Kaune bokso šaknys – tvirtos

"Malonu matyti į olimpinių žaidynių, pasaulio ir Europos čempionatų ar profesionalų ringus žengiančius boksininkus, per savo karjerą kovojusius ir mūsų šalyje, Algirdo Šociko turnyre", – sakė Kauno bokso federacijos (KBF) prezidentas Rimantas Rutkauskas.

Buvęs boksininkas, Lietuvos čempionatų prizininkas R.Rutkauskas jau trečią kadenciją vadovauja KBF.

"Kaunas ne veltui laikomas Lietuvos bokso sostine, norime ir siekiame, kad jis taip būtų vadinamas ir ateityje", – pabrėžė R.Rutkauskas.

– Rezultatai liudija, kad nerimauti, jog artimiausiu metu kuris nors kitas Lietuvos miestas paverš iš Kauno bokso sostinės titulą, nėra pagrindo. Vien šiemet kauniečiai jau ryškiai blykstelėjo jaunių ir jaunimo, o pernai – ir suaugusiųjų čempionate. Be to, sunku įsivaizduoti nacionalines rinktines be Kauno kovotojų, – pradėjome pokalbį su KBF vadovu.

Ketvirtį amžiaus gyvuojantis tarptautinis A.Šociko turnyras atsilaikė netgi prieš pandemiją.

– Tai ne tik džiugina, bet ir įpareigoja. Turime stiprų pagrindą – "Gajos" sporto mokyklą, bokso klubus, talentų ieško ir juos ugdo patyrę treneriai. Sklandžiai bendradarbiaujame su Vilniaus, Marijampolės, Kėdainių, Panevėžio bokso federacijomis, matome, jog kolegos irgi stengiasi, kad boksas būtų tarp populiariausių sporto šakų Lietuvoje, puoselėja savo tradicijas, ieško naujų organizacinės veiklos formų. Neseniai didelio sporto mėgėjų dėmesio sulaukė tarptautinis Lietuvos ir Danijos bokso rinktinių mačas po atviru dangumi Marijampolės stadione.

Pasitikėjimas: R.Rutkauskas trečią kadenciją vadovauja KBF. / S. Čirbos / boksofederacija.lt nuotr.

– Kaune rengiamas Tarptautinės bokso mėgėjų asociacijos (AIBA) aukščiausią kategoriją išsikovojęs Algirdo Šociko turnyras, tarp Europos jaunųjų boksininkų jau gerai žinomas Viliaus Buikos turnyras. Koks Ričardo Tamulio turnyro likimas?

– Pernai R.Tamulio turnyras neįvyko dėl COVID-19 pandemijos, šiemet neleido finansinės galimybės. Jeigu ateityje jos bus palankios, turnyrą atgaivinsime. Tačiau, likvidavus Kūno kultūros ir sporto departamentą, elitiniam A.Šociko turnyrui valstybės paramos negauname. Tokia pat padėtis Panevėžyje ir Vilniuje, kur rengiami Vitalijaus Karpačiausko ir Dano Pozniako turnyrai. Mums svariai padeda Kauno miesto savivaldybė, Lietuvos bokso federacija, ypač esame dėkingi bendrovės "Adma" vadovui Rolandui Malaiškai, bendrovėms "Egto energija", "Pakaita", visiems boksui neabejingiems verslininkams.

– Prie pasaulio profesionalų bokso čempionų diržų artėja kauniečiai Eimantas Stanionis ir Egidijus Kavaliauskas. Kuris iš jų, jūsų nuomone, pirmasis iškovos istorinį trofėjų?

– Svarbiausia ne tai, kuriam pasiseks pirmiausia. Visos Eimanto ir Egidijaus pergalės – reikšmingos, abu jau įrodė, kad yra aukščiausio lygio boksininkai. Karščiausia žinia – nekantriai laukiame oficialaus patvirtinimo apie galimą E.Stanionio dvikovą su Pasaulio bokso asociacijos (WBA) čempionu kubiečiu Yordeniu Ugasu. Eimantas ir Egidijus – geriausias pavyzdys jauniesiems sportininkams, ką galima pasiekti užsispyrimu, valia ir daug dirbant. Džiugu, kad jie karjerą pradėjo būtent Kaune.\

Jubiliejinis: šiemet KBF surengtame 25-ajame A.Šociko bokso turnyre dalyvavo kovotojai iš 20 šalių, aštuntą kartą triumfavo E.Skurdelis (kairėje). / S. Čirbos / boksofederacija.lt nuotr.

– Šiandien Londone, "Tottenham Hotspur" stadione, susikaus IBF, WBA, WBO ir IBO pasaulio čempionas britas Anthony Joshua ir ukrainietis  Aleksandras Usykas. Palaikysite A.Joshua? Juolab kad esate sakęs, jog 2012-aisiais A.Šociko turnyre techniškiausio kovotojo prizą pelnęs Anthony jums šiek tiek primena mūsų legendinį Ringo džentelmeną.

– Iš tiesų šiemet jau 25-ą kartą įvykusio A.Šociko turnyro metraštyje yra ne vien A.Joshua, bet ir kitų žinomų užsienio bei mūsų boksininkų įrašai. Ketvirtį amžiaus gyvuojančios tradicijos nenutraukė netgi pandemija, sutrikdžiusi viso pasaulio sporto gyvenimo ritmą, tad tikiuosi, kad įveiksime ir visas kitas kliūtis.


KBF taryba

Kauno bokso federacijos (KBF) taryba, išrinkta 2021 m. rugsėjo 2 d.:

Rimantas Rutkauskas (prezidentas), Egidijus Buziliauskas (viceprezidentas), Nerijus Strazdas (viceprezidentas), Marius Palionis (atsakingasis sekretorius), Vidas Bružas (Trenerių tarybos pirmininkas), Algirdas Majauskas (Teisėjų kolegijos pirmininkas), Egidijus Rutkauskas (Paramos fondo pirmininkas), Algimantas Balnanosis (Veteranų komisijos pirmininkas), Marius Narkevičius (sporto klubų atstovas), Vytautas Krajašas (viešieji ryšiai).

Istorija

A.Šociko bokso turnyro žvaigždžių galerija:

1999 m. nugalėtojų gretose buvo Vidas Bičiulaitis, Ivanas Stapovičius, vokietis Sebastianas Köberis, 2001 m. – Daugirdas Šemiotas, Vitalijus Subačius, uzbekas Rustamas Saidovas, 2002 m. – rusas Andrejus Balanovas, baltarusis Viktoras Zujevas, 2004 m. – prancūzas Jerome'as Thomasas, italas Roberto Cammarelle, 2005 m. – Jaroslavas Jakšto, 2007 m. – Egidijus Kavaliauskas, 2009 m. – kartvelas Koba Pchakadzė, 2011 m. – Evaldas Petrauskas, britai Luke'as Campbellas ir Martinas Wardas, 2012 m. – Eimantas Stanionis, britas Anthony Joshua, 2016 m. – moldavas Dmitrijus Galagotas, 2021 m. – Edgaras Skurdelis (laimėjo turnyrą aštuntą kartą).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Spec.

Spec. portretas
Maža garbė būti boksininku, su atidaužytom smegenim.Bet kokia sporto šaka sutrumpina žmogaus gyvenimą.Sveikatos stoviui palaikyti ,užtenka žmogui gyventi aktyviai ,dirbti ,turėti įdomius užsiėmimus. Mylimas darbas žmogui prailgina gyvenimą ,užtenka to.Dauguma sportininkų miršta jauni, nebent laiku pasitrauke iš sporto.

Champion O. Usik

Champion O. Usik portretas
Kaune surengsime Tėvynės sąjungos profesonalų bokso turnyrą

Saulius

Saulius portretas
Gintautas Bakanauskas vienas iš geriausių boksininkų,gaila bet ji nuzude
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių