Europos stadionuose – didžiojo futbolo mėnuo

Šiandien startuojančio 16-ojo Europos futbolo čempionato finalo turnyras – ypatingas: varžybos, turėjusios vykti 2020-aisiais, dėl pandemijos buvo perkeltos į šiuos metus, o rungtynės numatytos net vienuolikos šalių stadionuose.

Pirmas mačas – Romoje

Nuo birželio 11-osios iki liepos 11-osios truksianti didžiojo futbolo fiesta prasidės Romoje, kur jėgas išmėgins Italijos ir Turkijos vienuolikės.

Rytoj "Euro 2020" užsuks į Baku, Kopenhagą ir Sankt Peterburgą, poryt – į Londoną, Bukareštą ir Amsterdamą, birželio 14-ąją – į Glazgą ir Seviliją, o 15 d. – ir į Budapeštą bei Miuncheną.

Pusfinalio ir finalo mačai bus surengti Londone, Vemblio stadione.

Europos čempionų titulą gins portugalai, triumfavę 2016-aisiais, kai per lemiamą mačą Paryžiuje, "Stade de France" arenoje, stebint beveik 76 tūkst. sirgalių, 1:0 palaužė prancūzus.

Paraiškose – ir septyniolikmečiai

2016 m. pergalingą įvartį Portugalijos rinktinei pelniusio Edero šįkart nėra čempionų sudėtyje, tačiau žais Cristiano Ronaldo (175 rungtynės su nacionaline komanda), Joao Moutinho (131), Pepe (115), Rui Patricio (93), Williamas Carvalho (66).

38-erių Pepe – vienas vyriausių turnyro futbolininkų. Tarp jo bendraamžių – olandas Maartenas Stekelenburgas ir škotas Craigas Gordonas. 37-erių jau sulaukė makedonas Goranas Panda ir rusas Jurijus Žirkovas, 36-erių – italas Giorgio Chiellini, lenkas Lukaszas Fabianskis, švedai Andreasas Granqvistas ir Sebastianas Larssonas, ukrainietis Andrejus Piatovas.

Nuo birželio 11-osios iki liepos 11-osios truksianti didžiojo futbolo fiesta prasidės Romoje, kur jėgas išmėgins Italijos ir Turkijos vienuolikės.

Jauniausi "Euro 2020" dalyviai – 17-mečiai anglas Jude'as Bellinghamas ir lenkas Kasperas Kozlowskis, 18-mečiai čekas Adamas Hložekas, vokietis Jamalas Musiala, portugalas Nuno Mendesas, ispanas Pedri, ukrainiečiai Ilja Zabarnyjus ir Georgijus Sudakovas.

Žais lietuvių varžovai

Prieš finalo turnyrą rinktinės spėjo sužaisti po 2–3 kontrolines rungtynes.

Rezultatyvumu blykstelėjo vokiečiai (7:1 sutriuškino latvius), italai (7:0 – San Marino ekipą ir 4:0 – čekus), šveicarai (7:0 – Lichtenšteiną), portugalai (4:0 – Izraelio atstovus), Šiaurės Makedonijos futbolininkai (4:0 – Kazachstaną), ukrainiečiai (4:0 – Kiprą).

Buvo ir netikėtų kontrolinių rezultatų: Turkija–Gvinėja 0:0, Ukraina–Bahreinas 1:1, Suomija–Estija 0:1, Kroatija–Armėnija 1:1.

Italijos ir Šveicarijos vienuolikės – Lietuvos ekipos varžovės 2022 m. pasaulio čempionato atrankos Europos zonos C grupėje.

Išsidalys 371 mln. eurų

"Euro 2020" dalyviai išsidalys 371 mln. eurų prizų fondą (2016 m. jį sudarė 301 mln., 2012 m. – 215 mln.).

Kiekviena iš 24 rinktinių gaus po garantuotus 9,25 mln. eurų. Už pergalę savo grupėje bus galima uždirbti dar 1,5 mln., lygiąsias – 750 tūkst. eurų.

Pavyko prasimušti į aštuntfinalį? Dar 2 mln. Į ketvirtinalį? Pridėkime 3,25 mln. Į pusfinalį? Vėl papildomi 5 mln.

Europos čempione tapusi rinktinė savo biudžetą papildys dar 10 mln. eurų, vicečempionė – 7 mln.

2016 m. Portugalijos ekipa uždirbo iš viso 25,5 mln. eurų, antrą vietą užėmę prancūzai – 23,5 mln.

Ko tikisi profesionalai?

Prognozėmis apie "Euro 2020" pasidalijo buvę žinomi futbolininkai Davidas Jamesas (Anglija), Gianluca Zambrotta (Italija), Nuno Gomesas (Portugalija), Steffenas Freundas (Vokietija) ir Gaizka Mendieta (Ispanija).

D.Jameso nuomone, Europos čempionais taps anglai, o rezultatyviausiu žaidėju – nugalėtojų ekipos puolėjas Harry Kane'as arba belgas Romelu Lukaku.

G.Mendieta spėja, kad finale triumfuos Prancūzijos rinktinė, o geriausiu turnyro žaidėju bus pripažintas vienas jos lyderių Kylianas Mbappe.

G.Zambrotta viliasi, kad sėkmė lydės jo tautiečius. Snaiperio titulą italas prognozuoja R.Lukaku.

N.Gomeso favoritai – Portugalijos komanda ir jos žvaigždė C.Ronaldo, kuris dėl rezultatyviausio žaidėjo titulo konkuruos su R.Lukaku arba prancūzu Karimu Benzema.

S.Freundo versijos: čempionai – prancūzai, geriausias žaidėjas – prancūzas N'Golo Kante, rezultatyviausias – H.Kane'as.

A grupė

Italija

Šveicarija

Turkija

Velsas

B grupė

Belgija

Danija

Suomija

Rusija

C grupė

Austrija

Nyderlandai

Š. Makedonija

Ukraina

D grupė

Kroatija

Čekija

Anglija

Škotija

E grupė

Lenkija

Slovakija

Ispanija

Švedija

F grupė

Prancūzija

Vokietija

Vengrija

Portugalija

Diena po dienos

Birželio 11 d. Romoje: Turkija – Italija.

12 d. Baku: Velsas – Šveicarija, Kopenhagoje: Danija – Suomija, Sankt Peterburge: Belgija – Rusija.

13 d. Londone: Anglija – Kroatija, Bukarešte: Austrija – Šiaurės Makedonija, Amsterdame: Nyderlandai – Ukraina.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nerka

Nerka portretas
Kam esant tokiai situacijai issipisinet ir zaist visoj Europoj,kam tiek komandu?? Visiska nesamone..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių