Metai nauji, iššūkiai – tie patys

Praėjusių metų balandį naujoji Vilniaus miesto valdančioji koalicija paskelbė savo 2019–2022 m. programą. Joje gan daug dėmesio buvo skirta ir sporto infrastruktūros klausimams.

Pasižadėta per ketverius metus ne tik pastatyti nacionalinį stadioną ir daugiafunkcį kompleksą, bet ir didinti baseinų prieinamumą, atnaujinti sporto aikštynus prie ugdymo įstaigų ir viešosiose vietose, įrengti naujus centrus lengvosios atletikos, ledo ritulio, irklavimo, futbolo ir krepšinio sporto atstovams. Visgi pirmieji kadencijos metai atskleidė, kad planuoti yra lengviau, nei tuos planus įgyvendinti.

Neįgyvendinti planai

Prieš metus Vilniaus miesto savivaldybės Sporto skyriaus vadovas Evaldas Martinka "Vilniaus dienai" pristatė pagrindinius 2019 m. sostinės sporto infrastruktūros gerinimo iššūkius. Tada buvo planuojama viešosiose erdvėse atnaujinti 20 krepšinio aikštelių, renovuoti 10 mokyklinių stadionų, pradėti "Gabijos" gimnazijos ir "Žemynos" progimnazijos sporto salių priestatų darbus, pastatyti Lazdynų daugiafunkcį centrą su dviem plaukimo baseinais, atnaujinti Vilniaus miesto sporto centro gimnastikos salę, užbaigti Pilaitės gimnazijos sporto aikštyno atnaujinimą ir pradėti Žirmūnų gimnazijos sporto aikštyno darbus.

Tiesa, vėliau planai šiek tiek pasikeitė. Vietoje 20 krepšinio aikštelių buvo nuspręsta atnaujinti 10 sporto aikštelių įvairių sostinės seniūnijų viešosiose erdvėse, papildomai sutvarkant anksčiau tvarkytų aikštelių infrastruktūrą (krepšinio stovus, aikštelių linijas, tvoras ir pan.). Perpus sumažėjo ir renovuojamų mokyklinių stadionų skaičius. Tačiau juose turėjo būti įrengtos dirbtinės dangos futbolo aikštės, kamuolių gaudyklės, bėgimo takai su dirbtine danga, daugiafunkcės lauko aikštelės (krepšinio, tinklinio, teniso ir pan.) ir kita sporto infrastruktūra. Tokie stadionai ir aikštelės turėtų atsirasti prie J.Lelevelio inžinerijos licėjaus, "Ąžuolyno", P.Vileišio, "Taikos", Jono Pauliaus II ir Baltupių progimnazijų. Šioms aikštelėms ir stadionams įrengti miestas skyrė 1,5 mln. eurų.

Visgi ir šie planai pernai nebuvo įgyvendinti. Tiesa, J.Lelevelio inžinerijos licėjaus, "Ąžuolyno" ir "Taikos" progimnazijų sporto aikštynuose buvo atlikti parengiamieji darbai, bet sportuoti juose kol kas nėra galimybių. Pradinėje planavimo stadijoje yra ir Žirmūnų gimnazijos sporto aikštyno atnaujinimo projektas. Kilus problemų su rangovais sustojo Lazdynų baseino statybų darbai. Savivaldybė informavo, kad iki vasaros turėtų būti pasirašyta sutartis su naujais rangovais, o pats baseinas duris atvers tik 2021 m. pabaigoje. Vis dar tęsiasi ir Vilniaus miesto sporto centro gimnastikos salės Kauno gatvėje renovacijos darbai.

Iš planuotų darbų sąrašo pernai mieste buvo sėkmingai pradėti "Gabijos" gimnazijos ir "Žemynos" progimnazijos sporto salių priestatų darbai. Keturių aukštų "Gabijos" gimnazijos korpuso pastate planuojama įrengti universalių matmenų sporto salę, skirtą krepšiniui, salės futbolui, rankiniui ir kitoms sporto šakoms, taip pat ten bus ir mažesnė sporto salė. "Žemynos" progimnazijos priestate bus net trys krepšinio salės. Taip pat ten planuojama įrengti išstumiamas 1 300 vietų tribūnas, tad šiame komplekse galės vykti ne tik krepšinio, bet ir kitų sporto šakų varžybos. Šiuo krepšinio salių pastato kompleksu galės naudotis "Žemynos" progimnazijos auklėtiniai, o po pamokų čia vyks Vilniaus krepšinio mokyklos auklėtinių treniruotės.

Miesto vadovams nepavyko pernai pasidžiaugti ir Pilaitės gimnazijos sporto aikštynu. Nors dirbtinė danga ant futbolo aikštės buvo paklota dar praėjusių metų rugsėjį, o spalio pabaigoje virš jos subolavo ir pripučiamas kupolas, iki šiol ši futbolo arena yra nenaudojama. Savivaldybės atstovai teisinosi, kad rangovai niekaip nesutvarko reikiamos dokumentacijos, be to, esą vis dar nėra įrengtos persirengimo patalpos. Prognozuojama, kad nauja sporto arena Pilaitės bendruomenė naudotis galės tik po kelių mėnesių.

Renovacija ir projektavimas

Vasario 12 d. Vilniaus miesto savivaldybės taryba patvirtino 2020 m. biudžetą. Miesto finansinis kapšas per metus padidėjo 16 proc. ir siekia 790 mln. eurų. Sostinės vadovai dabar pažadėjo, kad šiais metais atsiras daugiau vaikų žaidimo aikštelių ir sporto treniruoklių tam skirtose seniūnijų erdvėse, gausės sporto aikštelių skaičius prie mokyklų.

2020 m. Vilniaus biudžete sporto ir sveikatinimo infrastruktūros plėtrai numatoma skirti 8 mln. 876 tūkst. eurų. Daugiausia – net 2 mln. 851 tūkst. eurų bus skirta sporto aikštelėms prie mokyklų įrengti, dar 250 tūkst. – sporto aikštelėms įrengti viešosiose erdvėse. 2 mln. 200 tūkst. eurų turėtų tekti "Žemynos" progimnazijos sporto salių priestato statybai, o kiek daugiau nei 2 mln. eurų – Žirmūnų gimnazijos sporto aikštyno rekonstrukcijai su projektavimo darbais ir įrangos įsigijimu.

V. Skaraičio / Fotobanko nuotr.

Pasak Vilniaus miesto savivaldybės vicemero Valdo Benkunsko, šiais metais ketinama ne tik užbaigti pernai pradėtus aikštynų atnaujinimo darbus, bet ir pradėti kloti pamatus naujiems sporto infrastruktūros projektams.

"Esame sudarę išsamų ugdymo įstaigų sporto aikštelių, kurias reikia renovuoti, sąrašą. Pernai buvome numatę atnaujinti septynių ugdymo įstaigų aikštynus, bet ne viską pavyko įgyvendinti. Šiais metais darbų apimtis bus dvigubai didesnė. Mokyklinių stadionų renovacija yra esminė mūsų šių metų miesto sporto infrastruktūros gerinimo plano dalis. Nors tie stadionai nebus tinkami oficialioms futbolo varžyboms, bet juose galės treniruotis vaikai, jais naudosis vietos bendruomenių nariai. Ten bus įrengti ir bėgimo takai, modernus apšvietimas, tinklinio, krepšinio aikštelės. Aukštesnio lygio futbolo poreikiams bus skirti Pilaitės, Žirmūnų ir Mykolo Biržiškos gimnazijų stadionai. Pilaitėje aikštynas jau įrengtas, netrukus prasidės darbai prie Žirmūnų gimnazijos. Tuo pat metu ketiname parengti ir M.Biržiškos gimnazijos aikštyno renovacijos projektą. Esame įsipareigoję per šią kadenciją mieste įrengti 10 standartinio dydžio futbolo aikštynų ir šio pažado neatsisakome", – tikino už sportą atsakingas vicemeras V.Benkunskas.

Mokyklinių stadionų renovacija yra esminė mūsų šių metų miesto sporto infrastruktūros gerinimo plano dalis.

Savivaldybės planuose numatyti ir dar keli nauji sporto infrastruktūros projektai. Šiais metais po 50 tūkst. eurų skirta Vilniaus lengvosios atletikos maniežo bei irklavimo bazės įrengimo projektavimo darbams Žirmūnuose atlikti. Už 50 tūkst. eurų bus atlikti ir Pilaitės baseino įrengimo projektavimo darbai. 465 tūkst. eurų skirta Vilniaus sporto centro gimnastikos sporto salės projekto parengimui ir remontui, o 500 tūkst. eurų – Vilniaus moksleivių sveikatos centro rekonstravimui.

Daugiau sporto

Nors sporto infrastruktūros projektai sostinėje stringa, miesto valdžia džiaugiasi, kad sporto šiais metais bus dar daugiau. Siekiant plėtoti kūno kultūrą ir sportą, miesto sporto mokykloms išlaikyti bus skirta 7 mln. 864 tūkst. eurų, dar 2 mln. 600 tūkst. eurų atiteks iš miesto biudžeto finansuojamiems profesionaliems sporto klubams.

Net dukart išaugo 2020 m. sporto projektų, finansuojamų savivaldybės biudžeto lėšomis, fondas. Savivaldybės atstovų teigimu, šiemet sporto projektams remti numatyta 700 tūkst. eurų. 2019 m. panašiam konkursui buvo skirta 200 tūkst. eurų, dar 120 tūkst. eurų skirta sporto renginių organizatoriams apmokėti už varžybose naudotas erdves (didžiąsias arenas, sales ir pan.).

Šiemet, be didesnio biudžeto, įvestos ir dvi naujovės. Pirmoji – paraiškas galės teikti ne tik Vilniuje registruoti ir veikiantys juridiniai asmenys, bet ir kiti subjektai, pavyzdžiui, nacionalinės įvairių sporto šakų federacijos. Esminė sąlyga – kad veikla ar renginys vyktų Vilniuje. Dar įdomesnė antroji naujiena – atskira finansavimo eilutė skirta savivaldybės biudžetinėms įstaigoms. Jos šiemet irgi galės teikti paraiškas fizinio aktyvumo veikloms, sporto inventoriui bei įrangai ir renginiams organizuoti. Tiesa, biudžetinės įstaigos galės pretenduoti tik į 10 procentų visos paramos, tai yra ne daugiau 70 tūkst. eurų. Likęs 630 tūkst. eurų finansinis pyragas bus dalijamas į tris dalis: po 175 tūkst. eurų bus skirta fizinio aktyvumo veikloms ir sporto įrangai bei inventoriui, o 280 tūkst. – sporto renginių organizavimui.

Paraiškas dalyvauti atrankoje iki vasario 26 d. imtinai gali teikti tik juridiniai asmenys, vykdantys sportinę veiklą Vilniaus mieste.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių