G. Kasparovas: sportas tapo diktatorių įrankiu

Buvęs šachmatų pasaulio čempionas rusas Garis Kasparovas sukritikavo Tarptautinį olimpinį komitetą (TOK), jo prezidentą Thomasą Bachą ir kitas didžiąsias sporto organizacijas, kad jos tampa „diktatorių“, tokių kaip Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, įrankiais.

„Nesu T. Bacho ar kitų pareigūnų, ar jie būtų iš TOK, ar iš [futbolo] FIFA, gerbėjas, nes jie tiesiogiai ar netiesiogiai palaiko ryšius su šio pasaulio Putinais“, – sakė G. Kasparovas Vokietijos visuomeniniam transliuotojui ARD.

G. Kasparovas sakė, kad sportas padėjo V. Putinui žengti agresyviu keliu, leidus Rusijai rengti 2014 metų žiemos olimpines žaidynes Sočyje, 2018 metų pasaulio futbolo čempionatą ir kitus pasaulinio lygio renginius.

Pasak jo, Rusijos įsiveržimas į Ukrainą kelia klausimų, kaip elgtis su sporto organizacijomis, kurios norom ar nenorom tapo „diktatorių įrankiais“.

G. Kasparovas sakė, kad autokratiniai lyderiai nuo pat 1936 metų olimpinių žaidynių Berlyne Adolfo Hitlerio valdymo metu didelius sporto renginius vertino kaip galimybę pagerinti savo įvaizdį.

„Putinas elgėsi pagal vadovėlį, bet jį dar ir patobulino, nes turėjo daugiau pinigų nei bet kuris kitas diktatorius praeityje“, – sakė G. Kasparovas.

Tačiau, pasak G. Kasparovo, V. Putino kruopščiai sukurtas didžiulis lobistų ir agentų tinklas dabar žlugo, nes jis „visiškai neįvertino“ Vakarų pasaulio reakcijos į invaziją.

„Labai svarbu, kad kas nors panašaus daugiau nepasikartotų. Nes V. Putinas parodė, kaip, pasinaudojant šiais tarptautiniais renginiais ir sporto organizacijomis, sustiprinti savo programą, – sakė jis. – Negali būti, kad mums reikia tokių tragiškų įvykių, kaip Ukrainoje, kad pabustume“.


Šiame straipsnyje: Garis Kasparovassportaskaras UkrainojeVladimiras Putinas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių