Lietuvoje vis labiau populiarėja bėgimas

  • Teksto dydis:

Bėgimo renginių organizatoriai šiemet prognozuoja rekordinius jų dalyvių skaičius. Kas yra bėgimo „variklis“ ir koks šiuolaikinio bėgiko lietuvio portretas, diskutavo profesionalūs atletai – daugkartinė Lietuvos čempionė, „Vilniaus maratono“ rekordininkė bėgikė Vaida Žūsinaitė, Atėnų maratono rekordininkė  ir daugkartinė Lietuvos čempionė bėgikė Rasa Drazdauskaitė, vienas iš pajėgiausių Lietuvos ilgųjų nuotolių bėgikų Remigijus Kančys  ir lengvaatletė, daugkartinė Lietuvos čempionė bei asmeninė trenerė Jolanta Verseckaitė.

Bėgimo entuziastų skaičiui kasmet tolygiai augant, atletai pastebi vis ryškėjančią tendenciją – iš pavienių bėgikų mėgėjų gimsta jų bendruomenės. „Drąsiai galima teigti, kad bėgimas Lietuvoje tapo bendruomenių arba bendru draugų sportu. Tą nesunku pastebėti Vingio parke Vilniuje arba Ąžuolyne Kaune, kai apšilimus atlieka kelios ar net keliolika bėgimo aprangomis apsirengusių grupelių“, – pasakojo Remigijus Kančys.

Nuo asmenukių iki „bėgimo turistų“

Socialiniai tinklai – šiandieninis bėgikų bendruomenių „variklis“ ir motyvacijos šaltinis. Dažnas bėgikas treniruotę pradeda įsijungdamas „Endomondo“ programėlę, bėgimo metu pasidaro asmenukę, o po treniruotės pasidalina rezultatais „Facebook“. „Kelti treniruočių akimirkas į socialinius tinklus jau tapo norma, o draugų palaikymas ir „like‘ai“ tarsi suteikia jėgų tęsti treniruotes“, – teigė Remigijus Kančys.

„Vilniaus maratono“ laimėtojas taip pat pastebi, jog daugėja ir „bėgimo turistų“ – vis dažniau tenka pamatyti draugų bėgikų nuotraukų iš Varšuvos, Amsterdamo maratonų ar Portugalijos treniruočių stovyklų. Populiarėja aktyvių atostogų derinimas su bėgimo renginiais.

Kaip pasirinkti gerą bėgimo treniruočių draugą?

Nors bėgimas populiariausias Lietuvos didmiesčiuose, bet vis daugiau šio sporto mėgėjų į grupeles buriasi ir mažesniuose miesteliuose. Šiemet bėgikų laukia apie 80 bėgimo renginių skirtingose vietose visoje šalyje.

„Esu „jauna“ trenerė – ruošti bėgikus varžyboms ir dalintis žiniomis su bėgimo naujokais pradėjau tik praėjusiais metais. Pastebiu, kad prieš ateidami į treniruotes žmonės kartais abejoja dėl savo bėgimo tempo – „ar suspėsiu su visais?“. Bet juk bėgant grupėje lengviau vienas kitą palaikyti, o tai turi įtakos geresniems rezultatams varžybose. Be to, bėgimas kartais gali būti monotoniškas ir nuobodus, ypač jei bėgiojate vienoje erdvėje ir po vieną. Būtent bėgimas keliese arba bendrose treniruotėse nepalieka vietos rutinai“, – sakė Vaida Žūsinaitė. 

„Vilniaus maratono“ rekordininkė pataria, kaip pasirinkti gerą bėgimo treniruočių komandą ar draugą. Jos nuomone, labai svarbi „gera aura“ – visiems bėgantiems drauge turi būti smagu, jie turi entuziastingai siekti užsibrėžtų tikslų. Panašus pajėgumas ir bėgimo technika yra privalumai, jei bėgantys nori gerinti savo rezultatus. Prisijungus prie komandos Vaida pataria ne tik kalbėti, bet ir gebėti išklausyti – stebėkite, ar neužgožiate bei neblaškote kitų savo istorijomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių