Dramatiškas pasaulio salės futbolo čempionato pusfinalis: pratęsimas, baudiniai, portugalų triumfas

2021 m. FIFA salės futbolo pasaulio čempionato finale susitiks pasaulio ir Europos čempionai – Argentina ir Portugalija.

Ketvirtadienį Kauno „Žalgirio“ arenoje Portugalija po pratęsimo ir baudinių serijos 4:3 palaužė Kazachstano ekipą ir žengė į finalą. Pagrindinis rungtynių laikas baigėsi lygiosiomis 1:1, po vieną įvartį komandos pelnė ir per pratęsimą.

Rungtynių pradžia prasidėjo 2018 m. Europos čempionato nugalėtojų portugalų atakomis, bet 3 min. Kazachstano futbolininkai pateikė savo atsaką ir po tikslaus Birzhano Orazovo smūgio išsiveržė į priekį. Vis dėlto, po keliolika sekundžių trukusios epizodo vaizdo įrašo peržiūros rungtynių arbitrai nusprendė, kad pradinėje atakos stadijoje kamuolys buvo palikęs aikštę, tad įvartis nebuvo įskaitytas.

Supratę, kad su Kazachstano rinktine juokauti negalima portugalai pradėjo žaisti atsargiau. Į priekį nesiveržė ir kazachai, tad abiejų rinktinių žaidėjai daug laiko praleido ieškodami spragų varžovų gynybiniuose įtvirtinimuose. Tik sužaidus 9 min. Portugalijos futbolininkams pagaliau pavyko susikurti progą smūgiui, bet Pany bandymą atrėmė patikimai sužaidęs Kazachstano rinktinės vartininkas Higuita, o dar vienas pavojingas portugalų šūvis skriejo pro šalį.

Abi komandos stengėsi nerizikuoti ir daugiau dėmesio skyrė savo vartų saugumui. Didžiausias pavojus kildavo po standartinių padėčių ir tolimų smūgių, bet tiek Higuita, tiek ir Portugalijos rinktinės vartų sargas Bebe savo vartus gynė be priekaištų.

17 min. įspūdingą salės futbolo šedevrą sukūrė Kazachstano rinktinės brazilai – vartininkas Higuita tolimu perdavimu aikštės kampe rado Taynaną, o po pastarojo smūgio vienu lietimu kamuolys sudrebino Portugalijos vartų konstrukciją. Dar po minutės Europos čempionus nuo neišvengiamo įvarčio išgelbėjo virpstas.

Pirmo kėlinio pabaigoje abi komandos apsikeitė pavojingais išpuoliais, tačiau vartininkai nuolaidų puolėjams nedarė ir į pertrauką komandos išėjo taip ir nepajutusios įvarčių skonio.

Po pertraukos aktyviau startavo portugalai ir antrame kėlinyje sužaidus vos 2 minutes Portugalijos ketvertukui pavyko užklupti varžovus nepasiruošusius, o be priežiūros paliktas Pany preciziškai tiksliu smūgiu pelnė pirmąjį rungtynių įvartį.

Po įvarčio atmosfera aikštelėje pasikeitė, o abiejų komandų žaidime atsirado daugiau sportinio pykčio ir energijos. 26 min. po Ricardinho perdavimo nuo kampinio galingai į vartus iš oro šovė Joao Matosas, bet Higuita pirštų galiukais nukreipė kamuolį už galinės linijos. Netrukus jau Portugalijos rinktinės gynėjas Erickas tik paskutinę akimirką išmušė į tuščius vartus skriejusį kamuolį, o po kampinio į portugalų vartus smūgiavęs Kazachstano vartininkas Higuita vos nesulaužė vartų virpsto.

35 metų vartininkas antroje rungtynių dalyje kėlė bene daugiausiai problemų Portugalijos rinktinės gynybai. Higuita drąsiai dalyvavo komandos atakose, ne kartą galingai smūgiavo į vartus, bet jo oponentas Bebe savo baudos aikštelėje žaidė be klaidų.

Baigiantis rungtynėms kazachai užgulė varžovų vartus. 35 min. iš kelių metrų į Portugalijos rinktinės vartininką sukirto kazachas Arnoldas Knaubas, dar po minutės Bebe antrą kartą atrėmė to paties futbolininko smūgį iš oro. 38 min. Portugalijos rinktinės vartininkas pademonstravo puikius refleksus atremdamas Douglas Jr. galingą šūvį.

Tirpstant laikui Kazachstano treneriai į kovą metė penktą aikštės žaidėją - ir ši rizika pasiteisino. Iki antro kėlinio pabaigos likus 46 sek. vartininką pakeitęs Daurenas Nurgožinas aplenkė savo oponentą ir nukreipė kamuolį į portugalų vartus.

Per likusį laiką Portugalijos rinktinė dar spėjo surengti kelias atakas, bet pramušti Higuitos nesugebėjo, tad komandoms teko aiškintis santykius pratęsime. O pirmame pratęsimo kėlinyje sužaidus minutę kazachai išsiveržė į priekį. Taynanas išprovokavo pražangą, o Douglas Jr. neatremiamu smūgiu antrą kartą nuginkavo Bebe.

Siekdami išlyginti rezultatą portugalai apipylė varžovų vartus smūgių kruša, tačiau Higuita vieną po kitos daužė Portugalijos rinktinės futbolininkų viltis, savo vartininkui sėkmingai talkino ir pasiaukojančiai gynyboje žaidę Kazachstano aikštės futbolininkai.

Tačiau portugalai nepasidavė. Antrame pratęsimo kėlinyje jie beveik visą laiką su kamuoliu praleido portugalai ir likus žaisti 1 min. 37 sek. Bruno Coelho rezultatą išlygino - 2:2, tad kova dėl vietos finale persikėlė į baudinių seriją. 

Šioje loterijoje sėkmė nusišypsojo Portugalijai. Kazachstano futbolininkai nesugebėjo realizuoti dviejų baudinių, o portugalai - vieno. Paskutinią klaidą šioje serijoje padarė A. Knaubas, o po jo pergalingą smūgį atlikęs portugalas Brito išvedė Europos čempionus į pasaulio čempionato finalą.

Portugalijos salės futbolo rinktinė pasaulio salės futbolo čempionato finale žais pirmą kartą. Auksinėse rungtynėse portugalų lauks kitame pusfinalyje Brazilijos rinktinę 2:1 nugalėjusi Argentina. Pasaulio čempionų titulą ginantys argentiniečiai lemiamose tokio rango varžybų rungtynėse grumsis antrą kartą iš eilės.

2016 m. Kolumbijoje vykusiose planetos pirmenybėse portugalai pusfinalyje 2:5 nusileido argentiniečiams, o galutinėje rikiuotėje užėmė ketvirtą vietą. Tuo metu Argentina prieš penkerius metus finale 5:4 nugalėjo Rusijos salės futbolo rinktinę ir iškovojo pirmąjį planetos čempionų titulą.

Pasaulio salės futbolo čempionato finalas įvyks šį sekmadienį Kauno „Žalgirio“ arenoje. Prieš finalines rungtynes dvikovoje dėl bronzos susitiks Brazilija ir Kazachstanas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių