S. Blatteris pralaimėjo paskutinę kovą dėl draudimo dalyvauti futbolo veikloje

  • Teksto dydis:

Tarptautinis sporto arbitražo teismas (CAS) pirmadienį atmetė buvusio Tarptautinės futbolo federacijos (FIFA) prezidento Seppo Blatterio (Zepo Blaterio) apeliaciją dėl draudimo šešerius metus dalyvauti bet kokioje federacijos veikloje, padėdamas tašką šio susikompromitavusio pareigūno pastangose susigrąžinti gerą vardą.

80 metų S.Blatteris, buvęs ilgametis FIFA vadovas, posto neteko dėl 2 mln. dolerių (1,86 mln. eurų) išmokos buvusiam Europos futbolo federacijos (UEFA) vadovui Micheliui Platini (Mišeliui Platini) 2011 metais, kurią CAS įvardino kaip „nederamą dovaną“, kurios negalima pateisinti.

Teismo sprendimą S.Blatteris pavadino „nesuvokiamu“, tačiau taip pat pripažino, jog baigė savo kovą už gero vardo susigrąžinimą.

„Aš neteiksiu apeliacijos jokiam Šveicarijos teismui“, – pareiškė S.Blatteris naujienų agentūrai AFP, atsisakydamas galimybės kreiptis į paskutinę teisminę instituciją, nors anksčiau tvirtino, kad jo kaltė nebuvo įrodyta.

„Sunku tai suvokti, nes nebuvo pritaikytas jurisdikcijos principas, remiantis kuriuo, kaltė turi būti įrodyta baudžiamojo persekiojimo veiksmais“, – sakoma šveicaro pareiškime.

„Tačiau su dėkingumu prisimenu visus tuos metus, per kuriuos turėjau galimybę realizuoti savo futbolo idėjas ir tarnauti FIFA“, – pridūrė S.Blatteris, per 18 vadovavimo tarptautinei futbolo organizacijai metų sulaukęs daug kritikos dėl savo sprendimų.

Dėl 2011 metais M.Platini skirtos išmokos už prieš dešimtmetį be jokios sutarties atliktą darbą žlugo abiejų vyrų karjera. M.Platini, anksčiau laikytas realiausiu S.Blatterio įpėdiniu, taip pat daugybę kartų skundė jam skirtą draudimą dalyvauti bet kokioje futbolo veikloje, tačiau nesėkmingai.

Tačiau S.Blatteriui gali grėsti rimtesnės problemos, kadangi Šveicarijos prokurorai yra pradėję tyrimą dėl teisių rengti 2018 ir 2022 metų Pasaulio futbolo čempionatus suteikimo Rusijai ir Katarui.

S.Blatteris ir M.Platini tvirtino, kad dėl atlyginimo buvo sudarę „žodinę sutartį“, tačiau CAS tai griežtai atmetė ir dar skyrė buvusiam FIFA prezidentui 50 tūkst. Šveicarijos frankų baudą.

Teismas nustatė, kad rašytinė darbo sutartis, kurią M.Platini ir FIFA pasirašė 1999 metais, panaikino bet kokį ankstesnį žodinį 1998 metų S.Blattero ir M.Platini susitarimą, kuriame buvo numatytas vieno milijono Šveicarijos frankų metinis atlyginimas.

„Pritardamas 2 mln. Šveicarijos frankų išmokai ponui Platini 2011 metais už darbą, atliktą pagal tariamą žodinį susitarimą, ponas Blatteris pažeidė FIFA etikos kodeksą“, – išaiškino teismas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių