Europos futbolo sostas laukia naujo karaliaus

Rytoj į Europos futbolo sostą sės naujas karalius. Iš Italijos ar Anglijos – tai paaiškės po lemiamos šių šalių nacionalinių vienuolikių akistatos Londono "Wembley" stadione.

Paskutinė kliūtis

Italijos rinktinė Europos čempionato finale žais ketvirtą kartą, Anglijos komanda – pirmą.

Italai iki šiol triumfavo vieną kartą (1968-aisiais) ir dusyk (2000-aisiais ir 2012-aisiais) buvo antri. Aukščiausi anglų pasiekimai – trečia vieta 1968-aisiais ir 1996-aisiais.

"Finalas – svajonė, kurios link ėjome kelerius metus. Nors dar visai neseniai, prieš "Euro 2020" varžybas, kai treneris Roberto Mancini pareiškė, kad mes privalome nusiteikti laimėti čempionatą, pagalvojome: jis, ko gero, išsikraustė iš proto, – kalbėjo Italijos ekipos kapitonas Giorgio Chiellini. – Anglijos rinktinė gerai pasirengusi fiziškai, puikiai organizuota. Jos žaidimas nėra labai simpatiškas, bet įveikti ją – itin sunku."

"Liko paskutinė kliūtis ir ji – sudėtingiausia. Tačiau mes žaisime "Wembley", tai ypatinga arena, todėl atiduosime visas jėgas, kad lūkesčiai taptų tikrove", – tvirtino Anglijos komandos gynėjas Kyle'as Walkeris.

Įvertino kolegas

Paskutinei "Euro 2020" dvikovai teisėjaus olando Björno Kuiperso vadovaujama arbitrų brigada.

Kai treneris Roberto Mancini pareiškė, kad privalome nusiteikti laimėti čempionatą, pagalvojome: jis išsikraustė iš proto.

48-erių B.Kuipersas – pirmas Nyderlandų futbolo teisėjas, vadovausiantis Europos čempionato finalo mačui. Per savo karjerą jis yra švilpęs 2006 m. Europos jaunių (iki 17 metų) ir 2009 m. jaunimo pirmenybių finaluose, taip pat 2014 m. Čempionų lygos, 2013 m. ir 2018 m. Europos lygos turnyrų finaluose.

Neslopstant diskusijoms apie "Euro 2020" pusfinalį, kai per anglų ir danų rungtynes arbitras olandas Danny Makkelie skyrė prieštaringą 11 m baudinį, o jį realizavę britai galiausiai šventė pergalę 2:1, teisėjavimo niuansai akcentuojami ir prieš finalą.

Olandas: finalo mačui teisėjaus B.Kuiperso vadovaujama arbitrų brigada. / "Instagram" nuotr.

"Kraštutiniais argumentais vertinamas epizodas su Raheemu Sterlingu nė kiek nenustelbia kvalifikuočiausių Europos arbitrų darbo. Šiame turnyre teisėjai fiksuoja per rungtynes vidutiniškai po 23 pražangas – tai mažiausias rodiklis per Europos čempionatų istoriją. Prisiminkime 2004-uosius: buvo vidutiniškai 39 pražangos! Žaidėjai žino, kad bet kokia vaidyba ar simuliacija netoleruojama, todėl liovėsi gudrauti. Sprendimai po ginčytinų epizodų vaizdo įrašų – operatyvūs ir tikslūs. Tikiuosi, kad ir "Euro 2020" finale teisėjai dirbs aukščiausiu lygiu", – teigė 2016 m. Europos čempionato finale švilpęs Anglijos futbolo arbitras Markas Clattenburgas.

Ką primena istorija?

Nuo 1933-iųjų iki 2021-ųjų Italijos ir Anglijos futbolininkai susitiko 27 kartus: vienuolika mačų laimėjo "Azzuri" komanda, aštuonis – britai, aštuonios dvikovos baigėsi lygiosiomis.

Skambiausia anglų pergalė – 1948-aisiais, kai draugiškas rungtynes Turine laimėjo 4:0. Tąkart du įvarčius įmušė Tomas Finney.

Italai įveikė anglus per pasaulio čempionato atrankos varžybas 1976-aisiais (2:0), 1997-aisiais (1:0) ir finalo turnyruose 1990-aisiais (2:1) bei 2014-aisiais (2:1), taip pat 1980 m. Europos čempionato finalo turnyre (1:0).

Pastarąjį kartą Italijos ir Anglijos vienuolikės išmėgino jėgas 2018-aisiais: draugiškas mačas "Wembley" stadione – 1:1, įvarčius įmušė Lorenzo Insigne ir Jamie's Vardy.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių