Maratonininko poilsis – žaidimai su dukryte

"Sporto prioritetai – tie patys: treniruotis ir siekti geriausių rezultatų", – ryžtingai kalbėjo Rio de Žaneiro olimpiados dalyvis maratonininkas Remigijus Kančys, nusitaikęs ir į Tokijo žaidynes.

Kėsinosi į rekordą

Pirmą savo maratoną 31-ų R.Kančys nubėgo 2013-aisiais Hanoveryje (2 val. 30 min. 31 sek.) ir jau po dvejų metų Berlyne iškovojo kelialapį į Rio de Žaneiro žaidynes.

2016-ųjų olimpiadoje Brazilijoje lietuvis tarp daugiau nei pusantro šimto dalyvių finišavo 24-as, o po metų vėlgi Hanoveryje vos nepagerino nacionalinio rekordo (2 val. 12 min. 35 sek. – jis nuo 1997-ųjų priklauso Česlovui Kundrotui) – nuotolį įveikė per 2 val. 13 min. 12 sek.

Tačiau stabiliam rezultatų augimui sutrukdė pernai išsivystęs Achilo sausgyslės uždegimas – lengvaatlečio pasiruošimas Europos čempionatui buvo komplikuotas.

"Dabar jau viskas gerai. Jei kažką pajaučiu, žinau, kaip užbėgti problemai už akių. Atlieku specialius pratimus ir su trauma nebeturiu nieko bendro", – sakė R.Kančys.

Laukia iššūkis Prahoje

Šiam sezonui olimpietis rengėsi Alikantėje (Ispanija), o pirmieji vasaros startai – jau čia pat: gegužės 5-ąją Prahoje (Čekija) R.Kančys bėgs maratoną, o birželio 9-ąją – "Hollister" pusmaratonį per "Citadele Kauno maratono" varžybas.

"Treniruočių stovykla buvo puiki, sukoriau nemažai kilometrų, atlikau įvairiausių naujų pratimų. Gal kiek sunkoka buvo vienam per pratybas, nes palaikė tik šeimyna. Prahos maratonas parodys, kaip man galėtų klostytis šis sezonas", – svarstė lengvaatletis.

Kai gimė dukra, išėjau vieną mėnesį tėvystės atostogų – iš darbo ir iš sporto.

Varžybos Prahoje maratonininkui svarbios dėl to, kad jis tikisi įvykdyti pasaulio čempionato kvalifikacinį normatyvą bei iškovoti svarbius reitingo taškus, kurių reikia kovojant dėl kelialapio į Tokijo olimpines žaidynes.

Olimpiniai normatyvai šįkart – šokiruojančiai aukšti: 2016-aisiais maratonininkams pakako distanciją įveikti greičiau nei per 2 val. 19 min., o norint nuvykti į Tokiją reikės bėgti per 2 val. 11 min. 30 sek. arba patekti tarp geriausių atletų šios rungties planetos reitingų lentelėje.

"Normatyvai – kosminiai. Tenka prisitaikyti prie naujos sistemos, rinkti reitingo taškelius ir patekti tokiu būdu. Stengsiuosi padaryti viską, ką galiu, o laikas parodys, ar surinksiu tuos taškus", – situacijos nedramatizavo R.Kančys.

Reikšmingi pokyčiai

Pernai Europos lengvosios atletikos čempionatas R.Kančiui nublanko prieš svarbiausią gyvenimo įvykį: praėjus vos porai savaičių po varžybų Berlyne gimė dukra Elzė.

Sportininkas neslepia, kad įprasta rutina pasikeitė iš esmės.

"Kai gimė dukra, išėjau vieną mėnesį tėvystės atostogų – iš darbo ir iš sporto. Reikėjo apsiprasti su naujomis pareigomis, nebuvo lengva. Dabar jau truputėlį adaptavomės. Jei ne sužadėtinė, būtų sudėtingiau, bet man labai pasisekė. Sportinė kasdienybė – irgi kitokia, nei buvo: reikia su šeimyna susiderinti, kada išbėgti: anksčiau ar vėliau", – šypsojosi R.Kančys.

Tačiau, pakitus dienotvarkei, motyvacijos siekti sporto aukštumų nesumažėjo.

"Mano poilsis dabar – žaidimai su mažyle (juokiasi – aut. past.). O trasoje stengiuosi bėgti kuo greičiau", – teigė R.Kančys, vis pasvajojantis ir apie naują Lietuvos rekordą.

Sesuo – vis greitesnė

Kauno maratonas Remigijui – ypatingas: ne vien dėl to, kad jį kovojantį varžybose pirmą kartą pamatys dukra, bet ir todėl, kad sportininkas augo drauge su svarbiausiu miesto bėgimo renginiu.

"Dalyvauju nuo pat pirmo maratono, praleidau gal tik vieną, – sakė R.Kančys. – Man pažįstamas kiekvienas Kauno trasos metras."

"Hollister" pusmaratonį arba "Continental" 10 km bėgimo varžybose Kaune dalyvaus ir R.Kančio sesuo Loreta. Pasak sportininko, ji turi geras galimybes tapti pasaulinio lygio maratonininke.

"Sesuo dar tik atsiskleidžia. Tikiu, kad ateityje ji bus kur kas geresnė nei aš. Jai nereikia sekti mano pėdomis: ji turi savo, kur kas geresnį, kelią. Loretai reikia subręsti maratonui, bet kasmet gerina asmeninius rekordus, tad diena, kai ji bėgs maratoną, tikrai išauš", – sesers sėkme neabejojo R.Kančys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių