Geriausias LKL įžaidėjas - R. Alijevas (nuomonė)

Sveiki visi. Šį kartą šioje rubrikoje nepamatysite tradicinio straipsnio, kuriame apžvelgiamos įdomiausios krepšinio naujienos. Šiandien noriu paanalizuoti LKL lygoje šį sezoną žaidusius atakų organizatorius ir išrinkti  geriausią iš jų.

Įžaidėjų temą paliečiau neatsitiktinai – man  šios pozicijos krepšininkai yra bene įdomiausi krepšinyje – nuo atakų organizatoriaus labai priklauso komandos rezultatai, būtent jam lemta įgyvendinti trenerių sumanymus.

Be to, kaip žinia, mūsų šalyje deficitas tikrai gerų įžaidėjų. O kaip LKL lygoje? Ar ir čia deficitas? Na, gerų atakų organizatorių yra ne vienas ir ne du, tačiau aukščiausios klasės… Vos vienas kitas.

Apžvelgdamas įžaidėjus jiems kėliau tik vienintelę sąlygą – jie šio sezono LKL pirmenybėse turėjo sužaisti bent jau 10 rungtynių. Į sąrašą neįtraukiau krepšininkų, kurie dar nesibaigus pirmenybėms buvo atleisti ar išvyko uždarbiauti kitur. Beje, nepulkite manęs dėl Gintaro KadžiulioDerricko Leonardo ar Vytenio Jasikevičiaus įtraukimo – nors jie nėra grynakraujai įžaidėjai, šį sezoną daugiausiai laiko praleido būtent šioje pozicijoje.  Geriausią įžaidėją lėmė visų lentelių galutinis rezultatas. Tarkim rezultatyviausias lygos įžaidėjas gauna 10 taškų, antras – 9 ir t.t. Taigi pradedam.

Rezultatyvumas

Yra įvairių įžaidėjų tipų  – renkantys taškus, mėgstantys siausti, gynybiniai, komandiniai, universalūs. Natūralu, jog rezultatyviausiu lygos atakos organizatoriumi tapo puolimą mėgstantis krepšininkas – TreVonas Hughesas.

“Pieno žvaigždžių” legionierius pagal rezultatyvumą neturėjo jokios konkurencijos. Atletas šį sezoną šešis kartus peržengė dvidešimties taškų ribą, o rezultatyviausiai pasirodė prieš “Šiaulius” ir “Neptūną”, kuomet surinko po 29 taškus.

Gynėjas pasižymi labai plačiu puolimo arsenalu – gerai  driblinguoja, veržiasi link krepšio, gali nubausti varžovus ir iš tolimos distancijos, nors tai nėra jo stiprioji pusė. Neatsitiktinai amerikietį į stovyklas kviečia NBA klubai – jis akivaizdžiai išaugo Pasvalio komandos marškinėlius.

Antroje vietoje gana netikėtai atsidūrė komandinio žaidimo šalininkas Alijevas, o trečią vietą užėmė Kadžiulis, kurio rezultatyvumas nestebina – jo natūrali pozicija yra atakuojančio gynėjo.

Sąraše vos vienas LKL grandų įžaidėjas – penktoje vietoje atsidūrė Nedovičius. “Žalgirio” krepšininkų nėra, nes LKL pirmenybėse Lafayette’as gaudavo daug poilsio, o komandos sudėtis labai lygiavertė.

Rezultatyvumas – toli gražu ne pagrindinis įžaidėjo ginklas. Bet taip pat svarbus – priešininkams daug sunkiau apsiginti prieš komandą, kurios “smegenys” ne tik rezga atakas, bet gali pačios skaudžiai nubausti.

VIETA ŽAIDĖJAS KOMANDA REZULTATYVUMAS
1. TreVonas Hughesas ”Pieno žvaigždės” 15,1 taško
2. Rolandas Alijevas ”Šiauliai” 12,8 taško
3. Gintaras  Kadžiulis “Prienai” 12 taškų
4. Parrishas Brownas ”Palanga” 11,7 taško
5. Nemanja Nedovičius ”Lietuvos rytas” 11,1 taško
6. Evaldas Lengvinas ”Palanga” 11 taškų
7. Vytenis Jasikevičius ”Nevėžis” 10,8 taško
8. Šarūnas Vasiliauskas ”Pieno žvaigždės” 10,7 taško
9. Mindaugas Girdžiūnas ”Nevėžis” 10,2 taško
10. Karolis Babkauskas ”Lietkabelis” 9,7 taško

Rezultatyvūs perdavimai

Tarp daugiausiai rezultatyvių perdavimų atlikusių krepšininkų – vos penki rezultatyviausi lygos įžaidėjai. Tai dar kartą patvirtina taisyklę, jog mūsų šalies arenose varžosi labai skirtingo žaidimo stiliaus atakų organizatoriai.

Šioje kategorijoje reikia lenkti kepurę prieš LKL debiutantų įžaidėją Mindaugą Stašį. Tik per plauką nepatekęs į rezultatyviausių dešimtuką, atletas įrodė jėgą dalindamas perdavimus. Geriausias pasirodymas – prieš  ‘Žalgirį”, kai lietuvis atliko net 9 perdavimus. “Neptūnui” ir “Nevėžiui” atseikėjo po 8.

Ir vėl antroje vietoje liko Alijevas, šį sezoną atrodęs labai produktyviai. Šis krepšininkas patektų ir tarp geriausiai besiginančių įžaidėjų, tačiau tokios lentelės nesudarinėjau, nes nemačiau pakankamai LKL rungtynių.

Savotiška staigmena tapo jaunasis “Sakalų” dirigentas Gintvainis, o LKL grandai vėl delegavo vos vieną krepšininką – Nedovičių,

VIETA ŽAIDĖJAS KOMANDA REZULTATYVŪS PERDAVIMAI
1. Mindaugas Stašys ”LKKA Atletas” 4,8 perdavimo
2-3 Rolandas Alijevas ”Šiauliai” 4,5 perdavimo
2-3 Aidas Viskontas ”Juventus” 4,5 perdavimo
4. Lewisas Jacksonas ”Šiauliai” 4,4 perdavimo
5. Jokūbas Gintvainis ”Sakalai” 4,2 perdavimo
6. Nemanja Nedovičius ”Lietuvos rytas” 3,8 perdavimo
7-10 Šarūnas Vasiliauskas ”Pieno žvaigždės” 3,3 perdavimo
7-10 Gintaras Kadžiulis ”Prienai” 3,3 perdavimo
7-10 Gediminas Maceina ”Pieno žvaigždės” 3,3 perdavimo
7-10 Karolis Babkauskas ”Lietkabelis” 3,3 perdavimo

Įžaidėjų reitingas

Įžaidėjų reitingas apskaičiuojamas labai paprastai – iš krepšininko rezultatyvių perdavimų vidurkio atimamas klaidų  vidurkis. Taip galima sužinoti, kuris įžaidėjas protingiausiai vadovauja komandai.

Jei žaidėjas atlieka labai daug perdavimų, dar nereiškia, kad jis yra geriausias įžaidėjas. Ši lentelė kuo puikiausiai tai atskleidžia. LKL rezultatyvių perdavimų lyderis Stašys net nepateko į produktyviausių dešimtuką, nes darė galybę klaidų!

Tuo tarpu Viskontas ir Alijevas lyderiauja abejose kategorijose, kas įrodo protingą, nelengvabūdišką jų žaidimą. Žiūrint “Lietuvos ryto” rungtynes Nemanja Nedovičiaus žaidimas dažnai atrodo  begalvis, tačiau statistika rodo ką kita – serbas atlieka daug daugiau perdavimų, nei padaro klaidų.

Pagaliau sąraše pasirodė ir LKL čempionų veidas – Lafayette’as taip pat patenka tarp produktyviausių LKL įžaidėjų.

VIETA ŽAIDĖJAS KOMANDA REITINGAS
1. Lewisas Jacksonas ”Šiauliai” 2,9
2. Aidas Viskontas ”Juventus” 2,5
3. Rolandas Alijevas ”Šiauliai” 2,2
4. Nemanja Nedovičius ”Lietuvos rytas” 2,1
5. Karolis Babkauskas ”Lietkabelis” 1,8
6. Oliveris Lafayette’as ”Žalgiris” 1,5
7. Šarūnas Vasiliauskas ”Pieno žvaigždės” 1,4
8. Gediminas Maceina ”Pieno žvaigždės” 1,3
9-10 Giedrius Gustas ”Neptūnas” 1,2
9-10 Gintaras Kadžiulis ”Prienai” 1,2

Naudingumo balai

Manau, jog niekas neprieštaraus, kad geram įžaidėjui svarbu ne tik taškai ar rezultatyvūs perdavimai, bet ir bendra nauda komandai. Ją geriausiai parodo LKL pateikiamas naudingumo koficientas.

Šioje kategorijoje lyderio vietą užėmė rezultatyviausias LKL atakų organizatorius Hughesas. Jis pelno daug taškų, būdamas 183 cm ūgio per mačą nusiima daugiau nei po 4 kamuolius, nemažai jų perima ir išprovokuoja pražangų.

Ir vėl labai aukštai pakilo Alijevas, kuris aikštelėje taip pat nuveikia daug įvairaus darbo. Trejetuką užbaigia Nedovičius, kuris tikrai sužaidė neblogą sezoną LKL pirmenybėse.

VIETA ŽAIDĖJAS KOMANDA NAUDINGUMO BALAI
1. TreVonas Hughesas ”Pieno žvaigždės” 15,9
2. Rolandas Alijevas ”Šiauliai” 14,2
3. Nemanja Nedovičius ”Lietuvos rytas” 13,7
4. Gintaras Kadžiulis ”Prienai” 12,5
5. Mindaugas Stašys ”LKKA-Atletas” 12,4
6. Lewisas Jacksonas ”Šiauliai” 12,1
7. Aidas Viskontas ”Juventus” 11,5
8. Vytenis Jasikevičius ”Nevėžis” 10,6
9. Šarūnas Vasiliauskas ”Pieno žvaigždės” 10,4
10. Oliveris Lafayette’as ”Žalgiris” 9,9

“Eksperto Deivio” įvertinimas

Mano nuomonė  visiškai sutampa su lentelių duomenimis – geriausias šio sezono LKL įžaidėjas buvo Rolandas Alijevas. Jis žaidė protingai, rinko nemažai taškų, atiduodavo daug perdavimų ir retai klysdavo.

Daugelis man mėgins prikišti, jog geriausiu turėjo tapti Lafayette’as, nes jis solidžiai atrodė LKL čempionų komandoje. Tačiau rinkdamas geriausią įžaidėją visiškai nekreipiau dėmesio į komandų pajėgumą – tiesiog žiūrėjau, kuris krepšininkas šį sezoną atrodė geriausiai.

Pirmosios vietos buvo vertas ir Hughesas, bet mano pasirinkimą lėmė tai, jog amerikietis šį sezoną neretai atsitraukdavo į atakuojančio gynėjo poziciją, atlikdavo mažokai perdavimų. Alijevas daug “tikresnis” įžaidėjas.

Mano sąraše atsirado vietos ir Juškevičiui, kuris nepateko nei į vieną statistinį dešimtuką. Dėl to vėl gi galima kaltinti pernelyg gerą “Žalgirio” sudėtį. Vis tik mano nuomone, neįtraukti Ado į dešimtuką būtų nuodėmė.

VIETA ŽAIDĖJAS KOMANDA ĮVERTINIMAS
1. Rolandas Alijevas ”Šiauliai” 10
2. TreVonas Hughesas ”Pieno žvaigždės” 9
3. Nemanja Nedovičius ”Lietuvos rytas” 8
4. Oliveris Lafayette’as ”Žalgiris” 7
5. Lewisas Jacksonas ”Šiauliai” 6
6. Mindaugas Stašys ”LKKA-Atletas” 5
7. Adas Juškevičius ”Žalgiris” 4
8. Aidas Viskontas ”Juventus” 3
9. Šarūnas Vasiliauskas ”Pieno žvaigždės” 2
10. Karolis Babkauskas ”Lietkabelis” 1

Geriausias LKL įžaidėjas – Rolandas Alijevas

Sudėjus visus balus paaiškėjo, jog geriausiu 2012-2013 metų sezono LKL įžaidėju tapo Rolandas Alijevas, be didesnės konkurencijos aplenkęs visus savo varžovus. Panašu, jog sezono viduryje į Lietuvą žaisti gryžęs gynėjas padarė logišką sprendimą.

28 metų 192 cm ūgio gynėjas šį sezoną LKL pirmenybėse per 29 minutes pelnydavo 12,8 taško (58 proc. dvit., 36 proc. trit., 70 proc. baud.), atkovodavo 3,4 ir perimdavo 1,4 kamuolio, atlikdavo 4,5 rezultatyvaus perdavimo ir rinkdavo 14,2 naudingumo balo.

Krepšininkas pateko į visas tinklapio Crazysport.lt sudarytas lenteles, visose užimdamas mažiausiai trečią vietą. Kiti du krepšininkai patekę į visas lenteles – Nemanja Nedovičius beiŠarūnas Vasiliauskas.

Lietuvai įdomiausia – jaunieji atakų organizatoriai. Deja, į dešimtuką pateko vos vienas jaunasis talentas – dešimtoje vietoje liko “Lietkabelio” atakoms vadovaujantis Karolis Babkauskas. Šarūnas Vasiliauskas? Na jam jau 24 metai, pats brandos amžius.

Dešimtuke matome net keturis legionierius, kas dar kartą apnuogina didžiausią mūsų bėdą – kaip bebūtų gaila, mano tyrimas parodė, jog šį sezoną LKL padangėje nieko naujo. Gerų vietinių atakų organizatorių trūksta, o skylės kamšomos legionieriais.

Na, bet užteks pesimizmo, pasveikinkime Alijevą! Nuostabus sugrįžimas į LKL ir man neįdomi nuomonė žmonių, kurie iki šiol “užciciklinę”, kad Rolandas yra nevykėlis. Pripažinkite faktą, kad LKL lygoje dominuoja būtent jis. “Ekspertas Deivis” sako jums iki kito karto!

VIETA ŽAIDĖJAS KOMANDA SURINKO TAŠKŲ
1. Rolandas Alijevas ”Šiauliai” 45
2. Nemanja Nedovičius ”Lietuvos rytas” 34
3. TreVonas Hughesas ”Pieno žvaigždės” 29
4. Lewisas Jacksonas ”Šiauliai” 28
5. Aidas Viskontas ”Juventus” 24
6. Mindaugas Stašys ”LKKA-Atletas” 21
7. Gintaras Kadžiulis ”Prienai” 20
8. Šarūnas Vasiliauskas ”Pieno žvaigždės” 15
9. Oliveris Lafayette’as ”Žalgiris” 15
10. Karolis Babkauskas ”Lietkabelis” 11

Šiame straipsnyje: rolandas alijevasŠiauliaiLKL

NAUJAUSI KOMENTARAI

Lietuvoje

Lietuvoje  portretas
Dievas, kuris niekur nieko neparodė.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių