Kauniečiai – aukštai, bet medalių nepasiekė

Lietuvos futbolo A lygos čempionai šiemet paaiškėjo iki sezono pabaigos likus trims turams, intriga dėl bronzos išblėso truputį vėliau, bet irgi nereikėjo laukti paskutinių rungtynių.

Prizininkai – tie patys

A lygos pabaigtuvės – šią savaitę, tačiau aukso ir sidabro medalių šeimininkai buvo žinomi jau lapkričio 3-iąją, o bronzos – 23-iąją.

Trečią kartą iš eilės triumfavo Marijampolės "Sūduvos" vienuolikė, vėl antri – Vilniaus žalgiriečiai, o treti – sostinės "Riteriai" (2017 m. ir 2018 m. – "Trakai").

Aukščiausią – ketvirtąją – vietą per klubo istoriją užėmė "Kauno Žalgiris" (2016-aisiais ir 2017-aisiais buvo aštuntas, pernai – penktas).

Kitai Kauno miesto komandai "Stumbrui" šis sezonas buvo paskutinis: dėl sporto, personalo, infrastruktūros ir finansinių kriterijų pažeidimų Lietuvos futbolo federacijos (LFF) licencijavimo komitetas birželio 27-ąją atšaukė šio klubo A lygos ir 1-osios lygos licencijas.

Po 13-os turų 15 taškų turėjusiam "Stumbrui" vėliau buvo įrašomi pralaimėjimai 0:3.

Lietuvos čempionate rezultatyviausiai rungtyniavo legionieriai: kroatas Tomislavas Kišas ("Žalgiris") įmušė 27 įvarčius, bosnis Mihretas Topčagičius ("Sūduva") ir nigerietis Teremas Moffis ("Riteriai") – po 20.

Pabaigtuvėms – pergalė

Kauno žalgiriečiai, net ir žinodami, kad nepavyks aplenkti "Riterių", skambiai trinktelėjo durimis: sezoną užbaigė pergale Klaipėdoje – 2:0 privertė kapituliuoti "Atlantą".

Nusprendžiau baigti karjerą nelaukdamas, kol iš tribūnų pradės man švilpti.

"Smagu, kad mūsų žaidėjai elgėsi kaip profesionalai, nežiūrėjo į turnyro lentelę", – sakė "Kauno Žalgirio" vyriausiasis treneris Mindaugas Čepas.

"Gaila, kad nepavyko užimti trečią vietą, juo labiau kad pritrūko labai nedaug, – teigė Kauno komandos saugas Danielis Romanovskis. – Šiemet kėlėme tikslą patekti į Europos futbolo lygos atrankos varžybas, tai pavyko, tad manau, kad šį sezoną galima įvertinti septyniais balais iš dešimties galimų."

Gynėjas Arūnas Klimavičius maču Klaipėdoje atsisveikino su didžiuoju futbolu.

"Futbolui skyriau 20 metų, nesitikėjau, kad tiek užsibūsiu. Jau prieš kelis metus buvau nusprendęs, kad nelauksiu, kol iš tribūnų pradės man švilpti, – kalbėjo A.Klimavičius. – Malonu baigti karjerą komandoje, kurios žaidimas ir užimtos vietos kasmet gerėja ir gerės."

Vėl ieško trenerio

Vilniaus "Žalgiris" šiemet išsiskyrė su trimis vyriausiasiais treneriais.

Vasarį iš sostinės klubo į Lietuvos rinktinės štabą persikėlė Valdas Urbonas. Netrukus jį pakeitė lenkas Marekas Zubas, jau anksčiau (2012–2014 m.) dirbęs su "Žalgiriu".

"Trenerio karjera – nenuspėjama, niekada nežinai, kas gali nutikti. Nesitikėjau, kad kada nors sugrįšiu į "Žalgirį", tačiau jis – mano širdyje, tad apsispręsti nebuvo sunku. Jaučiuosi kaip žmogus, po ilgos kelionės parvykęs namo", – tąkart sakė M.Zubas.

Sutartis su Lenkijos specialistu būtų galiojusi iki sezono pabaigos, bet buvo numatyta sąlyga nutraukti ją vasarą. Šia galimybe M.Zubas pasinaudojo nesulaukęs Europos futbolo lygos atrankos antro mačo su Budapešto "Honved" komanda (pirmas rungtynes vilniečiai pralaimėjo 1:3).

"Žalgirio" vairą iš M.Zubo perėmė buvęs "Stumbro" treneris portugalas Joao Luisas Martinsas. Jam nepavyko įveikti "Honved" barjero (1:1), tačiau vilniečiai galiausiai iškovojo A lygos sidabrą.

"Šiuo metu vyksta naujo trenerio paieškos. Nenorime kartoti klaidų ir labai atsakingai žiūrime į šį procesą. Norime stabilumo ir pastovumo", – pareiškė "Žalgirio" klubo sporto operacijų direktorius Deividas Šemberas.

Laukia naujokų

Kitą sezoną A lygos dalyvių skaičius nesikeis – vėl varžysis aštuonios ekipos.

Aukščiausiąjį šalies futbolo divizioną turėtų papildyti Gargždų "Banga" ir Telšių "Džiugas".

Gargždiškiai laimėjo pereinamąjį mačą su "Palangos" vienuolike (2:0 ir 2:2), o "Džiugas" tapo 1-osios lygos čempionu.

"Bangos" futbolininkai pastarąjį kartą A lygoje žaidė 2014-aisiais.

Patvirtinti LFF licencijavimo taisyklių pokyčiai – nuo 2020 m. A lygos klubai privalės turėti po šešias komandas numatytose amžiaus grupėse, įskaitant dublerių ir merginų komandas. Taip pat nuspręsta pakoreguoti LFF varžybų nuostatus ir padidinti klubo registruojamų žaidėjų skaičių nuo 25 iki 30.

Siekiant išvengti, kad nebesikartotų atvejai, kai komandos dėl finansinių problemų nebaigia čempionato, buvo nutarta organizuoti papildomą griežtą stebėseną.

"Klubų finansinė padėtis sezono metu bus vertinama kas ketvirtį", – pabrėžė LFF prezidentas Tomas Danilevičius.

Nusprendžiau baigti karjerą nelaukdamas, kol iš tribūnų pradės man švilpti.

Turnyro lentelė

1. "Sūduva"  29  0  4  95:24  87

2. "Žalgiris"  24  2  7  79:29  74

3. "Riteriai"  16  7  10  57:36  55

4. "K.Žalgiris"  16  5  12  54:45  53

5. "Panevėžys"  10  7  16  49:63  37

6. "Atlantas"  7  5  21  30:78  26

7. "Palanga"  6  1  21  29:70  19

8. "Stumbras"  4  3  21  12:60  15



NAUJAUSI KOMENTARAI

Užpelkis

Užpelkis portretas
Kauno "Žalgirio" žaidimas kol kas yra "be ryšio". Tokia komanda negali žaisti Europos turnyre, nes vaizdas aikštėje apgailėtinas. Komandoje nėra nei puolėjų, nei saugų, nei gynėjų. Parodija, kad net į rinktinę kviečiamas toks D. Matulevičius, kuris tik bėgioja po aikštę be juokios nuovokos, galvodamas - "kad tik negauti kamuolio". Vartininkai - aplamai žemiau kritikos. Gaila, kad Kaune nebeliko žmonių galinčių sukurti rimtą klubą. V. Romanovas buvo paskutinis toks.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių