Ambicingų siekių kardanas neatlaikė

Rokui Baciuškai iki istorinės pergalės legendiniame Dakaro ralyje pritrūko patikimesnio kardano – techniniai bagio nesklandumai paskutiniame lenktynių etape lietuviui kainavo pirmą vietą.

Pirmavo, bet stabtelėjo

Dviviečių bagių (T4) bendros įskaitos lyderiai R. Baciuška su šturmanu ispanu Orioliu Vidaliu Montijano, paskutinio etapo išvakarėse turėję trapią beveik pusketvirtos minutės pranašumą prieš lenką Eryką Goczalą ir ispaną Oriolį Meną, lemiamą Dakaro ralio atkarpą pradėjo sėkmingai, tačiau staiga sustojo trasoje.

„Ėmė strigti kardanas. Privalėjome pakeisti jį, nes kitaip išvis nebūtume finišavę. Atsitiko taip, kaip neturėjo atsitikti, bet tai – ne mano ar šturmano klaida. Su metalu susitarti neįmanoma. Apmaudu. Atsigausime namuose, judėsime toliau į priekį“, – kalbėjo iš Tauragės kilęs R. Baciuška.

Privalėjome pakeisti kardaną, nes kitaip išvis nebūtume finišavę.

Lietuvio ir ispano ekipažas dėl kardano gedimo sugaišo apie 20 minučių, tad galiausiai bendroje įskaitoje smuktelėjo į antrą poziciją.

Pergalę šventė aštuoniolikmetis E. Goczalas ir 35-erių O. Mena. Jų persvara prieš R. Baciušką ir O. V. Montijaną – 16 min. 44 sek.

11-oje pozicijoje liko estai Toomas Triisa ir Martas Meeru, 18 vietą užėmė Tomas Jančys ir Irmantas Bražiūnas.

Laimėjo greičio ruožą

Užėmęs 7 vietą, geriausią savo Dakaro ralio rezultatą pakartojo Laisvydas Kancius.

„Buvo visko: džiaugsmo, nusivylimo, nuovargio, energijos antplūdžių. Nepavyko pasiekti užsibrėžto tikslo – bendroje įskaitoje užimti aukštesnę nei septintą poziciją, bet lenktynes baigiau aukšta nata – laimėjau greičio ruožą, – dalijosi mintimis klaipėdietis. – Įsitikinau, kad galiu važiuoti greitai ir stabiliai, kai tik tai daryti leidžia technika. Ačiū visiems mane palaikantiems. Tai labai motyvuoja stengtis dar labiau ir padeda atsikelti suklupus.“

Paskutinį, 14 greičio ruožą sunkvežimių grupėje greičiausiai įveikė taip pat Lietuvos atstovai – Vaidotas Paškevičius, Slavomiras Volkovas ir Tomas Gužauskas.

„Jau nieko nebetaupėme. Buvau šlapias nuo vairo sukiojimo. Pasitaikė atkarpų, kur buvo galima važiuoti ir 140 km/val. greičiu, bet automobilis pulsavo, spyriojosi. Tačiau vis tiek spaudėme, šokinėjome per duobes. Stengėmės parodyti geriausia, ką galime, – teigė V. Paškevičius. – Per šį ralį klaidų padarėme nedaug ir tik smulkių. Tai reiškia, kad ekipažas dirbo tinkamai.“

Apgynė titulus

Dakaro ralio nugalėtojų titulus šiemet apgynė katarietis Nasseras Al-Attiyah (visureigių klasė) ir prancūzas Alexandre’as Giroud (keturračiai).

N. Al-Attiyah triumfavo penktą kartą per savo karjerą.

Pabaigtuvės: V. Paškevičiaus (viduryje) vadovaujamas sunkvežimio ekipažas laimėjo paskutinį lenktynių greičio ruožą. / „Constra Racing“ nuotr.

Organizatorių duomenimis, varžybas Saudo Arabijoje pradėjo iš viso 355 dalyviai, užbaigė 235. Tarp lenktynių nebaigusiųjų daugiausia – motociklininkų: startavo 139, finišavo 80.


Rezultatai

Bagiai (T4): 1. E. Goczalas (Lenkija) ir O. Mena (Ispanija) 53 val. 10 min. 14 sek., 2. R. Baciuška (Lietuva) ir O. V. Montijano (Ispanija) 53 val. 26 min. 58 sek., 3. M. Goczalas ir M. Martonas (Lenkija) 53 val. 28 min. 29 sek., 18. T. Jančys ir I. Bražiūnas (Lietuva) 62 val. 53 min. 49 sek.

Keturračiai motociklai: 1. A. Giroud (Prancūzija) 56 val. 44 min. 30 sek., 2. F. M. Floresas (Argentina) 57 val. 27 min. 41 sek., 3. P. Copetti (JAV) 58 val. 37 min. 25 sek., 7. L. Kancius (Lietuva) 76 val. 00 min. 23 sek.

Sunkvežimiai: 1. J. Van Kasterenas, M. Snijdersas (abu – Nyderlandai) ir D. Rodewaldas (Lenkija) 54 val. 03 min. 33 sek., 2. M. Macikas, F. Tomašekas ir D. Svanda (Čekija) 55 val. 18 min. 07 sek., 3. M. Van Den Brinkas, E. Kofmanas ir R. Mouwas (Nyderlandai) 56 val. 43 min. 55 sek., 17. V. Paškevičius, S. Volkovas ir T. Gužauskas (Lietuva) 130 val. 06 min. 56 sek.

Visureigiai (T1): 1. N. Al-Attiyah (Kataras) ir M. Baumelis (Prancūzija) 45 val. 03 min. 15 sek., 2. S. Loebas (Prancūzija) ir F. Lurquinas (Belgija) 46 val. 24 min. 04 sek., 3. L. Moraesas (Brazilija) ir T. Gottschalkas (Vokietija) 46 val. 41 min. 46 sek., 43. G. Petrus (Lietuva) ir J. Marquesas (Portugalija) 121 val. 19 min. 30 sek. Ralio nebaigė: B. Vanagas (Lietuva) ir K. Sikkas (Estija) – pasitraukė 4-ame etape, V. Žala (Lietuva) ir P. Fiuza (Portugalija) – pasitraukė 12-ame etape.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Per

Per  portretas
10 dakaro metu ,ne vienam neatsisuko kardano varztai ne vienam ,o Baciuskai kaip tycia atsisuko,yra tokiu, kurie uz pinigus bet ka padarys ,kodel gi ne ,nes nakti niekas nasaugo .

tam Kardanui

tam Kardanui portretas
Nu jo, lenkai kalti. Dar ukrainiečiai. Ir anglosaksai. Tik Putleris su Lanzbergų šventi ir garbintini bei šlovintini... Ura!

Kardanas

Kardanas portretas
But atlaikes,jeigu nakti lenkai nebutu atlaisvine jo varztus,nes niekas nasaugojo palapines kurioje buvo bagis,lenkai dar pries starta susitare kas vaxiuos i pirma vieta o Baciuska maise ta igyvendinti trasoje tai rado kas atsuko varztus .Nezinau ne vieno atvejo per 10 dakaru ,kad kam nnors atsisuktu kardano varztai ,kryzme gali subireti bet varztai neatsisuka savaime be zmogaus isikisimo ,gaila kameru nebuvo Baciuskos bivake.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių