Metų derlius – ne vien medaliai

Baigiantis 2022-iesiems ryškiausi mūsų šalies sportininkai rinksis į tradicinę šventę – bus išdalyti prestižiniai Lietuvos sporto apdovanojimai.

Su trofėjais – emocijos

2022-ieji buvo pokyčių metai ir iki šiol dar nežinome, kaip atrodys ateinantys 2023-ieji.

„Lietuvos sporto apdovanojimai – reta proga, kai kartu susirenka visa šalies sporto bendruomenė. Tai laikas, kai galime pasidžiaugti metų pergalėmis ir padėkoti jas iškovojusiems sportininkams, jų treneriams, medikams, komandų nariams. 2022-ieji buvo pokyčių metai. Sporto bendruomenei nebuvo lengva ir iki šiol dar iki galo nežinome, kaip atrodys ateinantys 2023-ieji. Tačiau šia švente sieksime bent vienam vakarui pamiršti rūpesčius ir iš visos širdies pasidžiaugti šiemet gausiu pasaulio ir Europos čempionatų trofėjų derliumi“, – sakė olimpinė čempionė, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

„Šiemet mūsų sportininkai padovanojo Lietuvos žmonėms daug pergalių ir teigiamų emocijų. Sėkmė lydėjo ir olimpiečius, ir paralimpiečius – sveikinu juos visus, iškovojusius apdovanojimus ir pranokusius savo varžovus, save pačius. Ne mažiau džiugina ir tai, kad atsiimti apdovanojimų antrus metus iš eilės susirinks olimpinio ir paralimpinio sporto geriausieji. Tai liudija lygybę ir atliepia pagrindinį paralimpinio judėjimo uždavinį – per sportą siekti neįgaliųjų integracijos į visuomenę visose gyvenimo srityse“, – kalbėjo Lietuvos paralimpinio komiteto (LPAK) prezidentas Mindaugas Bilius.

Kviečia balsuoti

Gruodžio 21-ąją Vilniuje, parodų ir kongresų centre „Litexpo“, vyksiančioje iškilmingoje ceremonijoje bus pagerbti olimpinio ir paralimpinio sporto atstovai – bus išrinkta Metų komanda, Metų sportininkas ir sportininkė, treneris, taip pat – ryškiausio proveržio atletas ir atletė.

Kandidatus į olimpinio sporto nominacijas siūlyti galėjo sporto federacijos ir organizacijos, o rinko Lietuvos sporto apdovanojimų taryba, sudaryta iš Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (LŠMSM), LTOK, LPAK, Sporto žurnalistų federacijos, Sporto federacijų sąjungos, Savivaldybių sporto padalinių vadovų asociacijos, Olimpinio fondo, LTOK sportininkų komisijos atstovų.

Pretendentai atrinkti atsižvelgus į rezultatus, nuo 2021 m. lapkričio 1 d. iki 2022 m. lapkričio 1 d. pasiektus olimpinėse ir paralimpinėse rungtyse.

Sporto gerbėjai savo balsus portale ltok.lt gali skirti iki gruodžio 12-osios. Tarybai renkant nugalėtojus visuomenės balsas sudarys 20 proc.

Tarp nominantų – broliai

Olimpinio sporto Metų komandos titului nominuotos: Lietuvos trijulių krepšinio (3 prieš 3) vyrų rinktinė (Gintautas Matulis, Darius Tarvydas, Marijus Užupis, Ignas Vaitkus) ir dvi irkluotojų įgulos – dvivietės baidarės (Mindaugas Maldonis ir Andrejus Olijnikas) ir porinės dvivietės (Dovydas Nemeravičius ir Armandas Kelmelis).

Trijulių krepšinio komanda šiemet tapo pasaulio vicečempione. Baidarininkai M. Maldonis ir A. Olijnikas iškovojo pasaulio čempionato sidabrą ir Europos čempionato bronzą, o D. Nemeravičius ir A. Kelmelis – Europos irklavimo čempionato bronzą.

Metų proveržio nominantai: irkluotojai Domantas Stankūnas ir Dovydas Stankūnas, boksininkė Gabrielė Stonkutė, lengvaatletis Mykolas Alekna, imtynininkas Mantas Knystautas.

Broliai Stankūnai – Europos jaunimo (iki 23 metų) irklavimo čempionai ir pasaulio vicečempionai. G. Stonkutė triumfavo pasaulio ir Europos moterų bokso čempionatuose. Disko metikas M. Alekna – Europos čempionas ir pasaulio vicečempionas. Graikų ir romėnų imtynių meistras M. Knystautas iškovojo pasaulio čempionato bronzą.

Talentas: disko metikas M. Alekna šiemet pripažintas Europos lengvosios atletikos „Kylančia žvaigžde“./lengvoji.lt nuotr.

Žinomi ir nauji veidai

Metų sportininku pretenduoja tapti lengvaatlečiai Andrius Gudžius ir M. Alekna, imtynininkas M. Knystautas ir gimnastas Robertas Tvorogalas.

Disko metikas A. Gudžius šiemet iškovojo pasaulio čempionato bronzą, o sportinės gimnastikos atstovas R. Tvorogalas – Europos čempionato pratimų ant skersinio sidabrą.

Tarp nominančių į Metų sportininkės titulą – boksininkė Ana Starovoitova, plaukikės Kotryna Teterevkova ir Rūta Meilutytė, buriuotoja Viktorija Andrulytė.

A. Starovoitova – Europos moterų bokso čempionato prizininkė (trečioji vieta. K. Teterevkova iškovojo Europos plaukimo (50 m baseine) čempionato olimpinės rungties (200 m krūtine) bronzą, o R. Meilutytė – tokios pat prabos trofėjus pasaulio ir Europos čempionatuose (100 m krūtine).

Metų treneriu bus renkami: trijulių krepšinio vyrų ir moterų rinktinių strategas Dainius Novickas, pasaulio vicečempiono ir Europos čempiono M. Aleknos treneris Mantas Jusis, baidarininkus M. Maldonį ir A. Olijniką treniruojantis Sergejus Sorokinas.

Geriausius metų paralimpinio sporto atstovus išrinks paralimpinė bendruomenė – laureatus įvardys LPAK vykdomasis komitetas.

Triumfavo 2021-aisiais

Pernai Lietuvos paralimpinio sporto laureatais tapo plaukikas Edgaras Matakas ir lengvaatletė Oksana Dobrovolskaja (Metų sportininkai), dziudo kovotojas Osvaldas Bareikis (Metų proveržis), Ramūnas Leonas (Metų treneris), šalies vyrų aklųjų riedulio (golbolo) rinktinė (Metų komanda).

Olimpinio sporto rinkimuose triumfavo irkluotojas Mindaugas Griškonis ir šiuolaikinės penkiakovės atstovė Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė (Metų sportininkai), Andrejus Zadneprovskis (Metų treneris), irkluotojos Milda Valčiukaitė ir Donata Karalienė (Metų komanda), Lietuvos vyrų regbio 7 prieš 7 rinktinė (Metų proveržis).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių