija Kočergina.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių